Kolsyrade ekologiska fairtrade-drycker 

Karma Drinks grundare reste jorden runt för att finna de bästa ekologiska fairtrade-ingredienserna. 
 
 

Great Taste Awards 2022

Orangeade och Karma Cola har blivit belönade med varsin stjärna på Great Taste Awards, världens största mat och dryckestävling som har en hög kredibilitet inom branschen. 

Karma Drinks gör inte bara gott, de smakar även gott!

Läs mer om Great Taste Awards och Guild of Fine Foods.

 
 

Ett av de mest etiska företagen i världen

Vi är stolta över att Karma Drinks har fått certifieringen B-Corp, vilket visar att de är ett av de mest etiska företagen i världen.

Vad tusan är B-Corp undrar du nu; Det är en globalt erkänd certifiering som uppmärksammar företag som inte bara ser till lönsamheten utan även vill förbättra villkoren för människorna som är inblandade och bevara vår jord.

Karma Drinks har testats av det icke vinstdrivande verksamheten B-Lab på fem olika påverkanspunkter: Ledarskap, Arbetsvillkor, Community, Miljö och Kunder.
Betyget är ett värdefullt bevis på det hårda jobb som har tagit Karma dit de är idag, och det är ett bra verktyg i arbetet att fortsätta förbättra verksamheten ytterligare.

Karma Drinks startades med syftet att:

* kämpa som ekologisk och fairtrade när inget annat dryckesmärke var det
* aldrig servera dryckerna i plastmuggar
* och att stötta bönderna i Sierra Leone via Karma Foundation.

Karma Drinks framtida utmaningar:

*Bli koldioxidpositiva före 2030
*Förbättra arbetet med att återställa regnskogen tillsammans med byborna i Sierra Leone
*Ständigt se över och förbättra värdekedjan med olika hållbarhetsaspekter

Läs mer om att Karma nu är ett B-Corp. Läs om B-Lab.

  
 

 

Ny design – Orangeade 

Orangeade är vår kolsyrade apelsindryck av solmogna apelsiner. Precis som alla våra eko- och fairtradedrycker så kan man tydligt känna smaken av våra råvaror; De mexikanska solmogna apelsinerna. 

Friska citrussmaker återskapar semesterminnen omgiven av apelsinlundar på väg mot ett svalkande hav. Med smakrika apelsiner och en skvätt citron som ger en frisk smak av sommar.

Drycken är vegansk och GMO-fri.

Ingredienser: kolsyrat vatten, rörsocker (6,1%)*, apelsinjuice från koncentrat (3.8%)*, citronjuice från koncentrat (0.6%)*, naturlig apelsinarom, askorbinsyra. * Ekocertifierad råvara.

Burken innehåller 25 cl och flaskan 30 cl.

 

 

Söker du karma?

För att se var du kan köpa produkter från Karma Drinks, klicka här.

 

Välj mellan Karma Cola med eller utan socker.

 
 
 

Vad uppnådde Karma Cola Foundation 2020?

Under 2020 såg Karma Drinks till att:
133 flickor fick stipendier vilket gav dem möjlighet till en skolgång;
Det byggdes 3 klassrum och 3 nya lärare utbildades och anställdes.
8 samhällen kunde mötas genom att bygga ytterligare 2 broar, 2 vägar och 2 mötesplatser.
Förse alla 2000 byborna med Coronautbildning.

Läs mer om Karma Cola Foundation.

Genom att välja Karma Drinks, hjälper du till att bidra.

1 % av av försäljningen för varje dryck i Karma Drinks-familjen går tillbaka till byborna i Sierra Leone, som odlar colanötterna till Karma Cola (förutom själva intäkten för råvarorna). Dessa pengarna som går tillbaka till byborna från Karma Colas stiftelse är öronmärkta för att möjliggöra social och ekonomisk utveckling i byarna där råvarorna kommer från.
 
 

Vad har Karma Foundation uppnått hittills?

 

 

 
Se videon om Karma Drinks, genom att klicka här.
     
  
 

Want To Know Where Real Cola Comes From from Karma Cola on Vimeo.

 
 
  

Högsta betyg och prisbelönad

Vi är väldigt stolta över att Karma Cola har fått 5/5 av dryckesrecensenten Five Star Soda, klicka på länken här så kan du läsa mer om det.
Karma colan vann också en guldstjärna på mat och dryckestävlingen Great Taste Awards i England 2015.
    
