Ekologisk lakrits från Kalabrien D.O.P (IT)

Nature Med producerar smakrik ekologisk lakrits i Kalabrien. Många av deras produkter innehåller 95-100 % lakrits och majoriteten av dem innehåller inget tillsatt socker. Njut av en ren och smakrik produkt med en smak som stannar kvar i din mun länge.

 

 

 

Nature Med är ett familjeföretag precis som Beriksson. Sonen Marco, pappan Antonio och dottern Annarita på bilden ovan.

 

Favoriten är tillbaka igen

Vårt lakritspulver är tillbaka i glasburken. Det betyder att vi nu har glasburk med 80 gram och en refillpåse med lakritspulver på 100 gram.

100 % lakritspulver för dina smakexperiment.

Vi har både lakritspulver och lakritsgranulat i lösvikt.

 

 

Köpa lakrits?

För att se var du kan köpa produkter från Nature Med, klicka här. 

 

 

 

 

Alla förpackningar från Nature Med får en grafisk uppdatering under våren.

 

 

De har tagit bort plastpåsen som tidigare låg i varje lakritsburk. Nu är det istället ett skyddande papper som omsluter lakritspastillerna.

 

 

 

 

Nyhet – Ekolakritspastiller i tre format

En av Nature Meds nyheter är att lakritspastillerna finns i tre olika format: Liten och mellanask i plåt och en större refill-ask i papp. Liten ask innehåller 10 gram, mellan 40 gram och den stora innehåller 100 gram.

Denna serie finns i tre smaker: Naturell, Anis och med sockertäcke och mintsmak.

 

 

Plåtaskar med lakritspastiller – 10 gram

Tronchetti – 100 % lakrits

Lakritspastillerna i tronchetti innehåller 100 % lakrits, det vill säga inget är tillsatt i produkten. Tronchetti har en fylligt kraftfull lakrits med mjuk beska och en härlig kryddighet.

Inget tillsatt socker.

10 gram. Finns även i 40 och 100 gram samt lösvikt 1000 gram för konditorer, butiker etc.

 

 

 

Frammenti – ca 99 % lakrits med anissmak

En något mildare lakritspastill med anissmak. Innehåller endast lakrits och anis.

Inget tillsatt socker.

10 gram. Finns även i 40 och 100 gram samt lösvikt 1000 gram för konditorer, butiker etc.

 

 

Pallini – lakritskärna med sockertäcke med mild mintsmak

En mildare och sötare lakrits som har ett sockertäcke med en mild mintsmak.

Lakritshalt 40 %

10 gram. Finns även i 40 och 100 gram samt lösvikt 1000 gram för konditorer, butiker etc.

 

 

Lakrits i plåtaskar – 40 gram

 

Grezze – 100 % lakrits – rålakrits

Lakritspastiller med fyllig, kryddig och lätt syrlig smak. Innehåller endast lakrits. 

Inget tillsatt socker.

40 gram. Finns även i lösvikt 1000 gram för konditorer, butiker etc.

 

  

Tronchetti – 100 % lakrits

Lakritspastillerna i tronchetti innehåller endast lakrits. I jämförelse med Grezze (se ovan) har dessa pastiller en blankare yta och pastillen får på grund av detta också en annan smak. Den har mer beska och mer kryddighet än Grezze. 

Inget tillsatt socker.

40 gram. Finns även i 10 och 100 gram samt lösvikt 1000 gram för konditorer, butiker etc.

 

 

  

Frammenti – ca 99 % lakrits med anissmak

En något mildare lakritspastill med anissmak. Innehåller endast lakrits och anis.

Inget tillsatt socker.

40 gram. Finns även i 100 och 10 grams askar.

 

 

Stecche – lakritspinnar – Ca 99 % lakrits med bergamott (citrus)

Dessa pastiller är något mildare än de som du kan se ovan, med en mild och syrlig citrussmak. Innehåller endast lakrits och bergamot som är en citrus. Innehåller inte pastiller utan en lakritspinne.

Inget tillsatt socker.

40 gram.

