Dryckesguide - Marou
På denna sida hittar du alla dryckeskombinationer som lyfter smakerna i Marous choklad.
Marou som är Vietnams första premiumchoklad, började som en dröm och ett äventyr, och är idag ett av världens mest uppmärksammade och prisbelönade chokladmärken.
Doft: Diskret jordig doft med viss blommighet och karamell.
Smak: Fyllig men ändå mjuk smak av rostade mandlar och karamelliserat socker som får sällskap av syrlig persika och dova, kryddiga kakaonoter i eftersmaken.
Passar till:
- Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Put tonyos (Vitt vin)
- Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico (Rött vin)
- Amrut fusion (Whisky)
- Glenkinchie 12 yo (Whisky)
- Makers Mark (Bourbon)
Doft: Jordig, med en fruktig syrlighet.
Smak: Jordig, går över i en grön fruktighet, omogna bananer, grön paprika, mango och jordgubbig syrlighet.
Passar till:
- Epicuro Italian Zinfandel (Rött vin)
- Auchentoshan Springwood (Whisky)
- Redbreast 12 yo Irish whiskey (Whisky)
- Grönstedts Extra (Cognac)
Doft: höstig som av regnvåt jord, kaffe, en viss kryddighet, svartpeppar.
Smak: Fyllig, syrlig smak med tydlig ton av vitpeppar, tobak, päron och citrus.
Passar till:
- Gnarly Head Petite Sirah (Rött vin)
- Glenlivet 12 yo (Whisky)
- Highland 12 yo (Whisky)
- The Dalmore 15 yo (Whisky)
- The Macallan Fine oak 10 yo (Whisky)
- Poppels Russian Imperial Stout (Öl)
Mörk mjölkchoklad 48% kakaohalt
Sträva, fylliga viner och tung mörk choklad är inte någon bra kombination eftersom de tenderar att mest förstärka varandras strävhet och smaka beskt i munnen. Här får vi i stället ett härligt möte mellan 48%-ig mjölkchoklad med kakao från Vietnam som smakar vanilj och smörkola som gifter sig med de rostade fat-tonerna och syltiga bären hos amerikansk Zinfandel. Ett härligt möte som stannar kvar länge i munnen.
Passar till:
- 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel, 2021 (USA) (Rött vin)
Doft: Mjukt blommig doft med hasselnötter, ananas och mockakaffe i bakgrunden.
Smak: Krämiga kakaonoter, ananas, kryddnejlika och kanderade apelsinskal.
Passar till:
- Calvet Réserve du Ciron (Vitt vin)
-
Glenlivet 15 yo (Whisky)
-
Glengoyne 21 yo (Whisky)
- Klichoman Machir bay (Whisky)
- Springbank 15 yo (Whisky)
- Ron Zacapa Gran Reserva (Rom)
Wallpaper Tien Giang 80 % kakaohalt
Doft: Fyllig doft av tobak, färska örter, mynta och lakrits.
Smak: Tydligt nötiga noter av cashew och macadamia som följs av tobak, grönt te, lakrits och mer blommiga toner.
Passar till:
- Commandaria St John (Dessertvin)
- Lagavulin 16 yo (Whisky)
- Springbank 10 yo (Whisky)
- The Arran Malt 10 yo (Whisky)
- Oban 4 yo (Whisky)
- Los Tres Toños Anejo (Tequila)
- Facile Punsch (Punsch)
Bà Ria 69% med ingefära och lime
Har sin grund i syrligt fruktig kakao från Bà Ria-provinsen i södra Vietnam som i sällskap av både lime och ingefära ger oss en unikt aromatisk och fräsch chokladupplevelse. Den friska syran är perfekt att kombinera med söta aromatiska viner såsom Sauternes, Tokajer eller vitt portvin, men även skotsk höglandswhisky, lagrad tequila och Martinique-rom utgör finfint sällskap. Ett roligt och lite oväntat smakmöte skapar man också om man låter chokladen möta en New England-IPA med låg bitterhet.
Passar till:
- Gérard Bertrand Riveasaltes Ambré (Frankrike) (Dessertvin) Det söta bärnstensfärgade vinet från södra Frankrike har komplexa aromer som kan påminna om både fikon, sultanrussin, citrus och nötter. Här kombinerar vi dessa smaker med vietnamesisk hantverkschoklad från Marou. Vietnamesisk kakao tenderar att ha en fruktig prägel med utvecklad syra och i just den här kakan får aromatisk kakao från Tien Gang-provinsen en extra skjuts av lime och ingefära som också växer i området. Tillsammans lyfter chokladens och vinets fruktiga aromer och ger en lång, lite kryddig eftersmak.
- Sauternes (Vitt vin)
- Tokajer (Vitt vin)
- Vitt portvin
- Skotsk höglandswhisky
- Lagrad tequila
- Martinique-rom
- New England IPA (Öl)
Doft: Mjukt kryddig med aromatiska kokos- och vanilj toner i bakgrunden.
Smak: Mild, krämig med bränt socker och en lätt blommighet som får sällskap av fylliga kokosnoter, kola och kassiakanel.
Passar till:
- Tullamore Dew 12 Yrs (Whisky)
- Plantation 20th Anniversary XO Barbados (Rom)
- Lecompte 12 Ans (Calvados)
Doft: Rund och fyllig doft av smörkola, mogen banan, kokos, nötter och mandarin.
