Äpplekaka med krämigt rabarbercurdtäcke
En saftig och god äpplekaka med krämig och härlig gräddfrosting. Naturligt glutenfri då den innehåller malda nötter och mandel och potatismjöl så att alla i familjen kan smaka. En skördefestspecial. Det går även fint att byta ut rivet äpple till rivna morötter, kanske även pumpa?
Ingredienser Äpplekaka:
- 180 gram smält smör
- 3 ägg
- 2,5 dl socker
- 150 gram riven mandelmassa eller marsipan
- 2 finrivna skalade äpplen
- 100 gram mald mandel
- 30 gram malda hasselnötter
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 krm salt
Till krämig frosting: - 2 dl vispgrädde
- 100 g färskost
- 0,75 dl florsocker
- 2 msk rabarbercurd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).
- Ta fram en rund springform och täck med bakplåtspapper.
- Smält smör i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Finriv mandelmassa och äpple och rör i det smälta smöret.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Vänd ner smörblandningen och de torra ingredienserna.
- Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
- Låt kakan svalna.
- Häll alla ingredienser till frostingen i en skål och vispa till en kräm. Bred på kakan och servera!
Om ni har bråttom så kan ni även bara vispa grädde och vända i den mängd rabarbercurd enligt din smak.