Dryckesguide - Dessertvin
Kan man verkligen kombinera söta vita viner med choklad? Självklart kan man det, men man får vara lite försiktig så inte chokladen tar över de ljust fruktiga aromerna i vinet utan i stället lyfter fram och kompletterar dem.
Mjuk vit tryffel med 32 % pistagenötter från Sicilien.
Passar till:
- Moscato d’Asti
Sött, bubbligt dessertvin – Bubblet lättar upp och ger frukt till nougaten. Fläder, pistage och marsipantoner virvlar runt i munnen. Fräscht och gott!
Wallpaper Tien Giang 80 % kakaohalt - Marou
Doft: Fyllig doft av tobak, färska örter, mynta och lakrits.
Smak: Tydligt nötiga noter av cashew och macadamia som följs av tobak, grönt te, lakrits och mer blommiga toner.
Passar till:
- Commandaria St John
Bà Ria 69% med ingefära och lime – Marou
Passar till:
- Gérard Bertrand Riveasaltes Ambré (Frankrike)
Det söta bärnstensfärgade vinet från södra Frankrike har komplexa aromer som kan påminna om både fikon, sultanrussin, citrus och nötter.
Här kombinerar vi dessa smaker med vietnamesisk hantverkschoklad från Marou. Vietnamesisk kakao tenderar att ha en fruktig prägel med utvecklad syra och i just den här kakan får aromatisk kakao från Tien Gang-provinsen en extra skjuts av lime och ingefära som också växer i området. Tillsammans lyfter chokladens och vinets fruktiga aromer och ger en lång, lite kryddig eftersmak.
Bianco hasselnötstryffel – La Perla
Passar till:
- Nittnaus Beerenauslese Exquisite, 2021 (Österrike)
Beerenauslese-viner har ofta toner av passionsfrukt, aprikosmarmelad, saffran och vita blommor och när den får sällskap av italienska konfektyrmästarna La Perlas hasselnötstryffel uppstår ett möte som det slår gnistor om.
Vinets friska syra landar här i en mjuk blandning av vaniljstinn vit choklad och världens finaste hasselnötter från Piemonte. All frukt från vinet finns kvar i munnen men chokladen adderar en härlig nötighet och förlänger smakupplevelsen så att den stannar kvar flera minuter efter att den sista droppen slunkit ner.