Semmelbakverk

 

Semlerulltårta

Semmelrulltårta

1 rulle som räcker till 8 stora bitar eller 10-12 mindre

 

Ingredienser

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 dl potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 krm salt

Fyllning 1

3 dl vispad grädde

2 msk kalamansicurd (kan bytas till bergamottecurd eller valfri curd eller din favoritsylt)

Fyllning 2

80 gram mandel

80 gram strösocker

2 msk vatten+2 msk grädde

1,5 tsk vaniljkrämspulver (kan uteslutas)

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram en plåt eller en långpanna, ca 30*40 cm, och lägg bakplåtspapper på. Jag brukar smöra pappret lite med rapsolja. Om du tar en plåt så behöver du inte breda ut smeten hela vägen till kanten.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vänd ner det i smeten. Häll upp på bakplåtspappret och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Ha koll i ugnen för det går fort. Låt stå 5 minuter. Ta fram ett nytt bakplåtspapper och strö socker eller kokos på pappret. Vänd kakan på detta papper och dra försiktigt av det gamla. Låt svalna.

Fyllning 1: Vispa grädden och vänd i curden.

Nu fixar vi fyllning 2: Mixa mandeln i en matberedare med sockret till ett mjöl. Tillsätt vatten, grädde och pulver så det blir en mandelmassekräm. Låt stå i 10-15 minuter. Den ska bli lite seg men bredbar.

När kakan svalnat så breder ni ut nästan all mandelmassa. Spara ett par matskedar och vänd i lite av grädden. Bred grädden (både den med curd och den med curd och mandelmassa) på botten. Rulla ihop till en rulle och låt den stå till sig i kylen ett par timmar eller så kan den förberedas dagen innan servering.

 

 

Semla på kardemummamuffins, 14 st

 

Om du snabbt vill ha en semla så är det inte dumt att göra en på kardemummamuffins som går supersnabbt att slänga ihop.
 
 

 

Ingredienser Muffins

4 dl vetemjöl special
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt (ta mellangrovt salt om ni gillar en mer markant salt smak till söta bakverk!)
2 dl socker
1 tsk kardemummakärnor som mortlas
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja (gärna raps)
 
lite pärlsocker att strö över
 

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla torra ingredienser.
Vispa samman ägg, mjölk, olja.
Rör i de torra ingredienserna i äggsmeten.
Fördela smeten i 14 muffinsformar (jag tar stora pappersformar och ställer i en muffinsform á 12 st. 
Garnera med lite pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.