 
 
   

”2014 röstades företaget fram som världens mest rättvisa Fairtradeföretag"

  
 
  

Karma i burk

Karma Drinks finns även i smidiga burkar på 25 cl. Samma goda ekologisk fairtradedryck men i mindre format. Burken ingår i det svenska pantsystemet.

        
           
Dryckerna innehåller ekologiskt fairtrade-rörsocker från bönder i Indien. Förutom en rättvis betalning för råvarorna så tilldelas även bönderna en bonus som går direkt till bönderna för att ytterligare hjälpa dem att bygga upp ett hållbart samhälle.
         
 

"I en modern och upplyst värld borde vi behandla människorna som odlar våra råvaror som om de vore vår granne"

           
   
När du dricker dryckerna från Karma Drinks bidrar du till utvecklingen av små jordbrukssamhällen i Afrika, Sydamerika, Italien, Mexiko och Söderhavsöarna.


Här kan du se och lyssna till hur Karma Cola gick tillväga när de började producera naturlig Fairtradekola.

 
 
 
 

Sortimentet 

 
 
Lemony lemonade  – en sötsyrlig ekologisk citronläsk
Kombinationen av ekologiska citroner från Sicilien och ekologiskt fairtrade-rörsocker medför goda möjligheter till odlarna som får en rättvis del för deras skörd, och en härlig citronig syrlighet till dig. 
 
 
 
Flaskan innehåller 30 cl.
 
 
Burken innehåller 25 cl.
 
Lemony och hans vänner växer sig mogna i den stekande solen på Sicilien. För att en citron ska smaka så här bra så behövs nämligen sol, massor av sol året om. Lemonys syrlighet har balanserats med ekologiskt fairtrade rörsocker. Citronsorten heter Femminello och ger en väldigt syrlig och fyllig smak.
 
Vi har också introducerat Lemony för några andra vänner för att skapa en så trevlig smak som möjligt. I drycken kan du även känna en skvätt grapefrukt och andra citrusfrukter och de har blandats i det bubbliga vattnet.
                 
Fairtradesocker
Rörsockret som används i Karma Kola, Gingerella och Lemony Lemonade är ekologiskt och Fairtrade och odlas av Suminter Organic Farmers Consortium i Maharashtra, Indien. Eftersom det är en ekologisk råvara, är det inte processat med svavel eller blekt som konventionellt socker, vilket gör denna produkt ren och grön!
Drycken är vegansk och GMO-fri.
 
Ingredienser: Kolsyrat vatten, ekologiskt fairtrade rörsocker, ekologisk citronjuice från koncentrat, smakämnen av citron och grapefrukt, antioxiderande: askorbinsyra.
     
Lemony är en ekologisk fairtrade-lemonad som ger alla personer en rättvis del av förtjänsten.
 
 
Möt Don Pepe

När Don Pepe, Lemonys sicilianska gudfader berättar hur kemikalier skadar citronträden, kan man tro att han pratar om hans förstfödda barn. Den 88-åriga passionerade citronodlaren heter Giuseppe Ingrillo och har odlat citroner i Capo dÓrlando sedan han var en liten pojke. När Don Pepe såg vilken skada kemikalier orsakade träden på Sicilien, så blev han en av de första att skaffa en ekologisk certifiering för hans odling. Han ville försäkra sig om att hans träd är friska och kan ge syrliga, goda citroner. Du kan läsa mer om Don Pepe, längst ner på den här sidan.

            
    
           

    

Karma Cola – en prisbelönt naturlig kola

        
Smaken
Kolanöten som har en naturligt jordig smak kompletteras av den aromatiska vaniljbönan. Citronen ger en syrlighet, malten ersätter karamellsmak (som är vanlig i koladrycker) och den har en härligt kryddig smak från kanel, koriander och muskotnöt. Det är en kola, men den skiljer sig från det många är vana vid. Delvis eftersom drycken faktiskt innehåller riktig kolanöt.
           
 
Flaskan innehåller 30 cl.
 
 
Burken innehåller 25 cl.
  
