Julens bakverk
Polka- & Chokladkäppar av mördeg
Jag älskar småkakor. Smör är ett måste för mig men det är en smaksak såklart. För att göra polkakäppar så ersätter du kakaon med röd karamellfärg.
Julkäppar av mördeg – 22 käppar
Ingredienser
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gram smör
Smaksättning
2 msk kakao för chokladkäpparna (kan ersättas med röd karamellfärg om du vill göra polkakäppar). Marou har en fantastisk god kakao utan tillsatser, se den här.
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram två plåtar och klä med bakplåtspapper.
Blanda mjöl, socker och smör till en deg.
Dela den i två lika stor bitar. I den ena biten knådar du i kakao. I den andra knådar du i vaniljsocker.
Dela varje deg i 20-25 bitar beroende av hur stora kakor du vill göra. Rulla ut till en rulle av varje degbit och rulla ihop en vit och en brun, snodda och forma dem till en käpp. Tryck ut dem på ett bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Drömtårta med smak av pepparkaka
toppad med romchokladkräm
En drömmigt julig kaka med en liten smakförstärkare, för romchokladen höjer faktiskt hela kakan en nivå. Även de som inte gillar choklad med alkoholsmak tyckte det var ett perfekt tillbehör då smaken blev kraftigare och fylligare. Hoppas det smakar.
Ingredienser – Kaka
3 ägg
1 3/4 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao, Marou har fantastiskt kakao, den finns här.
1 tsk bakpulver
1 tsk pepparkakskrydda
Ingredienser – Krämen
110 g smör
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 små äggulor
Gör såhär
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smörj med lite mild rapsolja.
Förbered genom att strö kokos (eller strösocker) över ett ytterligare ett bakplåtspapper på bänken som kakan ska läggas på då den är färdiggräddad.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda övriga ingredienser och sikta ner i smeten. Rör försiktigt.
Tag en slickepott och bred ut smeten över bakplåtspappret. Jag brukar lämna ett par cm åt alla håll.
Grädda i max 5 minuter i mitten av ugnen. Stå och vakta för det går fort! Stjälp upp kakan på bakplåtspappret som du förberett. Drag av det gamla bakplåtspappret och låt svalna.
Nu gör vi krämen
Rör smör och socker poröst och tillsätt resten av ingredienserna. Bred på kakan och rulla ihop den. Låt den stå en stund innan servering. Den är nästan ännu godare dagen efter.
Ingredienser – Romchokladkräm
8 rompraliner, Olivas goda finns här.
2-3 msk grädde
Gör såhär
Smält pralinerna över vattenbad och ta av från spisen. Vänd försiktigt i grädde.
Dekorera med Bernardis vackra chokladlinser i hjärtform, finns här.
Lättlagad vörtlimpa i gryta
Ett vörtinspirerat bröd bakat med kärlek, kakao och julmust som kryddor. Ett grytbröd som delas i mitten och blir till två limpor.
En smaskig vörtliknande grov limpa med twist.
Ingredienser
1 dl russin
50 gram jäst
0,5 msk salt
1 dl brödsirap
33 cl julmust från Gbg Soda.
1 dl porter
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 msk kakaopulver från Marou.
7 dl grovt dinkelmjöl (eller rågmjöl)
ca 5 dl vetemjöl
Gör såhär
Lägg russin i blöt i en skål och ställ åt sidan. Ta fram en gryta och pensla med olja. Värm sirap, must och porter fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke, tillsätt salt och rör ut med lite av vätskan tills jästen lösts upp. Häll sedan i resterande ingredienser (häll av vattnet av russinen innan de tillsätts). Knåda i maskin eller för hand under 10-15 minuter. Degen ska var en smidig del och ej för klibbig, tillsätt då lite extra mjöl. Häll upp i grytan och låt jäsa 2 timmar.
Ställ in gryta med lock i en kall ugn. Sätt ungen på 200 grader och låt grädda 90 minuter. Häll upp på galler och täck med duk.
