Dryckesguide - Rött vin
Härligt chokladig tryffel som innehåller vit, mjölk och mörk choklad som ger en fyllig chokladkänsla, med 27 % hasselnötter.
Passar till:
- Recioto della Valpolicella
Mörk frukt, mogna körsbär och russin blandat med mustiga kakaonoter.
Mjuk, vit nötig chokladtryffel med 35 % hasselnötter från Piemonte.
Passar till:
- Golden Triangle, Sydafrika
Fyllig Shiraz – Den vita chokladen lugnar strävheten i vinet, ger plats åt körsbär, svarta vinbär, rosépeppar och krämiga, nästan smöriga hasselnötstoner.
Mjuk mörk chokladtryffel med 25 % hasselnötter från Piemonte.
Passar till:
- Pinot Noir (Bouchard Aîné Pinot Noir)
- Fylligare Bourgogner
- Nya Zeeländare
Mjuk och bärig Pinot Noir - Hallon och körsbärssylt minglar med nyrostad kakao och aromatisk svartpeppar.
Dak Lak 70 % kakaohalt - Marou
Doft: Diskret jordig doft med viss blommighet och karamell.
Smak: Fyllig men ändå mjuk smak av rostade mandlar och karamelliserat socker som får sällskap av syrlig persika och dova, kryddiga kakaonoter i eftersmaken.
Passar till:
- Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico
Tiền Giang 70 % kakaohalt - Marou
Doft: Jordig, med en fruktig syrlighet.
Smak: Jordig, går över i en grön fruktighet, omogna bananer, grön paprika, mango och jordgubbig syrlighet.
Passar till:
- Epicuro Italian Zinfandel
Lâm Đồng 74 % kakaohalt - Marou
Doft: höstig som av regnvåt jord, kaffe, en viss kryddighet, svartpeppar.
Smak: Fyllig, syrlig smak med tydlig ton av vitpeppar, tobak, päron och citrus.
Passar till:
- Gnarly Head Petite Sirah
Dark Salted Caramel – Bennetto
Passar till:
- Tommasi Amarone della Valpolicella Classico, 2019 (Italien)
En mustigt, fyllig klassiker till vin från norra Italien med restsötma som möter upp de söta kakaonoterna i chokladen. Rostade, kryddiga toner hittar vi i vinet och så även i chokladen där de får sällskap av en knäckig mörk mandelkaramell och havssalt som gör att vinet upplevs som mindre strävt och mer angenämt fruktigt. I eftersmaken hittar vi både chokladtryffel och körsbärspralin. Mums!
Guatemala - Lachua 65% - Chocolate Tree
Passar till:
- Koelenbosch Pinorto, 2020 (Sydafrika)
Ett sydafrikanskt vin gjort på inhemska druvsorten Pinotage i en stil som kan föra tankarna till portugisiskt portvin men med något lägre alkoholhalt. Detta fylligt, mustiga vin kombineras gärna med mörk choklad med mycket smak eftersom vinet annars riskera köra över chokladen som då inte får plats att märkas alls. Prisbelönade skotska chokladmakarna bakom Chocolate Tree har skapat Lachua av kraftfull kakao från högländerna i Guatemala som innehåller rejält med kryddighet och en lätt syrlig ton av passionsfrukt som passar de mörka bär-tonerna i vinet som handen i handsken.
Passar till:
- 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel, 2021 (USA)
Sträva, fylliga viner och tung mörk choklad är inte någon bra kombination eftersom de tenderar att mest förstärka varandras strävhet och smaka beskt i munnen. Här får vi i stället ett härligt möte mellan 48%-ig mjölkchoklad med kakao från Vietnam som smakar vanilj och smörkola som gifter sig med de rostade fat-tonerna och syltiga bären hos amerikansk Zinfandel. Ett härligt möte som stannar kvar länge i munnen.