Chokladens dag
Varje år den 11 november firas Chokladens dag; En perfekt anledning att njuta mer av denna älskade delikatess i alla dess former.
Vad är Chokladens dag?
Chokladens dag är en högtid som hyllar choklad i alla dess former och varianter. Det är en dag att unna sig lite extra lyx och att njuta av chokladens rika, komplexa smaker. Oavsett om du föredrar mjölkchoklad, mörk choklad, ruby choklad, blond choklad eller vit choklad, är denna dag en hyllning till alla typer av choklad.
"Chokladens dag är en festdag för alla chokladälskare!"
Chokladens historia
Choklad har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till de antika mesoamerikanska civilisationerna, där kakaobönor ansågs vara så värdefulla att de användes som valuta. Den moderna versionen av choklad, som vi känner den idag, började utvecklas under 1500-talet när europeiska upptäcktsresande tog med sig kakaobönor från Amerika. Sedan dess har choklad blivit en favorit världen runt och en symbol för njutning och lyx.
Hur man firar Chokladens dag
Det finns många sätt att fira Chokladens dag på:
- Prova nya chokladsorter: Utforska olika typer av choklad från hela världen. Smaka på allt från fin vietnamesisk choklad till mörk choklad med kakao från Sydamerika eller kanske en choklad med en ny spännande smak?
- Baka med choklad: Använd dagen som en anledning för att baka dina älskade chokladbollar, kladdkakor eller biskvier. Här är våra 7 bästa chokladrecept.
- Ge bort choklad: Överraska någon du tycker om med en fin chokladask eller lyxiga chokladtryfflar. Här kan du köpa våra fina choklad- & pralinaskar.
- Ha en chokladprovning hemma: Bjud in vännerna och ha en härlig chokladprovning hemma i soffan. Här kan du läsa om hur du har en chokladprovning hemma.
- Boka in en chokladprovning med oss: Visste du att vi både erbjuder digitala chokladprovningar och provningar på plats med vänner eller kollegor, för såväl privatpersoner som större sällskap? Boka en chokladprovning här.
"Forget love, I’d rather fall in chocolate"
Chokladens många hälsofördelar
Visste du att choklad, särskilt mörk choklad, har flera hälsofördelar? Den är rik på antioxidanter, kan förbättra humöret och bidra till hjärthälsa när den konsumeras med måtta. Så när du njuter av din favoritchoklad på Chokladens dag, kan du göra det med vetskapen om att det också kan vara bra för dig!
Kylskåp?
Om man ska förvara chokladen i kylskåp eller ej brukar vara en vattendelare, men faktum är att du bör inte förvara din choklad i en kyl. Läs gärna mer här - Förvara chokladen på rätt sätt.
Lär dig mer om choklad
Chokopedia är ditt lexikon om chokladens underbara värld.
Här finner du information och inspirerande innehåll för både nybörjaren och den inbitna chokladfantasten.
__________________________________________________________________________________________
Vad är skillnaden mellan mörk- mjölk- och vit choklad?
Skillnaden mellan mörk, mjölk och vit choklad beror på vilka ingredienser som används, dess smak och hur chokladen tillverkas.
Mörk choklad innehåller kakaomassa, kakaosmör och oftast socker. Traditionellt innehåller den ingen mjölk men numera finns det även mörk mjölkchoklad vilket är ett slags mellanting mellan mörk- och mjölkchoklad; Resultatet blir en choklad med fyllig och rik kakaosmak men med konsistensen av en mjölkchoklad. Mörk choklad definieras ibland som bitter och det kan stämma till en viss del: Men köper du choklad som görs av kakao av högre kvalitet så finns det ofta mindre bitterhet och mer av andra spännande smaker såsom syrlighet som skapar en mer komplex och intressant smakbild.
Mjölkchoklad innehåller kakaomassa, kakaosmör, mjölk och socker vilket ger en sötare smak och krämigare konsistens.
Vit choklad innehåller inte kakaomassa utan endast kakaosmöret från kakaofrukten. Denna choklad blir därför vit och får inte den karaktäristiska färg och smak som mörk- och mjölkchoklad har. Vit choklad innehåller oftast vanilj.
Känner du till Blond och Ruby choklad?
Blond choklad är en typ av choklad som vidareutvecklats från den vita chokladen, som genom att den långsamt karamelliseras får en gyllenbrun färg och får en smak som påminner om smörkola, småkakor och salta kex.
Ruby choklad är en typ av choklad som marknadsförs som en fjärde chokladtyp jämte mörk, vit, och mjölkchoklad. Den har en ljus rosaaktig färgnyans som sägs vara helt naturlig och inte resultatet av några tillsatser eller färgämnen. Den sägs ha en bärig, fruktig smak utan bitterhet och beskrivs som fyllig och len i munnen.
Läs mer om choklad på Chokopedia
__________________________________________________________________________________________
Betyder mörk choklad att den är sockerfri?
Nej, mörk choklad betyder inte att den är sockerfri.
Mörk choklad innehåller vanligtvis mindre socker än mjölkchoklad, eftersom den har en högre andel kakao, men den kan fortfarande innehålla socker.
Mängden socker varierar beroende på märke och chokladens kakaoandel. Men självklart finns det sockerfri choklad, och hos Beriksson erbjuder vi flera smakrika alternativ som definitivt är värda att upptäcka!
Dela din chokladupplevelse med oss på Beriksson
Vi älskar att se hur våra kunder firar Chokladens dag! Dela gärna dina bilder och upplevelser med oss på sociala medier. Använd hashtaggen #beriksson och tagga oss för en chans att bli featuread på vår Instagram.
Njut av varje bit och ha en fantastisk Chokladens dag!
__________________________________________________________________________________________
Vårt chokladsortiment
__________________________________________________________________________________________