Lucka 2 i vår Adventskalender á la Beriksson

Dryckesguide - Dessertvin

Kan man verkligen kombinera söta vita viner med choklad? Självklart kan man det, men man får vara lite försiktig så inte chokladen tar över de ljust fruktiga aromerna i vinet utan i stället lyfter fram och kompletterar dem.


Pistacchio – La Perla

Mjuk vit tryffel med 32 % pistagenötter från Sicilien.

Passar till:

  • Moscato d’Asti

Sött, bubbligt dessertvin – Bubblet lättar upp och ger frukt till nougaten. Fläder, pistage och marsipantoner virvlar runt i munnen. Fräscht och gott!

Wallpaper Tien Giang 80 % kakaohalt - Marou

Doft: Fyllig doft av tobak, färska örter, mynta och lakrits.

Smak: Tydligt nötiga noter av cashew och macadamia som följs av tobak, grönt te, lakrits och mer blommiga toner.

Passar till:

  • Commandaria St John




Bà Ria 69% med ingefära och lime – Marou

Passar till:

  • Gérard Bertrand Riveasaltes Ambré (Frankrike)

Det söta bärnstensfärgade vinet från södra Frankrike har komplexa aromer som kan påminna om både fikon, sultanrussin, citrus och nötter.

Här kombinerar vi dessa smaker med vietnamesisk hantverkschoklad från Marou. Vietnamesisk kakao tenderar att ha en fruktig prägel med utvecklad syra och i just den här kakan får aromatisk kakao från Tien Gang-provinsen en extra skjuts av lime och ingefära som också växer i området. Tillsammans lyfter chokladens och vinets fruktiga aromer och ger en lång, lite kryddig eftersmak.

Bianco hasselnötstryffel – La Perla

Passar till:

  • Nittnaus Beerenauslese Exquisite, 2021 (Österrike)

Beerenauslese-viner har ofta toner av passionsfrukt, aprikosmarmelad, saffran och vita blommor och när den får sällskap av italienska konfektyrmästarna La Perlas hasselnötstryffel uppstår ett möte som det slår gnistor om.

Vinets friska syra landar här i en mjuk blandning av vaniljstinn vit choklad och världens finaste hasselnötter från Piemonte. All frukt från vinet finns kvar i munnen men chokladen adderar en härlig nötighet och förlänger smakupplevelsen så att den stannar kvar flera minuter efter att den sista droppen slunkit ner.



Hallontryffel - Mathez

Oemotståndligt krämig fransk tryffel med hallonbitar från Mathez som smälter i munnen.

Passar till:

  • Brännland Iscider (76345) – Ett sött härligt dessertvin från Sverige gjort på frysta äpplen, vinet har en kraftig smak av röda höstäpplen, torkad frukt, hjortron och apelsin. Denna smak av syrliga äpplen som möter söt/syrliga hallon är som en härlig sommardröm. Kakaon får en rundare och härlig smak och som en enkel dessert är detta en fantastisk alternativ.

  • Red Muscadel (8308) Detta söta härliga dessertvin från Sydafrika med toner av bränt socker, torkade fikon och en blommig underton blev en fin kombination med hallontryffeln, smakar som en härlig sommarkväll med solvarma syrliga hallon och en tydlig blommighet. Sötman mildras av varandra.

  • Florio – Marsala superiore dolce (8403) Ett sött dessertvin från Italien med toner av muscovadosocker, färska dadlar, hasselnötter, apelsin och liten ton av fat. Tillsammans med hallontryffeln lyftes drycken och en mer frisk fruktighet framkommer. En trevlig kombination. 

Tryffel med citronpaj - Mathez

Oemotståndligt krämig fransk tryffel från Mathez som smälter i munnen med syrlig citronpaj med krisp.

Passar till:

  • Brännland Iscider (76345) Ett svenskt sött dessertvin gjord på frysta äpple. Med sin härliga sötma och syra så lyfter den fram en härlig fräschör i citrontryffeln. En god liten dessert utan massa jobb.

  • Red Muscadel (8308) Ett sött dessertvin som kombineras fint med citrontryffeln och lyfter fram friskheten och tar ned sötman på ett fint sätt. Med dryckens något brända smak så blir kakaon upplyft till sin absoluta topp.     

Tryffel med apelsin - Mathez

Oemotståndlig krämig fransk tryffel från Mathez med små bitar av kanderad apelsin.

Passar till:

  • Nederburg Noble Late Harvest (2741) Detta söta och härliga dessertvin från Sydafrika med smak av citrus, ananas, honung och kanderad apelsin får en härlig matchning med Apelsintryffelns härliga bitar av kanderad apelsin. Kakaon blir något mildare och frukten dominerar. 

  • Florio – Marsala superiore dolce (8403) Ett sött dessertvin från Italien med toner av muscovadosocker, färska dadlar, hasselnötter, apelsin och liten ton av fat. Tillsammans med apelsintryffeln kommer en härlig fruktighet och nötighet fram vilket gör att det gifter sig fint i munnen.