          
Kolanöten
Kolanöten är ett bitter-sött frö från en tropisk frukt. Den innehåller koffein och tuggas i sociala sammanhang, såsom i ceremonier, för att välkomna gäster och nöten är en symbol för vänskap. 
Kolanöten användes ursprungligen i koladrycker, men trots att det säljs ungefär 1,9 miljarder coladrycker varje dag, så har det knappt existerat någon försäljning av kolanöt. Därför har det också varit omöjligt för Karma Cola att köpa Fairtradecertifierade kolanötter. Det har helt enkelt knappt existerat någon kolanötmarknad. Istället har företaget själva fått ta kontakten och startat direkthandel (Direct Trade) med invånarna i byn Boma i Pujehun i Sierra Leone och de har också skapat Karma Cola Foundation. Förutom att ge odlarna bra betalt för råvarorna så får de nu även 2 cent extra per såld kolaflaska. Från starten 2012 och tom 2015, har denna bonusen gett dem 75,000 US dollar, en ny brunn,en bro, en ny produktionsanläggning, en butik där de kan sälja sina råvaror och det ger dem möjlighet att skicka 50 flickor till skola varje år. Karma Cola ämnar att hjälpa byn att bygga upp infrastruktur så att de kan skapa en hållbar framtid.
 
  
  

Det finns ett talessätt i Sierra Leone som lyder

"He who brings Cola, brings life". 

    

 

      
Hur får man en koladryck att smaka kola?
För att utvinna smaken ur kolanöten så krossas den för att sedan blandas med vatten och alkohol för att man ska extrahera smaken, alkoholen avdunstar sedan. Kolanöten har en intensiv smak och knepet att skapa en god kola är att balansera bitterheten från kolan. För att nyansera smaken tillsätter Karma Cola Fairtrade och ekologiska vaniljbönor från Sri Lanka, Fairtrade och ekologiskt rörsocker från Indien, citrusolja och kryddor för att den ska få en rund och fin smak. Sedan tillsätts vatten och kolsyra till blandningen.
       
Vaniljbönorna
Vaniljbönorna odlas av en grupp bönder som samarbetar under namnet Kokila Subasinghe från Lunuwila i Wayambaregionen, Sri Lanka. Kokila tillhör ett kooperativ bestående av ca 800 småskaligt odlande bönder som arbetar tillsammans med kollektiv styrka. Försäljningen av vaniljen ger dem en rättvis betalning för grödorna, och ger dem möjlighet att förbättra hälsa och produktivitet i farmen samt kvalitet och kvantitet av skörden. Förutom betalningen för råvarorna så får de även en bonus per såld flaska som går till att bygga skolor, sjukhus och till ny jordbruksutrustning.
       
Rörsocker
Se stycket under Lemony lemonade för att läsa om rörsockret från Indien som samtliga dryckerna innehåller.
Drycken är vegansk och GMO-fri.
 
Ingredienser: Kolsyrat vatten, ekologiskt fairtradesocker, kolaextrakt (av kolanötter från Sierra Leone), muskotnöt, koriander, kanel, citron, lime, apelsin, ekologiskt maltextrakt, ekologisk vanilj, ekologisk citronjuice från koncentrat. Markerad text tydliggör allergener.

 


MAMI WATA

Karma Cola-flaskans design blandar afrikanska element med den österländska idén med "karma" och den västerländska idén med kola. De blå och röda ikoniska designelementen är den afrikanska vattenanden Mami Wata, som representerar både godhet och ondska.
        
Karma
Karma kan beskrivas som att genom att visa vänlighet och positivitet, får du tillslut tillbaka av samma mynt.
 
Priser
Colan fick under 2015 pris på Great Taste Awards i England för dess goda smak.
Under 2015 fick colan även 5/5 i betyg av dryckesbloggen Five star soda. Läs mer om det genom att klicka här.
   

 

Gingerella – en kolsyrad Ginger Ale

Gingerella består av en av moder jords magiska helande ingrediens, ingefära som har många goda hälsoegenskaper: den ökar blodcirkulation, hjälper kroppen att stå emot förkylning och ger energi till ditt immunförsvar. Ingefäran som Gingerella består av odlas ekologiskt och fair av bönderna i Skogsträdgården i Sri Lanka (Wayambaregionen). Den rena, friska smakkicken kommer från en unik blandning av Fairtrade och ekologisk ingefära, citron, vanilj, socker, kryddor och en härlig smak av rättvisa.
 
  
 
Flaskan innehåller 30 cl.
 
 
Burken innehåller 25 cl.
            
