Krämig saffransrisotto med brynt olivoljesmör

En gyllengul risotto som kombinerar saffran, vitt vin och krämighet – toppad med ett nötigt brynt olivoljesmör som lyfter hela rätten. En elegant vinterrätt som passar lika bra till helgmiddagen som till julens festligare tillfällen. Servera med parmesan och rosmarin för extra lyx och smak.
Ingredienser (4 portioner):
- 2 paket Risotto Saffran – Borgo dé Medici
- 2 små gula lökar, finhackad
- 4 klyftor vitlök, pressad
- 3 dl vitt vin
- 1,3 l varm buljong
- 1 klick smör
- 3 msk Olivolja extra virgin – Borgo dé Medici (varav 1 msk till brynt olivoljesmör)
- Färsk rosmarin
- Salt & svartpeppar
- Parmesan för servering
Gör så här:
- Finhacka lök och pressa vitlöken.
- Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull.
- Stek lök och vitlök mjuka utan att få färg.
- Tillsätt risotton och fräs någon minut.
- Häll på vinet och låt det reducera.
- Tillsätt buljongen lite i taget under omrörning tills risotton är krämig (ca 18–25 min).
- Smaka av med salt och peppar.
Brynt olivoljesmör
- Stek en klick smör tills det slutar fräsa och har blivit brynt.
- Tillsätt 1 msk olivolja.
- Ta bort från värmen
Skeda upp risotton, ringla över det brynta olivoljesmöret och toppa med parmesan och finhackad rosmarin.

