Förvara din choklad på rätt sätt

Såhär förvarar du din choklad

Solen gassar på men du vill inte vara utan din choklad i sommar; Såhär förvarar chokladen på bästa sätt.

En vanlig missuppfattning är att du ska förvara chokladen i kylen men det bör du undvika. En optimal plats för choklad är om du har tillgång till ett svalt rum, såsom en källare eller ett skafferi.

Huvudregeln för choklad är att förvara den torrt, svalt och mörkt. Så varför är det inte lämpligt i kylen då? Jo fukt och kyla är inte bra för choklad och dessutom finns det risk att dess smak påverkas av stark lukt från exempelvis lök eller lagrade ostar. Du bör helst förvara chokladen i ca 15-21 grader och max ca 55 % luftfuktighet. Försök förvara chokladen i en så jämn och konsekvent temperatur som möjligt.

Om du lägger chokladen i kylen så finns det en risk för sockerblomning och fettblomning, vilket innebär att sockerkristaller respektive kakaofettet kommer ut till chokladens yta. Chokladen behöver dock inte vara förstörd utan smaka på den och avgör själv om du vill äta den. Det är absolut inte farligt att äta chokladen som då tenderar att bli lite vit, men smak och konsistens kommer troligtvis att påverkas.

Är det jättevarmt, ja då kan det ändå vara läge att stoppa in chokladen i kylen, men packa in chokladen i en låda med lock eller en påse som du stänger till för att isolera den från fukt. Lägg chokladen på nedersta hyllan i kylen, då det brukar vara varmast där. Har du en vinkyl så är det att föredra då temperaturen där är ca 8-19 grader vilket passar chokladen bättre än ett vanligt kylskåp där det är cirka 4 grader C.

Om chokladen trots detta skulle bli vit av socker- eller fettblomning, så kan du använda den för att baka en magiskt god chokladkaka eller göra chokladsås till glassen, varför slänga något så gott som choklad?

 

Smält choklad

 

Vill du veta mer?

 

Förvara

I ett skafferi eller svalt rum.

Torrt, svalt, mörkt. Inte nära någon värmekälla och inte heller nära något som luktar starkt.

 

Temperatur

Rumstemperatur, ca 15-21 grader C är att föredra och helst inte över 55 % luftfuktighet. Värt att betona är att det är viktigt med en någorlunda jämn och konsekvent temperatur för chokladen.

 

Kylskåp?

Du bör inte förvara din choklad i en kyl. Är det extremhett så kan du lägga den i kylen. Isolera då chokladen genom att lägga den i en burk med lock eller stoppa i en plastpåse och stäng till. Placera också chokladen på nedersta hyllan då det är varmaste platsen i kylen.

Har du en vinkyl så är det att föredra före en vanlig kyl då dess temperatur bättre motsvarar chokladens idealtemperatur. I en vinkyl är temperaturen ca 8-19 grader C medan ett kylskåp är det ca 4 grader C.

 

Starka dofter

Håll din choklad borta från starka dofter, såsom vitlök, lök och kryddor.


Sockerblomning

Sockerblomning uppstår när choklad utsätts för fukt under en längre period.

Fukt löser då upp chokladens fina sockerkristaller och det uppstår sedan större sockerkristaller på chokladens yta som gör chokladen vit och grynig.

 

Fettblomning

Fetblomning uppstår när choklad blir gammal eller utsätts för värmeförändringar. Då kommer kakaofettet att gå ut till ytan av chokladen och den får då en vit/gråaktigt yta.

 

Hållbarhet & öppen chokladförpackning

Mörk choklad håller längre än en mjölkchoklad, och en mörk choklad håller oftast upp till två år medan en mjölkchoklad håller cirka ett år. Sedan påverkar det också om produkten innehåller andra typer av ingredienser också. Innehåller den nötter så tenderar hållbarhet att vara lite kortare. Praliner har också ofta kortare hållbarhet.

Är förpackningen öppnad så bör den avnjutas inom några veckor för bästa smak och upplevelse.

För att behålla så mycket smak och arom som möjligt, så kan du isolera chokladen från syre genom att lägga den i en låda med lock eller en påse. 

 

Avnjut chokladen på rätt sätt

Choklad bör avnjutas i rumstemperatur, då smälter chokladen lättare och du kan ta till dig fler av chokladens smaker och aromer.

Om du mot förmodan kyler chokladen pga extremhetta på sommaren, så bör du ta fram chokladen 30 minuter före du ska äta den, så att chokladen inte är så hård. Aromer och smaker kommer då också fram bättre.

 

Varm choklad, förtydliganden

För att förtydliga så behöver det inte vara hela världen om chokladen blir lite varmare och mjuk. Den behöver inte förstöras ändå, och du kan ju då låta den svalna för at bli fast igen och sedan äta upp den innan den riskerar att bli vit.

Man vill ju kunna avnjuta chokladen på ett bra sätt utan att få en chokladpöl i handen. Där är det så att mörk choklad smälter inte lika snabbt som vit och mjölkchoklad.

Men det beror också på vad det är för typ av fett i chokladen. Är det kakaofett så är dess smältpunkt ca 36-38 grader C. Är det andra fetter såsom kokosfett vilket kan finnas i vissa praliner och tryfflar så är smältpunkten lägre, ca 26 grader C för kokosfett.