Krispiga linser-, ärt- & potatisbollar
Ingredienser:
För bollarna:
- 450 g potatis, kokt tills mjuk, mosad och sedan avsvalnad
- 200 g frysta ärtor, tinade
- 200 g gröna linser på burk, avrunna
- 1 tsk korianderfrön, krossade
- 1 rågad tsk kumminfrön
- 1 tsk chilipulver
- 2 tsk amchoor (mangopulver)
- 4 msk finhackad färsk koriander
- 1 rågad msk majsmjöl (eller rismjöl)
- 100 g vetemjöl
- 2 ägg, vispade
- 125 g krispiga smulor cheddar- och schalottenlökchips
- Vegetabilisk olja, för fritering
- Salt, efter smak
För den gröna chutneyn:
- 100 g cashewnötter
- 125 g torkade aprikoser
- 60 g färsk koriander, grovhackad
- Saften från 1 lime
- 1–2 gröna chili (fingertjocka)
- Salt, efter smak
Gör så här:
- För bollarna: Lägg mosad potatis, tinade ärtor, gröna linser, kumminfrön, korianderfrön, chilipulver, amchoor, färsk koriander och majsmjöl (eller rismjöl) i en stor skål. Krydda generöst med salt och mosa blandningen med en gaffel tills allt är väl blandat och några av ärtorna har krossats.
- Ställ blandningen i kylskåp och låt vila i minst 1 timme.
- Gnugga lite olja på händerna. Ta valnötsstora portioner av blandningen och rulla dem till bollar. (Vid det här steget kan du placera dem på en smord bricka och låta dem vila i kylskåpet i ytterligare 15–20 minuter.)
- Förbered tre skålar: en med mjöl, en med vispat ägg och en med krispiga smulor. Rulla varje boll först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i smulorna tills de är helt täckta.
- Värm vegetabilisk olja i en stor kastrull eller fritös tills en nypa smulor fräser i den heta oljan. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllenbruna, cirka 3 minuter, vänd dem halvvägs igenom. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper medan du friterar nästa omgång.
- För den gröna chutneyn: Lägg alla ingredienser i en liten matberedare tillsammans med 50 ml vatten och mixa till en slät puré. Beroende på din matberedares kapacitet kan du behöva tillsätta lite extra vatten för att få chutneyn att gå ihop.
- Servera linser- och potatisbollarna varma med den gröna chutneyn vid sidan om