UPPTÄCK VÅRT JULSORTIMENT

Grillad halloumi med vattenmelon & kaprissmulor

grillad_halloumi

Ingredienser:

  • 750 g vattenmelon
  • 2 små schalottenlökar, mycket fint skivade
  • 100 ml olivolja extra virgin, plus extra för pensling och till servering
  • 4 tsk vit balsamvinäger
  • 300 g halloumi, skivad
  • Saften från en citron

För smulorna

  • 75 g Bubbel- & chilichips-smulor
  • 1–2 vitlöksklyftor, finhackade
  • ½ medelstor röd chili, halverad, urkärnad och hackad
  • 2½ msk kapris, sköljda
  • 50 g blancherade mandlar, rostade och hackade
  • En liten bunt mynta, bladen plockade, hälften av dem rivna

Gör så här:

  1. Skär vattenmelonen i antingen kuber eller skivor och överför till en skål tillsammans med schalottenlökarna.
  2. Tillsätt 4 msk olivolja extra virgin och balsamvinägern, krydda sedan med färsk svartpeppar. Täck och ställ in i kylen i cirka 15-20 minuter.
  3. Värm den återstående oljan i en stekpanna. Stek smulorna tills de börjar bli gyllene. Tillsätt vitlöken, chilin och kaprisen och stek ytterligare en minut, tillsätt sedan mandlarna. Ta bort från värmen, tillsätt den rivna myntan och smaka av – det kommer att vara ganska salt, men vattenmelonen är inte det, så du får en bra kontrast.
  4. Pensla halloumin med lite olja och värm en grillpanna. Grilla osten på båda sidor tills den precis börjar smälta men fortfarande håller formen, med fina gyllene grillmärken.
  5. Blanda den kalla vattenmelonen och schalottenlökarna med resten av myntabladen och lite salt. Fördela på fyra tallrikar eller lägg upp på ett fat. Lägg den varma halloumin ovanpå.
  6. Pressa över lite citronsaft och toppa med lite av kaprissmulorna och chipsblandningen. Servera omedelbart.