chokopedia

Ätbart

atbart

Kakaofrukten, som växer på kakaoträdet (Theobroma cacao), är kanske mest känd för att producera kakaobönor. Men det finns andra ätbara delar av frukten som också kan njutas, om än i mindre omfattning.

  1. Fruktmassan - Runt kakaobönorna inuti varje kakaofrukt finns en vit eller ljusrosa substans, som kallas fruktmassa eller fruktkött. Denna massa är söt och syrlig till smaken och kan avnjutas direkt från frukten. Dock bör man suga bort det vita fruktköttet; Själva bönans kärna är röd/lila och smakar bittert. Kakaofruktkött är rik på antioxidanter och har en unik tropisk smak som påminner om en blandning av litchi och mango.

  2. Kakaobönorna - Även om själva bönorna inte konsumeras direkt i deras råa form, så är det populärt i vissa kulturer att suga på de färska bönorna täckta av fruktmassan. Den söta massan som omger bönorna är njutbar, medan de råa bönorna själva är bitter och behöver bearbetas för att utveckla de smaker vi förknippar med choklad.

Det  kan  vara svårt att  få tag på kakaofrukt i Sverige. Bästa sättet att få tag på denne exklusiva råvara är att besöka en välsorterad fruktaffär, mataffär eller blomaffär. Kanske kan du be att de beställer hem en för dig?

 

Tillbaka till chokopedia.