UPPTÄCK VÅRT JULSORTIMENT

Kladdkaka

kladdkaka

Denna kladdkaka kan med fördel smaksättas med finrivet skal från en ekologisk apelsin, en dl hallon eller en näve krossade polkagrisar.

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad av god kvalitet - Marou 70%
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm mellangrovt havssalt

    (För en glutenfri tårta byt ut vetemjöl till 1 dl mandelmjöl (44 gram) och 0,75 dl potatismjöl (56 gram). OBS den kan behöva längre gräddningstid. Det går även att göra en halv sats i en avlång brödform, den gräddade jag i 10 minuter på 200 grader)

Gör så här:

  1. Smält smöret, lägg i chokladen (bryt i bitar) och tag av kastrullen från plattan. Rör tills chokladen är smält i smöret. Låt svalna något.
  2. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant. Eller klä formen med bakplåtspapper.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Vispa ägg och socker. Rör i smeten i chokladblandningen.
  5. Rör ner mjöl och salt. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 14-18 minuter. Jag tog ut efter 15 minuter då den hade börjat bubbla lätt i kanterna men såg lagom kladdig ut i mitten.

Låt svalna och den kan med fördel göras både en och två dagar innan då den blir god när den står till sig. Dekorera gärna med grädde, valnötter, bär, smaksatta popcorn eller det du gillar.

 

Tillbaka till 7 klassiker i lyxskrud

Tillbaka till 7 klassiker i lyxskrud

Tillbaka till 7 klassiker i lyxskrud

Tillbaka till 7 klassiker i lyxskrud