Äpplekaka med krämigt rabarbercurdtäcke

 

apple_kaka

En saftig och god äpplekaka med krämig och härlig gräddfrosting. Naturligt glutenfri då den innehåller malda nötter och mandel och potatismjöl så att alla i familjen kan smaka. En skördefestspecial. Det går även fint att byta ut rivet äpple till rivna morötter, kanske även pumpa?

 

Ingredienser Äpplekaka:

  • 180 gram smält smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 150 gram riven mandelmassa eller marsipan
  • 2 finrivna skalade äpplen
  • 100 gram mald mandel
  • 30 gram malda hasselnötter
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt

    Till krämig frosting:
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färskost
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 msk rabarbercurd

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).
  2. Ta fram en rund springform och täck med bakplåtspapper.
  3. Smält smör i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  5. Finriv mandelmassa och äpple och rör i det smälta smöret.
  6. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  7. Vänd ner smörblandningen och de torra ingredienserna.
  8. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  9. Låt kakan svalna. 
  10. Häll alla ingredienser till frostingen i en skål och vispa till en kräm. Bred på kakan och servera!

Om ni har bråttom så kan ni även bara vispa grädde och vända i den mängd rabarbercurd enligt din smak.