Modicachoklad
En speciell typ av choklad som tillverkas i staden Modica på den italienska ön Sicilien. Till skillnad från i princip alla andra kommersiella chokladkakor conchas inte modicachoklad vid höga temperaturer utan rörs varsamt i vattenbad där chokladens temperatur aldrig överstiger 45° C. Tack vare detta förfarande behålls både aromer, vitaminer och välgörande enzymer till större del i den färdiga chokladen som får en grynig och nästan krispig konstistens då delar av sockerkristallerna i chokladen inte smält. När man provar modicachoklad är det därför extra viktigt att ge chokladen tid att värmas upp i munnen innan man tuggar på den så att så mycket som möjligt av aromerna kan frigöras innan chokladen sväljs.
Vattenbad för att framställa Modicachoklad (Foto Sabadi)
Modicachoklad som är framställd på låg temperatur hälls upp i formar (Foto Sabadi)
Färdiga Modicachoklad-kakor (Foto Sabadi)
Staden Modica som Modicachokladen har döpts efter (Foto Sabadi)