Dubaichoklad 3.0
Detta recept är inspirerat av den omtalade Dubaichokladen, men är en hälsosammare tolkning helt utan tillsatt socker. Här har vi smaker av mörk choklad, kokos och dadlar. Receptet är otroligt enkelt att följa och kräver inga förkunskaper. Om du inte har kadayif hemma går det utmärkt att göra chokladkakan utan det – den blir bara mindre krispig. Vi rekommenderar i så fall att ersätta med hackade nötter eller kokos.
Ingredienser för 1 chokladkaka:
- 150 g Ambracréme, från La Perla
- 120 g Mörk nougatchoklad utan tillsatt socker, från La Perla
- 50 g Kadayif
- 20 g Smör
- Alt. 30 g hackade nötter eller kokos, istället för kadayif och smör.
Redskap:
- Form (chokladform, folieform eller liknande)
- Ev. Folie (om du inte använder en chokladform)
Gör så här:
Förbered formen:
1. Om du använder en annan form än en chokladform, klä den med folie. Detta gör det enklare att ta ut chokladen när den är klar.
2. Om du använder en chokladform kan du hoppa över detta steg.
Förbered bottenlagret:
3. Bryt 60 g choklad och smält den i mikron. Ta ut och rör om i omgångar för att undvika att chokladen bränns.
4. Häll den smälta chokladen i formen så att botten täcks och låt den gå upp cirka 1 cm på kanterna.
5. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
Förbered fyllningen:
6. Skär kadayif i mindre bitar och stek i smör tills det är gyllenbrunt.
7. Blanda den stekta kadayifen med ambracrémen.
Väljer du att i stället ha hackade nötter och kokos så blandar du helt enkelt det med ambracrémen.
Montera kakan:
8. Lägg fyllningen ovanpå det kylda chokladlagret.
9. Smält resterande choklad och häll över fyllningen för att täcka den helt.
Kyl kakan:
10. Ställ formen i kylen eller frysen i cirka 1 timme tills chokladkakan är helt stel.
Tips: När kakan är klar, ta ut den ur formen och servera – eller förvara den i kylen tills det är dags att njuta!
Fun fact: Egentligen bör man inte förvara choklad i kylen, men då vi har förenklat receptet och inte tempererat chokladen så är det i detta fall nödvändigt då vi inte vill att chokladen ska smälta. Du kan läsa mer här hur man bör förvara choklad i vanliga fall.