  
Ingefära
Ingefäran odlas av en grupp bönder som samarbetar under namnet Kokila Subasinghe från Lunuwila i Wayambaregionen, Sri Lanka. Kokila tillhör ett kooperativ bestående av ca 800 småskaligt odlande bönder som arbetar tillsammans med kollektiv kraft. Försäljningen av ingefära ger dem en rättvis betalning för grödorna, och ger dem möjlighet att förbättra hälsa och produktivitet i farmen samt kvalitet och kvantitet av skörden. Förutom betalningen för råvarorna så får de även en bonus per såld flaska som går till att bygga skolor, sjukhus och till ny jordbruksutrustning.
  
  
Vaniljkapslarna
även vaniljkapslarna odlas av Kokila Subasinghe från Lunuwila i Wayambaregionen, Sri Lanka (läs text om ingefäran ovan).
            
Rörsocker
Se stycket under Lemony lemonade för att läsa om rörsockret från Indien som samtliga dryckerna innehåller.  
     
Drycken är vegansk och GMO-fri.
 
Ingredienser:  Kolsyrat vatten, ekologiskt fairtradesocker, ekologisk citronjuice från koncentrat, ekologiskt ingefäraextrakt, naturliga smaker, ekologisk fairtradevanilj, extrakt från kryddnejlika, paprikaextrakt.
 
 

Lemonad med hallonsmak

Möt Razza; Den rosa drycken får smaken från naturlig hallon, ekologiska citroner och fairtradesocker. Den punkiga rosa lemonaden får en frisk citrustouch från sicilianska citroner precis som Lemony, men med en bärig hallon-twist.

Razza innehåller bara 4,8 % rörsocker och är självklart även eko och fairtrade.

Ingredienser: kolsyrat vatten, ekologiskt fairtrade-socker (4.8%), citronjuice från koncentrat (0.6%), naturlig citron-, hallon- och grapefruktarom, ekologisk svart morotsjuice från koncentrat.

Razza finns i flaska om 30 cl och burk om 25 cl.

 

 

 

 

Ny design – Orangeade 

Orangeade är vår kolsyrade apelsindryck av mogna apelsiner. Precis som alla våra eko- och fairtradedrycker så kan man tydligt känna smaken av våra råvaror; De mexikanska apelsinerna och solskenet. 

Friska citrussmaker återskapar semesterminnen omgiven av apelsinlundar på väg mot ett svalkande hav. Med smakrika apelsiner och en skvätt citron som ger en frisk smak.

Drycken är vegansk och GMO-fri.

Ingredienser: kolsyrat vatten, rörsocker (6,1%)*, apelsinjuice från koncentrat (3.8%)*, citronjuice från koncentrat (0.6%)*, naturlig apelsinarom, askorbinsyra. * Ekocertifierad råvara.

Burken innehåller 25 cl och flaskan 30 cl.

Ladda ner bilder på Orangeade.

 

 

 

Flaskan innehåller 30 cl.
Burken innehåller 25 cl.
 

Sockerfri Karma Cola

Söker du en kola som släcker törsten, som inte är fylld av socker eller något annat artificiellt ämne som smakar lika konstigt som det låter? Sockerfri Karma Cola kan då vara det du letar efter.

Karma Cola har tagit receptet till den prisbelönta koladrycken och lagt till det naturliga sötningsmedlet stevia för att ersätta sockret.

 

Drycken är vegansk och GMO-fri.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, naturlig smakförstärkare (Erytritol), maltextrakt, naturlig kolasmak, citronkoncentrat, naturligt sötningsmedel (steviolglykosider), naturliga smaker. 

 

Karma Cola sockerfri finns både i flaska och på burk – 33 cl/flaska – 25 cl/burk. 

 

"What goes around, comes around"

                     
          
Bra för bönderna
I Sierra Leone håller fortfarande kolanötbönderna på att återhämta sig från det tioåriga kriget, och varje dag innebär hårt arbete. I Sri Lanka måste ingefäraodlare idag förhandla villkoren med opportunistiska mellanhänder och multinationella företag.
Fairtrade handlar om att hjälpa till att skapa mer rättvisa vägar
Fairtrade ger bönderna och arbetarna tryggheten av rättvisa och stabila priser för deras varor, friheten att investera deras inkomster i deras samhällen och friheten att ta egna beslut för hur deras framtid ska se ut.
Varje Karma Cola-produkt är antingen Fairtrade eller som med kolanöten, köpt direkt från bönderna för att vara säkra på att det blir en ärlig och rättvis affär och så att de får en god belöning för deras hårda arbete.
All Good ser till att det är rättvist, så du kan lita på produkten som du köper.
             
