Bakverk

 
Recepten är utvecklade av FikaErica, om inget annat anges.

 

Äpplekaka med rabarbercurd

Äpplekaka med krämigt rabarbercurdtäcke

En saftig och god äpplekaka med krämig och härlig gräddfrosting. Naturligt glutenfri då den innehåller malda nötter och mandel och potatismjöl så att alla i familjen kan smaka. En skördefestspecial. Det går även fint att byta ut rivet äpple till rivna morötter, kanske även pumpa?

 

Ingredienser

180 gram smält smör

3 ägg

2,5 dl socker

150 gram riven mandelmassa eller marsipan

2 finrivna skalade äpplen

100 gram mald mandel

30 gram malda hasselnötter

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

1 krm salt

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Ta fram en rund springform och täck med bakplåtspapper. Smält smör i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Finriv mandelmassa och äpple och rör i det smälta smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd ner smörblandningen och de torra ingredienserna. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna. 

 

Krämig frosting

 

Ingredienser

2 dl vispgrädde

100 g färskost

0,75 dl florsocker

2 msk rabarbercurd

 

Gör såhär

Häll allt i en skål och vispa till en kräm. Bred på kakan och servera!

Om ni har bråttom så kan ni även bara vispa grädde och vända i den mängd rabarbercurd enligt din smak.

 

 

Chokladbollstårta

Chokladbollstårta

 

Ingredienser

250 g smör

3 dl florsocker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2,5 krm salt

10 dl havregryn

0,5 dl kallt starkt kaffe

60 g smält choklad (vit, mjölk eller mörk)

 

Till dekoration:

70 gram choklad (vit, mjölk eller mörk)

2 msk grädde

 

Gör såhär 

Lägg allt torrt i en mixer och tillsätt smör, choklad (smält) och kaffe och mixa till fin smet. Alternativt kan ni blanda alla ingredienser för hand. Rulla 9 små chokladbollar och rulla i ex kokos, pärlsocker, hackad mandel, strössel el dyl. Resterande smet formar ni till en tårta.

Ställ tårtan åt sidan och nu gör vi dekorationen. Smält chokladen; Rör i grädden och bred ut över tårtan då den svalnat lite. Dekorera tårtan med kokos och chokladbollar.

Nu är det bara att njuta och servera.

När ni ska smälta choklad kan ni göra det i en skål över ett vattenbad eller försiktigt på ca 600 W effekt 1 en minut, ta ut och rör, mikra 30 sekunder till och rör runt. Kanske räcker detta annars testar ni 20-30 sekunder till.

 

 

Kladdkaka med tryffeltäcke

 

Kladdkaka med tryffeltäcke med smak av kokos och oliv 

 

Ingredienser

150 g smör
2,5 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm himalayasalt eller flingsalt
0,5 dl kakaonibs om man vill ha lite krispigt
2 ägg (medel eller stora)
2 dl vetemjöl (Du kan ersätta med glutenfrittmjöl med men det har ju lite andra egenskaper så var beredd på gräddtiden)
 

Tryffel:

1,5 dl vispgrädde
80 g marou mjölk(kokosmjölk)
80 g mörk marou (byt till annan choklad om ni vill)
1 msk olivolja
1 krm salt
lite nibs till dekoration
 

Gör så här:

Ta fram en springform a 22-24 cm (tid för gräddning baseras på 24 cm). Smörj och bröa med kokos. Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och vispa ner socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner resterande ingredienser och häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 18-20 minuter.
 


Tryffeltäcket.

Värm grädden och häll i chokladen som är bruten i bitar. Tag från spisen och rör till chokladen är smält. Rör i olja och salt. Låt tryffeln stå och svalna tills den blir lite tjockare i konsistensen. Bred sedan ut över kladdkakan och dekorera den så som du önskar. 
Detta är en tårta som håller sig god i många dagar. Förvara den i kylen men ta fram den i god tid innan den ska ätas.
Servera med en klick grädde och hallon. Det är även smaskigt med glass och andra bär till.
 

 

 

Magiska skumrutor

Skumrutor/kokosrutor, 1 liten långpanna

 


Ingredienser

4.5 dl strösocker
0.75 dl florsocker
1.5 dl kallt vatten
1 äggvita
6 gelatinblad
1 dl varmt vatten
 

Att strö över och under skummet

3 dl kokos
1 msk kakaopulver från Marou
Kakonibs från Marou
Blanda kokos och kakao i en skål, ställ åt sidan.
 
