Körsbär
Kanske har du också märkt att det finns många godsaker smaksatta med körsbär i butikerna nu? Bullar med körsbär och pistage, Amarena-körsbärsglass m.m. Körsbär kommer såklart i många olika sorter och en populär variant är det italienska Amarena-körsbäret. Den fylliga bäriga körsbärssmaken passar med exempelvis choklad väldigt bra och den ingår ibland också i röda bärblandningar som i vårt Kusmi Te – Four Red Fruits.
Nedan finner du en del av vårt körsbärssortiment:
Vad finns det för olika typer av körsbär?
Det finns över 1000 olika sorter av körsbär, men de delas in i två typer: sötkörsbär och surkörsbär.
Sötkörsbär
Sötkörsbär är den sort vi oftast köper i matbutiken och dessa är vanligtvis större och sötare än surkörsbär. Några vanliga sorter av sötkörsbär:
- Stella: En av de vanligaste sötkörsbärssorterna i Sverige som är stora, söta och mörkröda med god smak.
- Rainier: En ljusare körsbärssort som är gul med röda inslag och som är känd för sin milda, sötare smak.
- Chelan: En körsbärssort som är mörkröd till svart, och äts oftast som den är då den är otroligt söt och god.
Surkörsbär
Surkörsbär, även kända som syrliga körsbär, används oftast i bakning och till sylt eftersom de har en mer intensiv och syrlig smak. Några vanliga sorter av surkörsbär:
- Amarena: Känd från Italien och har en distinkt syrlig och något bitter smak, vilket gör den perfekt för chokladkonfekt samt i desserter och bakverk.
- Montmorency: Den mest odlade surkörsbärssorten i USA, ofta använd för pajer och sylt.
- Morello: En mörkare, syrlig sort som är populär i Europa och används i desserter och likörer.
Andra specialsorter
Det finns också specifika körsbärssorter som har tagits fram då man velat ha unika smakprofiler. Några specialsorter:
- Sakura (japanska körsbär): En japansk körsbärssort som är en av Japans mest exklusiva körsbärssorter.
- Balaton: En ungersk sort som är populär för sin saftighet och komplexa smak. I vissa länder är Balaton en favorit inom hantverksdrycker som körsbärsöl och likörer.
Vad är det för skillnad på körsbär och bigarråer?
Många undrar vad det är för skillnad på körsbär och bigarråer, men egentligen så är det så att bigarråer är en specifik typ av sötkörsbär och har en fylligare och sötare smak än många andra sorter. Körsbär kan ses som en övergripande kategori, där bigarråerna är en av de mest populära underkategorierna.
Baka med körsbär
Har du inte testat att baka med körsbär så kommer här några tips på våra personliga favoriter som ger en härlig kombination av sötma och syra:
- Körsbärspaj: En klassisk körsbärspaj med mördeg och en sötsyrlig fyllning passar perfekt som dessert med vaniljglass eller vispgrädde till.
- Körsbärsgalette: En fransk-inspirerad paj där körsbär fylls i en smörig deg som viks upp längs kanterna. Galetten bakas utan pajform och ser vacker ut med en gyllene, knaprig kant.
- Körsbärsbrownies: Körsbär och choklad är en given favorit hos oss och att kombinera detta i en brownie tar smakerna till nästa nivå.
- Mandelkaka med körsbär: Mandel och körsbär är en klassisk kombination, och en saftig mandelkaka med körsbär är svårslagen.
Fun fact: Den som någon gång har ätit färska körsbär vet att det lätt färgar av sig på fingrarna och faktum är att körsbär kan används som ett naturligt färgmedel för bakning och dryck!
Körsbär i mat och dryck
Körsbär syns i allt från lyxiga bakverk till smakrika cocktails. Speciellt mörka körsbär används nu i fler kryddiga och syrliga sammanhang, som chutneys eller som glaze till grillade rätter. Cocktails med körsbär brukar ofta kombineras med bourbon eller gin, där körsbär tillför en naturlig sötma. Även mocktails, kombucha och matcha-drycker med körsbärssmak ökar i popularitet, delvis tack vare körsbärets naturliga antioxidanter och fina färg.
Tips! Körsbär fungerar utmärkt som smakförhöjare och används därför med fördel i såser och grytor för att balansera smakerna.
Körsbär och choklad
Kombinationen av körsbär och choklad är en klassiker som har sin grund i smakharmonin som skapas när körsbärens sötsyrliga smak möter den fylliga, bittersöta tonen i choklad.
Chokladpraliner och tryfflar
Många chokladtillverkare har anammat körsbär i praliner och tryfflar där bl.a körsbär och körsbärslikör kombineras med mörk choklad. Chokladtryfflar fyllda med körsbärscenter eller bitar av körsbär ger en lyxig och smakrik upplevelse.
Så oavsett om du bakar, lagar mat eller bara vill prova något nytt – körsbär har något för alla smaker.
Testa gärna våra produkter med körsbär för en lyxig smakupplevelse!