Gnocchi med korv, radicchio & citron
Ingredienser:
För gnocchin:
- 4 stora mjöliga potatisar, t.ex. Maris Piper
- En skvätt olivolja
- 4 msk grovt salt
- Havssalt och nymalen svartpeppar
- 75 g typ "00" pastamjöl, plus extra för mjölning
- 1 äggula från frigående ägg
För såsen:
- 50 g osaltat smör
- 4 högkvalitativa fläskkorvar, skinn borttaget, grovt hackade
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk chiliflakes, eller efter smak
- 300 ml kycklingbuljong
- 100 ml vispgrädde
- 25 g kapris, sköljda, grovt hackade
- 2 msk grovt hackade färska bladpersiljeblad, plus extra för servering
- Rivet skal från 2 citroner
- 1 stor radicchio, skuren i klyftor genom roten
- 1 msk olivolja
- 50 g krispiga smulor tryffel-och rosmarinchips
- 25 g parmesan, finriven, för servering
Gör så här:
- För gnocchin: Förvärm ugnen till 170°C. Gnid in potatisarna i olivolja och placera dem på en bädd av grovt salt på en bakplåt. Baka i ugnen i 1½ timme, eller tills de är mjuka. Låt svalna något.
- Halvera potatisarna och skopa ur innehållet. Passera potatisen genom en potatispress eller sil ner i en stor skål. Krydda med salt och nymalen svartpeppar efter smak. Tillsätt mjölet och äggulan, och blanda tills det bildas en mjuk deg.
- Vänd ut degen på en lätt mjölad arbetsyta och dela den i fyra delar. Rulla varje del till en lång "korv" och skär i 2 cm bitar. Nyp varje gnocchi lätt i mitten så att ändarna blir något bredare än mitten.
- Koka gnocchin i en stor kastrull med saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och överför till en skål med isvatten för att svalna.
- För såsen: Värm hälften av smöret i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt korvköttet och stek tills det är gyllenbrunt runt om. Tillsätt schalottenlök, vitlök och chiliflakes och stek i ytterligare 2-3 minuter.
- Häll i kycklingbuljongen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften och korvköttet är genomstekt.
- Tillsätt grädden, den avrunna gnocchin, kapris, persilja och citronskal. Låt sjuda i 2-3 minuter tills allt är genomvärmt.
- Värm en grillpanna på hög värme. Gnid in radicchioklyftorna med olivolja och grilla dem i en minut på varje sida tills de är lätt sotade.
- Värm det återstående smöret i en liten stekpanna på medelvärme. Tillsätt de krispiga smulorna och stek tills de är gyllenbruna. Krydda med salt och peppar efter smak och låt svalna på hushållspapper.
- Servering: Arrangera de grillade radicchioklyftorna på ett stort serveringsfat. Skeda över gnocchi och sås. Garnera med parmesan och de krispiga smulorna. Servera omedelbart.