Snickersgodis med en lyxigare twist
Julgodis extra allt; Här slänger vi in allt som är gott! Lakritsen gör sig fint i kombination med choklad, jordnötter, kola och marshmallows.
Ingredienser
Nötbitar
2 dl sirap.
1 dl strösocker.
320-350 gram jordnötssmör.
9 dl cornflakes.
1 dl kokos.
2 tsk vaniljsocker.
3 krm salt.
Chokladtäcke
150 gram mörk choklad smält i vattenbad, ex. Marou.
0,5 msk rapsolja.
Dekoration
80-100 gram mjölk-, vit eller blond choklad smält att ringla över, ex Marou.
Minimarshmallows.
Kola (hemgjord eller köpt, klippt i bitar) Ex fransk kola från Maison Armorine.
lakritspulver eller granulat, ex från Nature Med.
ev även jordnötter eller andra nötter till dekoration.
Gör såhär
Lägg sirap, socker och jordnötssmör i en kastrull och smält ihop på medelhög värme. Tryck ut smörklumpar till en smet, dra av från plattan och rör i cornflakes, kokos och vaniljsocker. Tryck ut på en bakpappersplåtsklädd plåt och gör kakan så hög som du tycker passar. Jag brukar göra dem 2-3 cm höga. Låt svalna lite.
Smält den mörka chokladen över vattenbad. Hacka chokladen och lägg i en rostfri skål. Ställ den rostfria skålen i en kastrull med vatten och värm försiktigt så inte vattnet hoppar i chokladen. Se till att ha så mycket vatten att skålen inte står på kastrullens botten. Lyft sedan ut skålen. Låt svalna något och rör i oljan.
Skär kakan i bitar och doppa i den smälta chokladen och dekorera med kola, marshmallows och lakrits. När alla är klara ringlar du den sista chokladen (du kan även variera och använda olika typer av choklad, vit, blond eller mjölkchoklad) över.
Saffranssnittar med saltrostad mandel och pistagechoklad, 3 längder
Kakorna
Ingredienser
125 gram smör
3 msk ljus sirap
2 krm salt
1,25 dl strösocker
3,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 paket saffran (0,5 gram)
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader och sätt fram en bakpappersklädd plåt. Rör smör, sirap, socker och salt krämigt och fint. Häll resterande torra ingredienser i en skål och rör ut ev. klumpar av mjöl eller bakpulver. Rör i mjölblandningen i smöret till en deg. Dela i 3 bitar som formas ut till plåtlånga längder och platta till med fingret.
Dekoration
Ingredienser
1 uppvispat ägg
Några hackade saltrostade mandlar, exempelvis Oscarssons
Pärlsocker
20-30 gram hackad vit pistagechoklad eller karamellchoklad från exempelvis Bernardi.
Gör såhär
Pensla längderna med ägg och strö över mandlar, choklad och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Snitta dem så snart de kommit ur ugnen och låt svalna på plåten. Klara att ätas.
Saffranssnittar med saltrostad mandel och pistagechoklad, 3 längder
Kakorna
Ingredienser
125 gram smör
3 msk ljus sirap
2 krm salt
1,25 dl strösocker
3,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 paket saffran (0,5 gram)
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader och sätt fram en bakpappersklädd plåt. Rör smör, sirap, socker och salt krämigt och fint. Häll resterande torra ingredienser i en skål och rör ut ev. klumpar av mjöl eller bakpulver. Rör i mjölblandningen i smöret till en deg. Dela i 3 bitar som formas ut till plåtlånga längder och platta till med fingret.
Dekoration
Ingredienser
1 uppvispat ägg
Några hackade saltrostade mandlar, exempelvis Oscarssons
Pärlsocker
20-30 gram hackad vit pistagechoklad eller karamellchoklad från exempelvis Bernardi.
Gör såhär
Pensla längderna med ägg och strö över mandlar, choklad och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Snitta dem så snart de kommit ur ugnen och låt svalna på plåten. Klara att ätas.