 

 

Radici – Små lakritsrötter

Asken innehåller lakritsrötter som du kan gå och tugga på, lägga i en god gryta som får puttra och suga åt sig av den fylliga lakritssmaken. Du kan också använda dem som dekor eller som en drinkpinne.

Inget tillsatt socker.

40 gram.

 

 

  

Pallini – lakritskärna med sockertäcke med mild mintsmak

En mildare och sötare lakrits som har ett sockertäcke med en mild mintsmak.

Lakritshalt 40 %

40 gram. Finns även i 100 och 10 grams askar.

 

 

 

 

Refillaskar i papp med lakritspastiller – 100 gram

 

Tronchetti – 100 % lakrits

Lakritspastillerna i tronchetti innehåller endast lakrits. I jämförelse med Grezze (se ovan) har dessa pastiller en blankare yta och pastillen får på grund av detta också en annan smak. Den har mer beska och mer kryddighet än Grezze. 

Inget tillsatt socker.

100 gram. Finns även i 10 och 40 gram samt lösvikt 1000 gram för konditorer, butiker etc.

 

 

Frammenti – ca 99 % lakrits med anissmak

En något mildare lakritspastill med anissmak. Innehåller endast lakrits och anis.

Inget tillsatt socker.

100 gram. Finns även i 40 och 10 grams askar.

 

  

Pallini – lakritskärna med sockertäcke med mild mintsmak

En mildare och sötare lakrits som har ett sockertäcke med en mild mintsmak.

Lakritshalt 40 %

100 gram. Finns även i 40 och 10 grams askar.

 

 

 

Sötlakrits

 

Lakritsstenar

Mjuka lakritsstenar täckta en sötsyrlig socker och fläderbärsblandning. Läckra att bjuda sina vänner på i en fin skål. Vem vågar smaka första stenen?

Ingredienser: rörsocker*, förtjockningsmedel, gummi arabicum*, glukossirap*, lakritsextrakt 3%, fläderextrakt*, risstärkelse, naturlig smaksättning: anis*, mint*. * ekologiskt jordbruk. Lakrits i stor dos påverkar (höjer) blodtrycket. 

80 gram och i lösvikt 1000 gram.

 

Lakritsrullar

Sötlakrits på det italienska sättet som har lite mer tuggmoststånd än en svenska sötlakritsen.

80 gram.

Lakritsfiskar

Sötlakrits på det italienska sättet som har lite mer tuggmoststånd än en svenska sötlakritsen.

80 gram.

 

 

 

Sticks och rötter

 

 

Lakritsstick – 100 % lakrits

Kraftfull lakritsstick att suga på eller använda i bakning, matlagning eller som en god drinkpinne. Innehåller endast lakrits. 

Kommer antingen i en kruka eller pappdisplay.

ca 9 gram. 

 

 

Lakritsrot

En lakritsrot kan du exempelvis tugga på, du kan lägga den i en god gryta som får puttra och suga åt sig av den fylliga lakritssmaken. Du kan också använda dem som dekor eller som en drinkpinne. 

Kommer antingen i en kruka eller pappdisplay.

ca 9 gram. 

 

Lakritspulver

100 % rent lakritspulver att baka, laga, blanda drinkar eller vad du kan tänkas komma på! Är det svårt att få inspiration till att använda lakritspulvret? Klicka då här så kan du inspireras av våra lakritsrecept.

 

Nu är våra glasburkar med lakritspulver tillbaka i 80 gramsformat. Vi erbjuder även refillpåse på 100 gram och lösvikt på 1000 gram.

 

Ingredienser:100 % lakrits

 

Näringsvärde
Medel per 100 gr
Energi 659 KJ / 152 Kcal, Fett 0g, Varav mättat fett 0g , Kolhydrater 29g , Varav är socker 9g, stärkelse/gummi 20g, Protein 20g, Fiber 1,8g, Salt 0,03g, Glycyrrhizin 4g.

 

 

 

 

 

Lakritsmarmelad

En fruktig len marmelad med syrlig äpple- och fyllig lakrits. Kombinera med goda ostar, såsom en getost, blåmögelost eller brie. Den är också god till glass, på bakverket men faktiskt även god att använda som substitut till gelé till en kött- eller oumphbit.