Bra för jorden
Den ekologiska BioGro-certifieringen visar att dryckerna från All Good möter de högsta ekologiska kraven vid varje steg i matkedjan. Exempelvis sockret har inte processats med svavel eller blekts som konventionellt socker, vilket innebär att vårt socker är rent och grönt.
          
Bra för dig
De valen som du gör när du köper mat och dryck är viktigare än någonsin tidigare.
Här på Karm Cola, arbetar vi med Fairtrade och direkt med ekologiska odlare för att ge dig ingredienser och produkter som du verkligen kan lita på.
Vi tror på att stötta miljön och våra medmänniskor. Vi vill äta bra livsmedel, med gott samvete.
           

 

Om Karma Drinks
Karma Drinks är ett 100 % Nya Zeeländskt ägt småföretag som försöker göra skillnad genom att köpa ekologiska och fairtrade råvaror från småskaligt odlande bönder jorden runt. Deras europakontor ligger i London och det är där som dryckerna produceras för den oss här i Sverige.
2014 fick utnämndes de till det mest rättvisa företaget i världen
2013/2014 hamnade de på Ethisphere Institutes lista på ett av de mest etiska företagen i världen.

 

 

 

Karma-cocktails och smakexperiment

 

 

 

Gingerella cocktails

 

 

The Firecracker Ingredienser

Färsk ingefära

Gingerella ca 60 ml

Whisky ca 30 ml

Manukahonung

juice från ½ citron

Citronskiva

Rosmarinkvist

 

Gör så här

Skiva ingefära, tillsätt i en kastrull med en flaska Gingerella och låt det sjuda. Fyll ett whiskyglas till hälften med is och tillsätt ca 60 ml whisky, 30 ml manukahonung och juice från ½ citron. Rör om och toppa med Gingerella och dekorera med en citronskiva och en rosmarinkvist.

 

 

 

The Rhonda (Shandy)

Ingredienser

Vit lager (öl)

Gingerella Apelsinskiva

 

Gör så här

Häll i krossad is i ett ölglas. Fyll ¾ med vit lager och toppa med Gingerella. Dekorera med en apelsinskiva.

 

 

 

Ginger and Stormy

Ingredienser
6o ml rom
lime
Gingerella

 

Gör så här
Häll rom över is, pressa lime och fylll på med hälften av en Gingerella. Dekorera och använd ditt finaste sugrör, et voíla en god cocktail som är enkel att blanda. 

 

 

 

Gingerella Rockafeller

 

Recept för en kanna som räcker till hela sällskapet

Hallon

3 limes

mynta

4 flaskor Gingerella

Vodka

 

Häll i hand med is i kannan. Lägg i en hand med hallon. Kläm ur juicen ur två limefrukter. Tillsätt ytterligare en lime som dekor. Häll i en näve mynta. Toppa med fyra flaskor Gingerella. 
Om du är på humör, häll på vodka efter egen smak.

 

 

 

Nicciola Mojito

45 ml Bombay Sapphire

15 ml Frangelico

Limeskivor och myntablad (muddlade) plus mynta som dekor

Gingerella som topping

 

Skaka Bombay sapphire, frangelico och muddlad lime och mynta

Häll över ett högt glass över is

Toppa med Gingerella, garnera med mynta och tänk på solsken medan du dricker den.

 

 

Gingerella Highball

Chivas Regal

1 barsked aprikos och ingefärasylt

Citronjos

1/4 nektarin

Gingerella

 

Kombinera nektarinen, ciron och sylt. Muddla. Tillsätt Chivas och is och skaka väl. Häll i is i glaset och fyll på med blandningen. TOppa med Gingerella, garnera med nektarin och servera med ett leende.

 

 Tropic Thunder

Ingredienser
40 ml Pineapple Juice
20ml Lemon Juice
Fresh Ginger
15 ml Sugar (solution)
Top with Gingerella
Garnish with a cinnamon quill

Gör så här
Fyll ett glas med is. Häll i ananas- och citronjuice. Tillsätt ingefära och fyll på med sockerlagen. Toppa upp med Gingerella och dekorera med en kanelstång.

 

 

 Lemony Cocktails

  

 

 

 


Stiggins fancy lemonade
Ingredienser 30 ml rom 30 ml curacao 30 ml limejuice 30 ml ananasjuice halv flaska Lemony Gör så här Skaka rom, Curacao, ananas- och limejuice. Använd ett highballglas.
Fyll ett highballglas till hälften med is och häll shakerns innehåll i glaset. Toppa med Lemony.

