Dryckesguide - Savoursmiths
På denna sida hittar du alla dryckeskombinationer som lyfter smakerna i Savoursmiths chips.
Savoursmiths grundades av paret Colette och Mike Russell Smith som flyttade tillbaka till Mikes familjegård då de ärvde jordbruket som har skötts av familjen sedan 1938. Genom att använda beprövade odlingsmetoder och bemästra ett hållbart utövande erbjuder de ”skal-på”-chips med kulinarisk perfektion. Varje chipssort är skapad med lyxiga ingredienser från olika delar av världen i ett super krispigt format.
Passar bra med champagne. Vinets höga syra och bubblornas sting harmoniserar med fett och sälta från chipsen. Ett annat utmärkt val är ett torrt rosévin, pinot noir eller syrah – ett kraftfullt rött där chipssältan mjukar upp tanninerna.
Går väl ihop med en nyzeeländsk Sauvignon Blanc eller spansk Albariño. Syrlighet möter syrlighet. Ett lätt, friskt och syrligt vin som sauvignon blanc balanserar den syrliga vinägersmaken och skapar en rundare och välbalanserad smak. Grapefrukt- och mangotoner samt florala och citrusiga inslag. Ett livfullt Vinho Verde från nordvästra Portugal, känt för sin friska mineralitet och ofta lätt kolsyrade karaktär, är perfekt för salta och syrliga chips.
En rik och salt smak matchar champagnens komplexitet av rostade, nötiga smaker och livlig syra.
Med sin umami-smak – rökig, kryddig och lätt söt – passar med pinot noir eller ett torrt rosévin. Det fungerar också med söta viner, såsom Napa Zinfandels eller spanska Priorats som är fruktiga och fylliga. En åldrad Côte-Rôtie kan också vara ett perfekt val.
Bubblor och Serrano-chili-chips
Passar utmärkt med ett fruktigt kraftfullt rött vin eller champagne. Kryddiga chips är bäst med något rikt och halvtorra viner. Välj Gewürztraminers och Rieslings från Tyskland eller nordöstra Frankrike. Exempel: Pauillac de Latour 2010 (rött vin) eller Chianti Classico Riserva Berardo 2010.
Fungerar väl med en jordig och fruktig pinot noir eller rosévin, då rosén har friskheten från vita viner och bärigheten från röda viner. Ett annat bra val är Cabernet Sauvignon, eftersom den stora och djärva cheddar-smaken kräver ett lika kraftfullt vin.
Cheddar och scalottenlök-chips
Går bra ihop med en vit chardonnay (svalt klimat, ej ekfatslagrad) eller en chablis. De tropiska frukttonerna och en syrlig touch kontrasterar fint mot chipsens sälta. Exempel: Pernand-Vergelesses 2016.
För båda ostsmakerna: Ett vin som har mognat under ett jästtäcke är idealiskt. De som njutit av Comté med Vin Jaune vet hur enkelt detta kan överföras till vin och chips. Jura-viner är att rekommendera. En fino-sherry fungerar också utmärkt. Exempel: Côtes du Jura, Domaine Macle.