Sommarrecept
Snabbfixad Sommartårta
Du behöver
En sockerkaka (köp färdig eller recept nedan)
Glass (köp färdig eller recept nedan)
Mandelcantuccini från Scapigliati
Vispad grädde
Jordgubbar
Smält choklad
Pistage- och hallontryffel från La Perla
Klassisk sockerkaka, 1 st
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl (180 gram)
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en sockerkaksform och smörj och bröa. Använd gärna mannagryn eller kokos om ni gillar det.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Under tiden smält smöret, tag av från plattan och låt svalna lite. Häll därefter i mjölken.
Blanda alla torra ingredienser som är kvar i en skål.
Rör i smöret i äggsmeten och sikta och vänd sist i mjölblandningen, rör så lite som möjligt men tillräckligt så det inte blir klumpar.
Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Kan gå fortare, kan ta längre tid. Kontrollera med en sticka så den inte är kletig. Låt kakan vila i formen 5-10 minuter innan den stjälps upp på en skärbräda i trä. Kan frysas.
Sockerkakan kan smaksättas med citron, lime, kokos, lakritspulver, kakao, kardemumma, kanel, ingefära, lite god curd. Helt efter tycke och smak.
Hemgjord glass med rabarber- och jordgubbssylt utan glassmaskin
Ingredienser
5 dl vispad grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl Resvillesylt (eller den du gillar)
Gör såhär
Vispa grädden ganska hårt, vänd i den kondenserade mjölken. Häll i en form klädd med plastfolie. Klicka i sylten och dra med kniv så den blir lite ripplad. Ställ in i frysen i några timmar. Kan med fördel förberedas flera dagar innan och håller sig bra i frysen.
Ställ sockerkakan på fat, fyll mitten med glass och grädde. Varva med jordgubbar och cantuccini eller servera till.
Midsommarrulle
Jordgubbar, grädde, mandel och choklad. Ett perfekt sommarbakverk. Passa på innan jordgubbarna tar slut ;)
Ingredienser
• 6 st äggvitor
• 3 dl strösocker
• 150 g sötmandel
• 2 msk potatismjöl
• 0,5 dl kakao
• 4 dl vispgrädde
• 350 g skivade jordgubbar eller mängd efter tycke och smak
Gör såhär
Vispa äggvitorna fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa ett par minuter innan nästa deciliter tillsätts. Sikta i mjöl och kakao, vänd sist i finmixad mandel.
Bred ut på ett bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.
Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.
Låt svalna helt under bakhandduk.
Vispa grädden och bred ut över tårtan, lägg på skivade jordgubbar och rulla ihop.
Ringla lite smält choklad över och garnera gärna med några gubbar till.