Kakao

En art i familjen malvaväxter med det latinska namnet Theobroma cacao som kommer från grekiskan och betyder ungefär ”gudarnas föda” (theos = gud, broma = föda) medan själva ordet kakao är lånat från flera mesoamerikanska språks namn på plantan. Kakaon har sitt ursprung någonstans i de tropiska eller subtropiska delarna av Syd- eller Centralamerika men exakt var har inte kunnat fastställas. Kakaoträdet kan i vilt tillstånd bli närmare 10 meter högt men när det odlas håller man det oftast lägre än så, på en lämplig plockhöjd. Kakaoplantan finns i tre specificerade botaniska sorter: Criollo, Forastero och Trinitario.

Kakaoträdet har den egenheten att dess blommor och frukter växer både på stammen och grenarna vilket gör att det inte är ovanligt att se en frukt stor som en rugbyboll växa i 90-gradig vinkel rakt ut från stammen på trädet. Kakaofrukterna varierar i storlek beroende på art och växt förhållanden men blir oftast kring 15-30 centimeter lång och kan väga upp till 500 g. Inuti frukten, inbäddade i ett vitaktigt och sött fruktkött finns mellan 20-60 av kakaoträdets fröer, s.k. kakaobönor. Dessa fettrika bönor är grundingrediensen i choklad.

 

Marou _kakaofrukt _choklad

Kakaofrukt som är delad och de klibbiga kakaobönorna hänger ut (Foto Marou)

 

Kallari _sweatboxes _kakao _choklad

Kakaobönor som läggs i "Sweat boxes" för att fermenteras (jäsa). Foto: Markus, Beriksson

 

Kallari _Sweatboxes _chokladproduktion _Beriksson
Kakaon fermenteras i "Sweat boxes" här hos Kichwafolket Foto: Markus, Beriksson

 

Kakaobönorna ligger och torkar under bar himmel i Amazonas 

Marou _kakaourval _choklad
Kvalitetskontroll av kakaobönor i Vietnam Foto: Marou

 

Marou _kakaotrad _Choklad _Beriksson _web

Kakaoträd i Vietnam med Trinitariobönor Foto: Markus, Beriksson