Ta fram en liten långpanna (min är 22x32 cm). Klä med bakplåtspapper och strö i hälften av kokosblandningen.
Häll socker, kallt vatten och äggvitan i en vispskål. Börja vispa på hög effekt. Lägg alla 6 gelatinblad på en tallrik och täck med vatten. Värm upp 1 dl vatten. Krama ur gelatinbladen då de legat minst 5 minuter i blöt och rör ner i det varma vattnet. Rör till allt är upplöst. Häll gelatinet i en stråle i äggsmeten. Låt vispa i ca 20-30 minuter. Häll i formen, strö över resten av kokosen och låt stå i kylen några timmar. Skär i rutor och vänd resten av sidorna i nibs eller kokosblandningen. Klarar sig länge i kylen.
 
 

 

 

 

Kladdkaka med tryffeltäcke

 

 

Ingredienser

150 g smör
2.75 dl socker
1 dl kakao av hög kvalitet ex Marou
2 tsk vaniljsocker
2 ägg eko
2 dl vetemjöl eko
1 krm havssalt
 

 

Tryffel

1.5 dl grädde eko
2 msk smör
200 g mörk kvalitets choklad (ex Marou)

 
Garnering

Flagad mandel

 

Smörj ej form (24 cm) med avtagbar botten. Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och tillsätt sockret. Rör ner ett ägg åt gången. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Koka upp grädden, tillsätt smör och choklad och rör tills chokladen smält. Låt svalna och häll på kladdkakan. Förvara i kylen men ta fram den en stund innan servering. Garnera med mandel eller valfria nötter.


 

 

Cookie kladd-chokladtårta

 
Ingredienser

 

Kladdkakan

150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
 


Cookies

50 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg
75 gram linser eller hackad choklad i valfri färg/smak
 


Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en springform ca 24 cm och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och rör i chokladen. Ställ åt sidan.
Vispa socker och ägg.
Blanda alla torra ingredienser. 
Vänd i chokladen i äggsmeten och rör sist ner mjölblandningen. Häll i smeten.
Nu gör vi cookiestäcket. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop ägg och mjölblandningen i smöret, tillsätt chokladen och klicka ut över kladdkakan.
Grädda i nedre delen av ugnen under 16-17 minuter. Den görs med fördel dagen innan annars kan ni grädda ett par minuter extra om den ska ätas direkt.
Servera med grädde eller glass.
 

 


Chokladbollar


 
Chokladbollar är en klassiker. Vad sägs om att ge det klassiska receptet lite extra fyllig smak med lakrits och kaffe?

 
Ingredienser

100 g smör
1,5 dl florsocker
2-3 msk kakao
2,5 - 3 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 dl havregryn
1 msk kallt starkt kaffe
(vill ni göra superlyxbollar så smält 25 g god choklad och rör i)

Gör såhär
Lägg allt i en mixer eller blanda alla ingredienser för hand och rulla chokladbollar.
Rulla i ex kokos, pärlsocker, hackade mandlar eller kanske kan lakritsströssel.
 
Här finner du
Kakaopulver från Marou.
Lakritspulver från Nature Med.
Mandel från Oscarsson.
 


 

Pavlova 

En riktigt härligt vårig dessert finner ni i denna Pavlova. Tänk er maräng, grädde, syrlig curd, blåbär, vit choklad smaksatt med kardemumma och pistagekräm. What can go wrong? Jag har gjort den två gånger den senaste månaden. Första omgången blev det 8 portionspavlovor ca 10-15 cm i diameter. Andra gången gjorde jag en stor. En smaksak. Jag gillar bakelser så det är kul att kunna variera.
 

Pavlova, 1 stor eller 8 bakelser

 
Ingredienser

3 äggvitor (från stora ägg, strl M eller hellre L)
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 dl strösocker
2 dl florsocker
Fyllning
3 dl vispad grädde
1 burk bergamottcurd (eller valfri curd) 200 g
Så mycket bär du önskar, blåbär eller hallon
20-40 g vit smält choklad (smaksatt med kardemumma tog jag)
Pistagekräm att ringla över, ex La Perlas
 

Gör såhär

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vispa äggvitorna i en ren skål tillsammans med vinäger. Vispa fluffigt. Häll i hälften av strösockret och vispa ett par minuter, tillsätt resten och vispa lite åt gången medan ni tillsätter florsockret. Vispa ett par minuter till. Smeta ut marängen i en stor eller 8 mindre rundlar. En stor blir ca 20-24 cm i diameter. 8 små blev ca 10-15 cm.
Grädda längst ner i ugnen och sänk nu värmen till 100 grader. Låt stå i 90 minuter. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut fukt och värme. Låt stå på glänt en timme och låt marängen få stå i ugnen tills nästa dag.
 
 
Jag lägger på grädde och curden ca 2 timmar innan servering och garnerar precis innan.
Fyllning: Vispa grädde och vänd i curden. Bred ut över botten. Garnera med blåbär och smält choklad och pistagekräm (burken med pistagekräm kan stå i lite varmt vatten innan så den blir lite mjuk).
Färdigt att äta. Hoppas det smakar!
 