 

 

 

 

The Lemony Boudier

1 del Gabriel Boudier Dijon Saffron Gin

1 del 4 Pillars Gin

1/2 del blodapelsinlikör

Toppa med Lemony lemonade

Häll en skvätt äpplejos

En skvätt limejos

dekorera med mynta

 

   

 

 

 

  

Lemony Bury The Hatchett

 

Ingredienser
Is
Citronjos
Frystorkat hallonpulver
Frusna eller färska hallon
Lemony
Ätbara blommor (som dekor)
(En shot gin)

 

Gör så här
Doppa glaskanten på ett martiniglas i citronjos och sedan i frystorkat hallonpulver. Fyll glaset med is. Tillsätt en skiva färsk citron och häll i några frusna hallon. Toppa med Lemony, dekorera med ätbara blommor och häll på en shot med gin, om så önskas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karma cocktails

 
 
 
  
Karma Drama (Affogato)

Ingredienser
1 Skopa glass
1 Shot kaffe
Karma Cola
Whisky (om du önskar)

 

Så här gör du
Ta ett ”rocks”glas. Fyll på med en skopa vaniljglass och sedan en shot kaffe. Toppa upp med Karma Cola. Om det är skymning så kanske du också vill blanda i en skvätt whisky?

 
 
 
 
Karmarama

Ingredienser

20 ml limejuice
10 ml Orgeat
En skvätt bitter
Karma Cola

 

Gör så här
Fyll ett glas med is till hälften. Tillsätt limejuice, orgeat och en skvätt bitter. Toppa med Karma Cola. Dekorera med lime och något glamoröst.

 
 
Long Island Ice Tea
 
Ta två höga glas och använd det första och tillsätt:
*2 limeklyftor
*2 citronklyftor och 
*2 blodapelsinklyftor
Muddla dem i botten på glaset och tillsätt sedan
 
*10 ml vodka
*10 ml gin
*10 ml kubansk rom
*15 ml tequila
*15 ml Solerna (blodapelsin-likör)
tillsätt is
skaka
häll detta över is i ett annat glas och toppa med Karmakola
 
  
Karma Libre
Ta ett highball glas
Tillsätt is och sedan

*30 cl mörk rom
*30 cl Triple sec
*kläm ut ca 1 tesked lime
toppa med karmakola
dekorera med lime och sätt det obligatoriska paraplyet och njut!
  
 
Brown, bitter and stirred
En härlig blandning av kaffe, kryddig rom och kola twistad med vermouth.
*Tillsätt 30 ml kallbrygt kaffe (alt. kaffe som svalnat)
*30 ml Vermouth
*30 ml kryddig rom
*30 ml karmakola
Dekorera med ett apelsinskal
Njut.
   
 
Karma Cherry Bomb
Ta ett högt glas och häll i
*90 ml karmakola
*45 ml vit rom
*15 ml Orgaet (mandelsyrup)
*30 ml tranbärsjos
Tillsätt en stor skopa färska hallon en
skiva lime och ett körsbär att garnera och njut!
 
    
Stolen Karma
Ta ett högt glas
tillsätt is
tillsätt en generös mängd mörk rom
toppa med karmakola
drick och repetera!
 
   

Sötsaker med Karma Cola

 

 

           
Karma Cola Spider
*Karmakola
*Choklad-, kokos- eller vaniljglass av god kvalitet
*Espresso
  
Gör såhär
Fyll upp ett halvt cocktailglas elr liknande med karmakola.
Tillsätt 2 skopor glass och 1 shot med espresso och toppa
slutligen med mer kola. Servera med en lång sked eller sugrör.
   

Karma Cola kladdkaka

  

Torra råvaror

4,5 dl ”self raising flour” även kallad ”extra fint mjöl” (det kan även ersätta smed en mix av mjöl och bakpulver, se länk.)
4,5 dl skalad mandel
4,5 dl kokosflingor
1 tesked bakpulver
1/2 tesked five spice.
1/2 tesked salt
  
