Marous smaksatta choklader

- en komboguide

marou_dryckesguide

Marou 44% Cá Phê Sữa är med sin krämighet, sötma och varmt rostade toner perfekt ihop med fatlagrade spritsorter med rejäl karaktär såsom lagrad rom från Barbados eller Jamaica men passar också till en söt sherry eller Irish Cream-likör. Och givetvis är den perfekt ihop med nybryggd espresso, eller cà phê sữa  – kaffe på vietnamesiskt vis med krämig kondenserad mjölk. Den mjukt kaffesmakande chokladen kan också fungera som en oväntad och kul smakkompis till röda viner gjorda på Zinfandel eller Pinotage – testa så får du se!

De drycker som rekommenderas till Marou 44% Cá Phê Sữa är:

  • Lagrad rom: Exempelvis från Barbados eller Jamaica.
  • Söt sherry
  • Irish Cream-likör
  • Espresso
  • Cà phê sữa: Vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk.
  • Zinfandel: Rött vin.
  • Pinotage: Rött vin. 


Marou 68% Dong Nai Chokladmynta & Apelsin är med sina friska citrustoner och lätt örtiga finish lysande att kombinera med viner som har både syra och fattoner. Ett Ambré-vin från Rivesaltes i Frankrike eller en söt Madeira på Malvasia-druvan får verkligen höglands-kakaon att skina och eftersmaken är lång och fräsch. Den vågade kan också prova att kombinera med en lagrad Calvados eller örtig Amaro-likör för ett riktigt smakfyrverkeri.

De rekommenderade dryckerna till Marou 68% Dong Nai Chokladmynta & Apelsin är:

  • Ambré-vin från Rivesaltes (Starkvin)
  • Söt Madeira (Malvasia-druvan) (Starkvin)
  • Lagrad Calvados
  • Örtig Amaro-likör 


Marou 64% Lam Dong Arabica-kaffe låter syrlig och smakrik kakao få sällskap av en rejäl dos av de finaste Arabica-bönorna från samma provins och detta smakmöte ger upphov till något mycket speciellt. Kaffearomerna och de rostade kakaotonerna är ljuvliga att kombinera med en söt porter eller stout för ölälskaren, eller med en långlagrad bourbon eller Cognac för spritentusiasten. Och självklart är den ett måste ihop med ditt favoritkaffe vare sig du föredrar med mjölk eller utan.

De rekommenderade dryckerna till Marou 64% Lam Dong Arabica-kaffe är:

  • Söt porter eller stout (Öl)
  • Långlagrad bourbon
  • Cognac
  • Kaffe: Med eller utan mjölk.


Marou 68% Tien Giang Kalamondin är en överraskande smakupplevelse där den aromatiska citrusfrukten från Mekongflodens delta ger chokladen en uppfriskande kryddighet med en nästan grapefruktig avslutning. Kombinationen av frukt och en lätt pepprig ton gör att chokladen passar fint till portvin av typen tawny port, det italienska Recioto de Soave eller Cyperns Commandaria. Whiskyälskaren kan med fördel kombinera med mjukt aromatiska japanska whiskysorter.

De rekommenderade dryckerna till Marou 68% Tien Giang Kalamondin är:

  • Tawny port (Portvin)
  • Recioto di Soave (Vitt vin)
  • Commandaria (Vitt vin)
  • Japansk whisky 


Marou 69% Bà Ria Ingefära & Lime har sin grund i syrligt fruktig kakao från Bà Ria-provinsen i södra Vietnam som i sällskap av både lime och ingefära ger oss en unikt aromatisk och fräsch chokladupplevelse. Den friska syran är perfekt att kombinera med söta aromatiska viner såsom Sauternes, Tokajer eller vitt portvin, men även skotsk höglandswhisky, lagrad tequila och Martinique-rom utgör finfint sällskap. Ett roligt och lite oväntat smakmöte skapar man också om man låter chokladen möta en New England-IPA med låg bitterhet.

De rekommenderade dryckerna till Marou 69% Bà Ria Ingefära & Lime är:

  • Sauternes (Vitt vin)
  • Tokajer (Vitt vin)
  • Vitt portvin
  • Skotsk höglandswhisky
  • Lagrad tequila
  • Martinique-rom
  • New England IPA (Öl)


Marou 66% Dak Lak Peppar & salt är en choklad som balanserar mjukt krämig kakao med en härlig aromatisk hetta från svartpeppar. En spännande kompis till rödviner av Shiraz, Zinfandel eller Grenache men också maltiga öl-stilar såsom Barley wine eller belgiska trappist-öl där den lilla sältan rundar av dryckerna och hjälper smakmötet på traven.

De rekommenderade dryckerna till Marou 66% Dak Lak Peppar & salt är:

  • Shiraz (Rött vin)
  • Zinfandel (Rött vin)
  • Grenache (Rött vin)
  • Barley wine (Öl)
  • Belgiska trappist-öl (Öl) 


Marou 65% Phó Spices är inspirerad av Vietnams nationalrätt och kryddad med bl.a. stjärnanis, kardemumma, kanel och korianderfrö tillsammans med fyllig och mustig kakao. Kryddorna får verkligen lysa i kombination med belgisk Kriek-öl med smak av körsbär, ett sött Late Bottled Vintage-portvin eller tillsammans med en fyllig sydamerikansk rom.

De rekommenderade dryckerna till Marou 65% Phó Spices är:

  • Belgisk Kriek-öl
  • Late Bottled Vintage-portvin
  • Sydamerikansk rom