Smak: Först fruktig syrlig som en mogen mandarin med smörkolanoter. Övergår i tyngre smaker av tobak, kokos, svart te och kakao.
Passar till:
- Arran Malt 10 yo (Whisky)
- Glenmorangie Quinta ruban 12 yo (Whisky)
- Glenmorangie 10 yo (Whisky)
- Ron Quorhum Solera XO QRM (Rom)
- Reserva del Señor Añejo (Agavetequila) (Tequila)
- Croft 10 year old Tawny port (Portvin)
Doft: Mjuk, blommig doft med nypon och omogna jordgubbar, viss jordighet.
Smak: Mycket fruktig och syrlig, citron, ananas och mango, med viss kryddighet i eftersmaken.
Passar till:
- Auchentoshan Springwood (Whisky)
- The Yamazaki 10 yo (Whisky)
- Highland 12 yo (Whisky)
- Diplomatico Reserva Exclusiva (Rom)
- Château du Breuil Chocolate Blend (Calvados)
- Graham’s Late Bottled Vintage (Portvin)
Syrlig och smakrik kakao får sällskap av en rejäl dos av de finaste Arabica-bönorna från samma provins och detta smakmöte ger upphov till något mycket speciellt. Kaffearomerna och de rostade kakaotonerna är ljuvliga att kombinera med en söt porter eller stout för ölälskaren, eller med en långlagrad bourbon eller Cognac för spritentusiasten. Och självklart är den ett måste ihop med ditt favoritkaffe vare sig du föredrar med mjölk eller utan.
Doft: Tydliga toner av rostade kaffebönor tillsammans med söt lakrits och en diskret nötighet.
Smak: Mjukt fruktiga kakaonoter, plommon och körsbär blandas med mörkrostat kaffe, lakrits och mandel.
Passar till:
- Amaretto (Likör)
- Cocoa Cacao Imperial Chocolate Stout (Öl)
- Vietnamesiskt kaffe med söt kondenserad mjölk (Kaffe)
- Söt porter eller stout (Öl)
- Långlagrad bourbon
- Cognac
- Kaffe: Med eller utan mjölk.
Cá Phê Sữa 44 % kakaohalt är med sin krämighet, sötma och varmt rostade toner perfekt ihop med fatlagrade spritsorter med rejäl karaktär såsom lagrad rom från Barbados eller Jamaica men passar också till en söt sherry eller Irish Cream-likör. Och givetvis är den perfekt ihop med nybryggd espresso, eller cà phê sữa – kaffe på vietnamesiskt vis med krämig kondenserad mjölk. Den mjukt kaffesmakande chokladen kan också fungera som en oväntad och kul smakkompis till röda viner gjorda på Zinfandel eller Pinotage – testa så får du se!
Passar till:
- Lagrad rom: Exempelvis från Barbados eller Jamaica.
- Söt sherry
- Irish Cream-likör
- Espresso
- Cà phê sữa: Vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk.
- Zinfandel: Rött vin.
- Pinotage: Rött vin.
Dong Nai Chokladmynta & Apelsin 68 % kakaohalt är med sina friska citrustoner och lätt örtiga finish lysande att kombinera med viner som har både syra och fattoner. Ett Ambré-vin från Rivesaltes i Frankrike eller en söt Madeira på Malvasia-druvan får verkligen höglands-kakaon att skina och eftersmaken är lång och fräsch. Den vågade kan också prova att kombinera med en lagrad Calvados eller örtig Amaro-likör för ett riktigt smakfyrverkeri.
Passar till:
- Ambré-vin från Rivesaltes (Starkvin)
- Söt Madeira (Malvasia-druvan) (Starkvin)
- Lagrad Calvados
- Örtig Amaro-likör
Tien Giang Kalamondin 68 % kakaohalt är en överraskande smakupplevelse där den aromatiska citrusfrukten från Mekongflodens delta ger chokladen en uppfriskande kryddighet med en nästan grapefruktig avslutning. Kombinationen av frukt och en lätt pepprig ton gör att chokladen passar fint till portvin av typen tawny port, det italienska Recioto de Soave eller Cyperns Commandaria. Whiskyälskaren kan med fördel kombinera med mjukt aromatiska japanska whiskysorter.
Passar till:
- Tawny port (Portvin)
- Recioto di Soave (Vitt vin)
- Commandaria (Vitt vin)
- Japansk whisky
Dak Lak Peppar & salt 66 % kakaohalt är en choklad som balanserar mjukt krämig kakao med en härlig aromatisk hetta från svartpeppar. En spännande kompis till rödviner av Shiraz, Zinfandel eller Grenache men också maltiga öl-stilar såsom Barley wine eller belgiska trappist-öl där den lilla sältan rundar av dryckerna och hjälper smakmötet på traven.
Passar till:
- Shiraz (Rött vin)
- Zinfandel (Rött vin)
- Grenache (Rött vin)
- Barley wine (Öl)
- Belgiska trappist-öl (Öl)
Phó Spices 65 % kakaohalt är inspirerad av Vietnams nationalrätt och kryddad med bl.a. stjärnanis, kardemumma, kanel och korianderfrö tillsammans med fyllig och mustig kakao. Kryddorna får verkligen lysa i kombination med belgisk Kriek-öl med smak av körsbär, ett sött Late Bottled Vintage-portvin eller tillsammans med en fyllig sydamerikansk rom.
Passar till:
- Belgisk Kriek (Öl)
- Late Bottled Vintage (Portvin)
- Sydamerikansk rom