Info
- Sortera på Relevans>
En smakresa i ett outforskat chokladland
Marou, Vietnams första premiumchoklad, började som en dröm och ett äventyr, och är idag ett av världens mest uppmärksammade och prisbelönade chokladmärken.
Med rötterna i fransk kvalitetstradition leder Marous single origin-choklad oss genom Vietnams djungler till dimhöljda högländer, vita sandstränder och ända till Mekongflodens delta. En oöverträffad smakupplevelse som i varje bit låter oss upptäcka ett tidigare outforskat chokladland.
Drömmen om Vietnamesisk choklad
Marou är drömmen som gick i uppfyllelse, att framställa vietnamesisk högkvalitativ mörk choklad. De kombinerar den franska chokladtraditionen med vietnamesiska högkvalitativa ingredienser. Vietnams kakaohistoria startade under sent 1800-tal, men föll i glömska under många år, för några få år sedan startade Marou sin mission: Att fler ska upptäcka kvaliteten hos den vietnamesiska kakaon.
Marou faiseurs de chocolat startade sin chokladproduktion för några år sedan men deras vackra chokladkakor fick snabbt spridning i franska Elle och Vogue samt genom ett samarbete med tidningen Wallpaper erbjuder de en särskild Wallpaperchoklad i en specialutgåva.
Handgjord choklad – handtryckt förpackning
Chokladen produceras från böna till chokladkaka i Saigon, Vietnam. Kakaobönorna är uteslutande av sorten Trinitario som odlas småskaligt av kakaobönder i Mekongdeltat, sluttningarna vid Annamitics vidder och det centrala höglandet. Chokladkakorna packas sedan för hand in i de förgyllda tapetmönstrade, handtryckta pappersförpackningarna.
Kakao och rörsocker
Chokladen är en ren produkt som oftast endast består av kakao och rörsocker men trots att chokladen har en minimal innehållsförteckning erbjuder chokladkakorna en stor smakvariation. Detta uppstår eftersom plantagen har olika jordmån, klimat och ytterliga faktorer som påverkar den komplexa kakaofruktens mognad och smak.
Marous sju Single Origin-chokladkakor döps efter de plantager som kakaon odlas på, nämligen Tien Giang (2 st), Dak Lak, Dong Nai, Lam Dong, Bentré, Baria, undantagen Kakaohalten varierar mellan 70-100 % kakaohalt.
Kvalitetstest
När kakaon är redo för leverans, så beger sig personalen på Marou ut till kakaofarmerna: bönderna har då valt ut påsar som håller Maroukvalitet. De sätter sig då gemensamt och luktar i påsarna samt testar ca 50 bönor från varje påse, för att se så att de är rätt fermenterade (jästa). När Marou har valt ut sina påsar med kakao, så betalar de ett premiumpris som ligger över marknadspris. Och de övriga påsar med kakao säljer bönderna till andra chokladproducenter.
Vad är så speciellt med kakao från Vietnam?
Först och främst så finns det inte så mycket kakao i Vietnam, ca 0,1 % av världens kakao odlas i Vietnam. Och för det mesta så är det Trinitariobönor, så kallade "fine flavour cacao", eller högkvalitetskakao. Dessutom så är Vietnam känt för dess varierande landskap, med höga kullar och djupa dalar, vilket bidrar till att smaken från kakaon i de olika extremerna får en väldigt varierande smak från varandra. Något som Marou också utnyttjar då de rostar kakaobönorna. De kan då välja att rosta vissa bönor mer än andra, för att framhäva vissa smaker.
Mer historia
Kakaoplantan introducerades i Indokina i slutet på 1800-talet men föll snart i glömska för omvärlden. Vietnam är åter redo att erbjuda delikat choklad och denna gång i kombination med fransk chokladkunskap och i samarbete med den kreativa designbyrån Rice Creatives.
Marous sex provinser
Marou samarbetar nära med kakaobönder från plantage från sex olika provinser som de köper kakao från: Tien Giang, Ben Tre, Dong Nai, Ba Ria, Lam Dong och Dak Lak.
Utan risk för hasselnöt, mjölk och sojalecitin
När du köper en Marouchokladkaka så finns det ingen risk för spår av nötter, mjölk eller sojalecitin. På det sättet kan alla chokladälskare äta dessa smakrika chokladkakorna.
Direct Trade
Marou är medlemmar i en organisation som heter Direct Cocoa, det innebär att du kan vara säker på att de arbetar direkt med kakaobönderna och det inte finns några mellanhänder. Marou betalar ett kakaopris över marknadens standard.
Kakaorapport från Vietnam
Läs Marous kakaorapport för 2018 lär dig mer om deras värdekedja här.
Sortimentet
Single Origin
Mörk choklad från någon av de sex provinserna. Chokladen innehåller två råvaror: kakao och rörsocker. Välj mellan 24 och 80 gram. Se alla produkter genom att klicka på bort pop-uprutan
Single Origin Plus
Mörk choklad smaksatt med spännande råvaror, där den extra råvaran kommer från samma region som kakaon kommer från. Exempelvis kokosmjölken och kakaon i Coconut MIlk kommer båda från Ben Tre. Välj mellan 24 och 80 gram.
Special Edition
Chokladkakor som är lite vilda och passar inte in i de andra serierna. De kan vara tillfälliga eller permanenta i sortimentet. Exempelvis mjölkchoklad 48 % och Wallpaper Edition.
Provision
Serien med råvaror för att baka, laga, göra drickchoklad m.m.
Dryckestips?
Söker du tips på goda drycker som gör upplevelsen av Marous choklad större? Under varje chokladsort så presenterar vi våra bästa kombinationsfynd. Beroende på sort så finner du exempelvis tips på whisky, bourbon, rom, portvin, rödvin, cognac, tequila, öl och calvados. Du kan även ladda ner vår digitala Marou-dryckesguide här.
"Handgjord choklad, handinpackad i handpressat papper. Det blir inte mer handgjort än såhär."
En smakresa i ett outforskat chokladland
Marou, Vietnams första premiumchoklad, började som en dröm och ett äventyr, och är idag ett av världens mest uppmärksammade och prisbelönade chokladmärken. Läs mer.