Våta råvaror
2,2 dl kärnmjölk (alt mixa filmjölk med mjölk (50%/50%))
2,2 dl sirap
2 stora ägg
2 teskedar vanilj
200 g osaltat smör
300 g mörk choklad (exempelvis Marou 70 %, Omnom Madagascar 66 %)
4 teskedar kakaopulver (exempelvis Guido Castagna)
2 flaskor Karma Cola
Så här gör du
1. krossa mandel tills de är mandelsplitter, tillsätt det tillsammans med kokosnöt i en stor skål. Skikta mjöl, bakpulver, salt och kryddor i skålen och blanda.
2 Vispa ägg, kärnmjölk (filmjölksblandning), sirapen och vanilj tills det är jämnt och lent. 
3. Smält smöret, chokladen och kakaopulvret i en kastrull. Ta bort från värmen och häll i 2,25 dl Karma Cola. Blanda försiktigt i chokladblandningen i de torra ingredienserna, och sedan även kärnmjölkblandningen. Blanda försiktigt tills smeten är len.
4. Häll blandningen i en rund kakform. Grädda i ugnen under 180 grader C i cirka 60 minunter. Låt det svalna, ta bort kakan från formen. 
   
Coulis
1 kg färska jordgubbar eller 1 kg frysta jordgubbar som fått tina och häll isåfall av lite vätska.
2 flaskor Gingerella Ginger ale
Hacka jordgubbar och lägg dem i en gryta med tillräckligt av Gingerella för att täcka jordgubbarna. Värm tills det börjar sjuda, ta då bort grytan från spisen och mixa. Sila och låt det svalna.
  
Chokladganache-sås
150 gram mörk choklad (exempelvis Marou 70 %, Omnom Madagascar 66 %)
100 gram smör
1 tesked kakaopulver (exempelvis Guido Castagna)
och resten av Karma Colan
Smält smör, choklad och kakao i kastrull tills det blir mjukt.
Ta bort det från spisen och rör ihop. Häll försiktigt på det sista av Karma Colan. 
 
Till serveringen
Lägg bitarna av Karma Cola-kaka på en tallrik med Jordgubbssåsen, häll ganachen över kakan, och dekorera med grädde eller creme fraiche.

 

  

 

 

Bilder nedan är från Africa Fashion Week Stockholm 2015, där Karma Cola var med och sponsrade eventet.
   

 

           

Ladda ner bilder från Karma Cola här

Klicka dig till vår dropbox här för bilder.

 

Magasin

Ladda ner magasinen för att lära dig mer om Karma Colas ingredienser och bönderna som odlar dem.

Karma Cola, finner du här.

Gingerella, finner du här.

Drink No Evil, finner du här.

 

 

 

Pressreleaser

Karma Cola, nu även i burk. Läs om det här.

Summer är här – Ny eko/fairtradedryck från Karma Cola. Läs om det här.

 

 

 

Press

 

Svensk press
Spot and Tell har testat Karma Cola, läs om det r.
Stockholm Tea House dricker Lemony till nyårsmiddagen, läs om det här.
Instagramkontot Hardcore and soda testar kolan till Hardcoremusik, se valet här.
Karma Cola sponsrade 2015 Africa Fashion Week (Stockholm).
Bloggen Stockholm Tea House nämner Karma Colan, klicka här.

 

 

Internationell press
BBC intervjuar Simon Coley om Karma Cola angående deras engagemang i Sierra Leone.
  
Den långa historien om Don Pepe

När Don Pepe, Lemonys sicilianska gudfader berättar hur kemikalier skadar citronträden, kan man tro att han pratar om hans förstfödda barn. Den 88-åriga passionerade citronodlaren heter Giuseppe Ingrillo och har odlat citroner i Capo dÓrlando sedan han var en liten pojke. När Don Pepe såg vilken skada kemikalier orsakade träden på Sicilien, så blev han en av de första att skaffa en ekologisk certifiering för hans odling. Han ville försäkra sig om att hans träd är friska och kan ge syrliga, goda citroner.


Hälsa på "Don Pepe”, Lemonys 88-åriga Sicilianska ”gudfader”. Giuseppe Ingrilli som han egentligen heter har odlat citroner i Capo d ´Orlando sedan har var en liten pojke. Före honom odlade hans far och farfar citroner och idag har hans son och sonson fortsatt att se till att juicen från de solmogna citronerna får bidra med sin syrliga smak i drycker runtom i världen. Juice som utgör en tredjedel av innehållet i Lemonyflaskan.

När Don Pepe var en liten pojk var han mer intresserad av att hjälpa sin pappa, än att gå till skolan. Sonen tjatade på sina föräldrar att låta honom arbeta i familjens citronlundar. Pappan väckte honom kl 6 varje morgon för att hinna ta hand om citronträden före skolan. När Don Pepe väl gick ur skolan så var valet enkelt, han ville fortsätta att ta hand om citronodlingarna. Vid 88 års ålder så går han fortfarande upp kl 6 varje morgon och för att gå till jobbet på familjens farm.