 
 Syltgrottor fast med pistagekräm, ja det var smaskigt. Ringlade dessutom lite vit choklad smaksatt med kardemumma över. En fantastisk kombination.
 

 


Pistagegrottor, 30 st

 
Ingredienser

200 g smör
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 krm salt
4,5 dl vetemjöl
0,5-1 dl pistagekräm (kan även bytas mot curd eller sylt)
Garnering:
20 g smält vit choklad med smak av kardemumma
 

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. sätt 30 små muffinsformar på en plåt. Blanda smör och socker. Blanda ihop resten av alla torra ingredienser i en skål och knåda i det i degen. Gör 30 bollar, tryck en tumme i varje boll och klicka i lite pistagekräm. 
Skicka in plåten i mitten av ugnen och grädda i 10-12 minuter.
Låt svalna och garnera med smält vit choklad.


 

 

 

Mandel- och pistagefluff till 8-10 st:

 

Ingredienser

100 g riven mandelmassa
75 g pistagekräm, gärna La Perlas underbara som finns här
2 dl vispad grädde

 

 

Gör såhär

Värm ihop mandelmassa och pistagekräm på svag värme och låt svalna. Vänd i den vispade grädden.

Dekorera muffinsen. Jag brukar dela dem på mitten och lägga lite på toppen. Eller så tar ni extra mycket uppepå.
 

 


 
           
Karma Cola Spider

 

Ingredienser

*Karmakola
*Choklad-, kokos- eller vaniljglass av god kvalitet
*Espresso

 

 

  
Gör såhär

Fyll upp ett halvt cocktailglas elr liknande med karmakola.
Tillsätt 2 skopor glass och 1 shot med espresso och toppa
slutligen med mer kola. Servera med en lång sked eller sugrör.

 

 

 


Karma Cola kladdkaka

 

  
Torra råvaror

4,5 dl ”self raising flour” även kallad ”extra fint mjöl” (det kan även ersätta smed en mix av mjöl och bakpulver, se länk.)
4,5 dl skalad mandel
4,5 dl kokosflingor
1 tesked bakpulver
1/2 tesked five spice.
1/2 tesked salt
  

 

Våta råvaror

2,2 dl kärnmjölk (alt mixa filmjölk med mjölk (50%/50%))
2,2 dl sirap
2 stora ägg
2 teskedar vanilj
200 g osaltat smör
300 g mörk choklad (exempelvis Marou 70 %, Omnom Madagascar 66 %)
4 teskedar kakaopulver (exempelvis Guido Castagna)
2 flaskor Karma Cola

 

 

Så här gör du

1. krossa mandel tills de är mandelsplitter, tillsätt det tillsammans med kokosnöt i en stor skål. Skikta mjöl, bakpulver, salt och kryddor i skålen och blanda.

2 Vispa ägg, kärnmjölk (filmjölksblandning), sirapen och vanilj tills det är jämnt och lent. 

3. Smält smöret, chokladen och kakaopulvret i en kastrull. Ta bort från värmen och häll i 2,25 dl Karma Cola. Blanda försiktigt i chokladblandningen i de torra ingredienserna, och sedan även kärnmjölkblandningen. Blanda försiktigt tills smeten är len.

4. Häll blandningen i en rund kakform. Grädda i ugnen under 180 grader C i cirka 60 minunter. Låt det svalna, ta bort kakan från formen. 

   

 

 


Coulis

1 kg färska jordgubbar eller 1 kg frysta jordgubbar som fått tina och häll isåfall av lite vätska.
2 flaskor Gingerella Ginger ale
Hacka jordgubbar och lägg dem i en gryta med tillräckligt av Gingerella för att täcka jordgubbarna. Värm tills det börjar sjuda, ta då bort grytan från spisen och mixa. Sila och låt det svalna.

  

Chokladganache-sås

150 gram mörk choklad (exempelvis Marou 70 %, Omnom Madagascar 66 %)
100 gram smör
1 tesked kakaopulver (exempelvis Guido Castagna)
och resten av Karma Colan

Smält smör, choklad och kakao i kastrull tills det blir mjukt.
Ta bort det från spisen och rör ihop. Häll försiktigt på det sista av Karma Colan. 

 

 


Till serveringen

Lägg bitarna av Karma Cola-kaka på en tallrik med Jordgubbssåsen, häll ganachen över kakan, och dekorera med grädde eller creme fraiche.
 

 

 

Se även våra desserter

Se även våra desserter

Se även våra desserter

Se även våra desserter

Tillbaka till receptmenyn

Tillbaka till receptmenyn

Tillbaka till receptmenyn

Tillbaka till receptmenyn