UPPTÄCK VÅRT JULSORTIMENT

Gnocchi med korv, radicchio & citron

gnocchi_korv

Ingredienser: 

För gnocchin:

  • 4 stora mjöliga potatisar, t.ex. Maris Piper
  • En skvätt olivolja
  • 4 msk grovt salt
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 75 g typ "00" pastamjöl, plus extra för mjölning
  • 1 äggula från frigående ägg

För såsen:

  • 50 g osaltat smör
  • 4 högkvalitativa fläskkorvar, skinn borttaget, grovt hackade
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk chiliflakes, eller efter smak
  • 300 ml kycklingbuljong
  • 100 ml vispgrädde
  • 25 g kapris, sköljda, grovt hackade
  • 2 msk grovt hackade färska bladpersiljeblad, plus extra för servering
  • Rivet skal från 2 citroner
  • 1 stor radicchio, skuren i klyftor genom roten
  • 1 msk olivolja
  • 50 g krispiga smulor tryffel-och rosmarinchips
  • 25 g parmesan, finriven, för servering

Gör så här:

  1. För gnocchin: Förvärm ugnen till 170°C. Gnid in potatisarna i olivolja och placera dem på en bädd av grovt salt på en bakplåt. Baka i ugnen i 1½ timme, eller tills de är mjuka. Låt svalna något.
  2. Halvera potatisarna och skopa ur innehållet. Passera potatisen genom en potatispress eller sil ner i en stor skål. Krydda med salt och nymalen svartpeppar efter smak. Tillsätt mjölet och äggulan, och blanda tills det bildas en mjuk deg.
  3. Vänd ut degen på en lätt mjölad arbetsyta och dela den i fyra delar. Rulla varje del till en lång "korv" och skär i 2 cm bitar. Nyp varje gnocchi lätt i mitten så att ändarna blir något bredare än mitten.
  4. Koka gnocchin i en stor kastrull med saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och överför till en skål med isvatten för att svalna.
  5. För såsen: Värm hälften av smöret i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt korvköttet och stek tills det är gyllenbrunt runt om. Tillsätt schalottenlök, vitlök och chiliflakes och stek i ytterligare 2-3 minuter.
  6. Häll i kycklingbuljongen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften och korvköttet är genomstekt.
  7. Tillsätt grädden, den avrunna gnocchin, kapris, persilja och citronskal. Låt sjuda i 2-3 minuter tills allt är genomvärmt.
  8. Värm en grillpanna på hög värme. Gnid in radicchioklyftorna med olivolja och grilla dem i en minut på varje sida tills de är lätt sotade.
  9. Värm det återstående smöret i en liten stekpanna på medelvärme. Tillsätt de krispiga smulorna och stek tills de är gyllenbruna. Krydda med salt och peppar efter smak och låt svalna på hushållspapper.
  10. Servering: Arrangera de grillade radicchioklyftorna på ett stort serveringsfat. Skeda över gnocchi och sås. Garnera med parmesan och de krispiga smulorna. Servera omedelbart.