Matcha
Vad är Matcha?
Den ikoniska japanska traditionen med teceremonier var ursprungligen mycket populär bland munkar och samurajer, som använde den för att förbättra sitt fokus och sin koncentration. Matcha användes i en särskild ritual och var en gång i tiden reserverad enbart för kejsare. Idag har den blivit en symbol för gourmet och välbefinnande långt utanför Japans gränser.
I Japan är förberedelsen av Matcha en konstform, ett ceremoniellt moment som är en del av Zen. Gester, tillbehör och rörelser har alla sin betydelse. Det kallas "Chanoyu".
Hur smakar Matcha?
Matcha har en helt unik smak. Den vegetabiliska smaken är typisk för japanska gröna teer. Den har en mjuk, lätt, krämig textur, är något sträv, har en mild beska och är ett utmärkt komplement till söta rätter.
Smaken kan dock varierar beroende på var den odlas. I varmare regioner, som södra Japan, utvecklar bladen en naturlig sötma, medan te från svalare, bergiga områden ofta har en mer komplex och mineralrik karaktär. Faktorer som jordmån, klimat och odlingsmetoder påverkar både smak och kvalitet, vilket gör det viktigt att välja en matcha av hög kvalité för bästa upplevelse.
Matchans speciella munkänsla kombinerar känsla, smak och textur, och är känd som Umami, vilket betyder utsökt eller smakrik på japanska.
Vad är skillnaden mellan Matcha och Grönt te?
Det finns flera viktiga skillnader mellan matcha och vanligt grönt te, både i hur de odlas, tillagas och påverkar kroppen. Här är de största skillnaderna:
1. Odling och bearbetning
Matcha: Odlas i skugga de sista veckorna innan skörd. Detta ökar klorofyllhalten, vilket ger matchan dess djupa gröna färg och förstärker smaken. Bladen ångas, torkas och mals sedan till ett fint pulver.
Vanligt grönt te: Odlas i solen, vilket ger en ljusare grön färg och mildare smak. Efter skörd ångas eller rostas bladen och sedan torkas, men de mals inte till pulver.
2. Hur det konsumeras
Matcha: Eftersom du vispar ner hela det malda tebladet i vattnet, dricker du hela bladet. Detta gör att du får i dig fler näringsämnen och mer tein (koffein).
Vanligt grönt te: Här blötläggs tebladen i varmt vatten, och sedan tar du bort dem. Du får en del av näringsämnena, men långt ifrån lika mycket som med matcha.
3. Smakprofil
Matcha: Har en rik, intensiv smak med vegetabiliska toner. Kan vara lätt kärv med en hint av umami och en mild sötma.
Vanligt grönt te: Har en mildare, frisk smak som kan vara lite gräsig eller blommig beroende på sorten.
4. Användningsområden
Matcha: Vanligt förekommande både som dryck och ingrediens i matlagning och bakning – till exempel i glass, kakor och smoothies – tack vare sin intensiva smak och färg.
Vanligt grönt te: Används oftast som dryck, både varm och kall, men kan även användas i matlagning och bakning, även om det är mindre vanligt än matcha.
Matcha ger alltså en kraftigare smak, mer näring och en jämnare energiboost tack vare kombinationen av koffein och L-teanin. Vanligt grönt te är lättare och mildare, perfekt för dem som vill ha en mer subtil smakupplevelse.
Vilken du väljer beror helt på vad du är ute efter – en lugn kopp te eller en energigivande superdryck!
Vad behöver man för att tillreda Matcha?
Det är inget måste att använda de specialtillverkade tillbehören för att förbereda matcha, men om du vill följa den japanska traditionen kan du ta hjälp av dessa tillbehör:
- Chasen: Traditionell bambuvisp för att skapa ett krämigt skum.
- Chasaku: Bambuverktyg format som en sked för att portionera matcha från burken till skålen.
- Chawan: Förberedelseskål som används i den japanska teceremonin.
Se våra matcha set och våra matchapulver:
Hur tillreder man matcha?
Matcha te:
- Häll 2–4 skedar (bambuskedar) matcha i en matchaskål. 1 bambusked rymmer cirka 1 gram matcha, vilket är ca en tredjedels tesked. 3 bambuskedar ≈ 1 tesked matcha.
- Värm vatten till 80°C och häll det i skålen.
- Vispa kraftigt med en bambuvisp i ett "W"-mönster tills skummet bildas på ytan och blandningen är jämn.
Matcha latte:
- Häll 2–4 skedar (bambuskedar) matcha i en matchaskål. 1 bambusked rymmer cirka 1 gram matcha, vilket är ca en tredjedels tesked. 3 bambuskedar ≈ 1 tesked matcha.
- Värm vatten till 80°C och häll det i skålen.
- Vispa kraftigt med en bambuvisp i ett "W"-mönster tills skummet bildas på ytan och blandningen är jämn.
- Värm och skumma valfri mjölk (t.ex. komjölk, havremjölk eller mandelmjölk).
- Häll den skummade mjölken i ett glas eller en kopp och toppa med den vispade matchan.
- Rör om försiktigt om du vill ha en jämn smak, eller låt lagren vara för en vacker presentation.
- Sötas efter smak med honung, agavesirap, socker eller vaniljsirap.
Har du inga specialverktyg?
Sikta då ner matcha i ett glas, en mugg eller en skål för att undvika klumpar. Häll i en liten mängd 80 °C vatten och rör om ordentligt med en sked eller en liten visp. När pulvret är upplöst, fyll på med mer vatten eller mjölk efter smak. Skaka i en shaker om du vill ha en ännu jämnare konsistens.
Vad kan man mer göra med Matchapulver?
❄️ Dricka det kallt – Uppfriskande matcha-islatte eller kallbryggt matcha-te.
🥤 Smoothies och bowls – Perfekt för en energigivande start på dagen.
🍪 Bakverk och desserter – Ge kakor, glass och desserter en smakrik twist.
🍸 Cocktails –Skapa innovativa cocktails eller mocktails med matcha för en spännande touch
🌿 Smaksättning – Smaksätt med vanilj, honung eller kryddor för extra djup.
"Från smoothie till cheesecake – matcha har oändliga möjligheter"
Hälsofördelar med Matcha
Rikt på antioxidanter
Matcha innehåller c.a 15 gånger mer antioxidanter än blåbär och c.a 137 gånger fler än vanligt grönt te. Antioxidanter hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen och kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar
Förbättrar immunförsvaret
Matcha är rik på vitaminer (som C-vitamin) och mineraler (som zink och magnesium), vilket hjälper till att stärka kroppens naturliga försvar.
Ökar fokus och koncentration
Kombinationen av koffein och L-teanin (en aminosyra) i matcha ger en stabil och långvarig energiboost utan att göra dig dåsig. För visste du att en kopp matcha (1 gram pulver) innehåller c.a 60-70 mg koffein? Vilket är mer än en kopp vanligt grönt te men mindre än en kopp kaffe (som har c.a 95 mg koffein).
Fördjupad matchakunskap
Matcha mals extremt långsamt med stenmalning. Att framställa 30 g matcha tar hela 60 minuter, och resultatet är ett ultrafint pulver med partiklar på bara 5–10 µ (mikroner).
Den här metoden gör matcha till ett av världens mest exklusiva och omsorgsfullt framställda teer.