Hans arbetssätt har inte ändrats, däremot så har odlingarna gjort det. Tidigare växte citronerna på fält som löpte hela vägen ner till havet. Nuförtiden på kustremsan vid Capo d´Orlando så är det fler soldränkta turister än citroner, och citronträden har dragit sig tillbaka upp mot kullarna som sträcker sig hela vägen till Etna. Många citronodlande familjer i trakten har sålt sin mark, men det skulle familjen Ingrilli aldrig kunna tänka sig att göra.

Att odla ekologilskt är ett relativt modernt begrepp för Don Pepe. När Ingrili-familjen planterade det första citronträdet 1880 så fanns det inte några ekologiska certifieringar, eftersom allt odlades ekologiskt. Det enda som tillsattes förutom regnet som rullade in från Tyrrenska havet och rann ned från Etna för att fylla vattenbehålllarna vid Capo d´Orlando, och den fertila jorden som spolades ned från vulkanen, kom från kycklingar och kossor. 

 

 

Ironiskt nog var det inte förrän 100 år efter att de planterade det första trädet, som familjen Ingrilli funderade på om de skulle odla ekologiskt.

Don Pepe förklarar att på 80-talet gjorde staten det ekonomiskt möjligt för bönderna att anamma moderna odlingsmetoder, med oönskade effekter som resultat. En del av pengarna gick till personer som inte ens ägde ett enda träd. Men ännu mer skada uppstod på grund av att bönderna ”tvingade” deras träd att producera mer frukt än vad som var naturligt. De forcerade citronträden att odla ”Verdello”, mindre gröna sommarcitroner med en högre syrlighet, genom att använda kemiska gödningsmedel. Eftersom sommaren inte är rätt tid att plocka solmogna gula frukter och eftersom det är ont om citroner under dessa månader, så fick Verdelli ett högt pris. De började sedan använda alltmer kemiska gödningsmedel för att tvinga träden att producera ännu mer över hela året.

När Don Pepe pratar om att citroner hamnar under stress genom onaturliga odlingstekniker, gestikulerar han på ett sätt som gör att du tror att han pratar om en annan människa; Han viftar med händerna och suckar högt när han berättar om pressen citronerna är under och hur, till slut, detta förstör träden utan någon möjlighet till återhämtning. Han berättar att träden gav frukt, men att de led och fick sjukdomar som Moseco, en typ av cancer som drabbar citronträd och som tillslut dödar dem.

Efter det kemiska gödslet kom också bekämpningsmedlen. Don Pepe lade märke till att när dessa tillämpades, var de urskillningslösa, och tog inte bara bort ohyra men tog död på allt. Pepe sa ”Detta var ett misstag”.

Don Pepe experimenterade med dessa nya tekniker men insåg att de hade gjort honom besviken och skadat hans träd. Han var en av de första i Capo d ´Orlando som officiellt sett började odla ekologiskt, och han såg till att certifiera odlingarna ekologiskt för att se till att inga av hans träd fick lida mer.

När Pepe var ung, fick han en smart idé att bygga en produktionsanläggning som tog tillvara på de citroner som han och hans pappa inte kunde sälja på marknaden.  Han visste att de ”fulare” och fläckiga frukterna skulle vara utmärkta för att göra juice med. Trots allt så smakar ju juice från ”ful” frukt lika gott som de vackrare citronerna. Så han försökte övertyga sin far att bygga en fabrik för detta. Hans far var inte lika säker men Giuseppes mamma hjälpte honom att övertyga. Don Pepes pappa gav efter och gick med på att köpa maskinerna som klämmer ut juicen från de soldränkta citronerna.

Idag driver Pepes son fabriken och hans sonson Giuseppe junior är ansvarig för att sälja och marknadsföra Femminellojuicen runtom i världen. Lemony använder inte endast Ingrillis citronjuice för att den är ekologisk utan också därför att efter att ha testat många citroner, så var Giuseppes citroner de godaste som gick att finna. Liksom med Siciliens andra kända exportvaror så kompromissar inte Ingrilli. Kvaliteten och och smaken på juicen är den bästa i världen, men olikt andra historiska sicilianska exporter, så är deras ”Cosa nostra” (deras sak), endast delikata ekologiska citroner.