Finns i 110 och 230 gram.

 

 

Mer om Nature Med

Nature Med är ett modernt företag som inte har glömt deras kulturella arv och hur deras verksamhet en gång började. Dess rötter sträcker sig från 1886 då de kallade sig för Zagarese men de heter idag Nature Med och de är belägna i Cosenza, Kalabrien. Redan då arbetade man med lakritsroten som heter Glyzzyriza Glabra, men de sålde då endast i liten skala till familj och vänner. Genom en ständig förbättring och några utmärkelser senare så har de vuxit och når nu ut internationellt. Nature Med har alltid varit stolta över landsbygden och kvaliteten har alltid varit den främsta drivkraften i deras leverans av lakrits.  

 

Nature Med är det enda företag i världen som producerar lakrits med den italienska ekologiska certifieringen AIAB ( Italian Association for Organic Agriculture ). 

 

  

Lakritssortimentet som Nature Med marknadsför är från lakritsriket Kalabrien. I Kalabrien odlas en väldigt ren lakritsrot med en välbalanserad smak, vilket bidrar till en mycket god lakrits. Detta till skillnad från många lakritsrötter från Östeuropa och Asien som ofta har en mer frän och bitter smak. Vår lakrits skiljer sig från den som många andra aktörer på marknaden säljer genom att vår lakrits har hög andel ren lakrits samt är av mycket hög kvalitet.

 

 

 

 

 

 

Utgående design

 

 

 

 

 

Tronchetti – 100 % lakrits – putsad

Lakritspastillerna i tronchetti innehåller också endast lakrits från lakritsroten och inget annat. Men dessa pastiller har en blankare yta än Grezze (se ovan), och på grund av detta får den också en annan smak. Den har mer beska och mer kryddighet än Grezze. Den har också en fyllig smak och en lång eftersmak. Plåtask 40 gram. 

 

 

  

 

 

Zuccherini – lakritskärna med sockertäcke med lite mintsmak

En mildare och sötare lakrits som har ett sockertäcke med en mild mintsmak. Plåtask 40 gram.

 

  

 

 

Samtliga produkter har både amerikansk och europeisk ekologisk certifiering.

Ladda ner bilder på Nature Med här.

  

 

 

 

 

 

 

Om lakrits från Kalabrien 

Glycyrrhiza är grekiska och betyder sötrot medan Glabra betyder len, ett namn som det fått då dess löv har denna egenskap. Lakritsroten är en perenn växt som tillhör familjen Papillonacées. Den kan bli en meter hög. I Italien finns två sorters lakrits: Echinata och Glabra, varav den senaste är den som används i Nature Meds produkter. Detta eftersom dess organoleptiska egenskaper. Glycyrrhiza Glabra finns längs med Medelhavskusten, och i centralasien. Huvudcentrat i Italien för lakritsroten är Kalabrien. Det klimat som är i Kalabrien är en stor orsak till att lakritsroten därifrån anses vara den godaste. Denna rot innehåller även relativt låg andel Glycirynsyra vilket innebär att den är bättre balanserad mellan sötma och bitterhet, vid jämförelse med exempelvis många typer från mellanasien som blir bittrare i smaken.

Många historiska personer har genom åren talat om de hälsosamma egenskaperna av lakritsroten, några av dessa är att lakritsroten:

*minskar aptiten

*ökar matsmältningen

*avgiftande

*antiinflammatoriskt

*antiseptiskt

*skyddar mot virus

*energigivande 

Däremot bör man vara på sin vakt för lakrits om man är gravid eller har högt blodtryck.

 

 

Hur framställer man lakritspulver?

1. Lakritsrötterna krossas i en kvarn tillsammans med vatten

2. Man pressar ut en lakritsjos på över 100 grader C temperatur

3. Man separerar sedan rötterna från josen

4. När man låter lakritsjosen svalna blir lakritsen till en hård lakritsbit

5. Lakritsbitarna krossas och blir till pulver och paketeras