Chipsgratinerad oxstek med rödvinssky

En festlig oxstek med en smakrik och krispig chipscrust som ger fantastisk textur. Tillsammans med en enkel rödvinsky blir det en rätt som imponerar utan att vara svår att lyckas med. Perfekt till jul, nyår eller helgens bjudning.
Ingredienser
-
2 kg oxstek med ben (prime rib eller entrecôte-stek)
-
Salt & peppar
-
1 msk dijonsenap
-
2 msk färsk rosmarin, finhackad
-
1 msk färsk timjan, hackad
Rödvinssky
-
2,5 dl rödvin
-
2,5 dl oxbuljong
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 220 °C.
-
Torka steken och krydda generöst med salt och peppar.
-
Gnid in köttet med olivolja och dijonsenap.
-
Blanda chips, rosmarin och timjan och tryck fast blandningen runt hela steken.
-
Stek i 20 minuter i 220 °C för att få en fin yta.
-
Sänk värmen till 180 °C och låt steken gå ytterligare ca 1–1,5 timme, beroende på önskad innertemperatur.
-
Låt köttet vila under folie i ca 20 minuter innan det skärs upp.
Rödvinssky
-
Häll rödvinet i ugnsformen och skrapa upp alla stekrester.
-
Tillsätt buljongen och låt sjuda tills såsen reducerat något, ca 5–6 minuter.
-
Servera till den trancherade steken.