Kakaoplantaget
Huvudstaden Quito ligger nordost om staden och den stora hamnstaden Guayaquil – varifrån nästan all ecuadoriansk kakao skeppas ut i världen – ligger söderut från Patricia Pilar.
Nja, ”vår” plantage kanske är att spetsa till det. Men vi ser den faktiskt lite som vår plantage, sedan vår mångårige vän Luis Leon blev delägare i WermlandsChoklad. Det är han som driver kakaoplantagen tillsammans med sin fru Maria och döttrarna Sofia och Daniela. Familjen Leon grundade plantagen 2015 och den omfattar i dag 30 hektar med omkring 35 000 kakaoträd. Samtliga är äldre varieteter av Arriba Naciónal.
– De äldre varieteterna ger bättre choklad med mer citrussmak och blommiga smaktoner, säger Luis. Nyare varieteter ger choklad med mer utslätad och neutral smak.
Kakaoträd behöver skugga och skydd av andra, större träd och det får de av en lång rad spännande sorter – exempelvis kanel, kokosnöt, guayaba, citron, macadamia, mango, babybananer, ananas och matbanan (plantain). Miljön är perfekt för kakaoträd – och för plantagens medarbetare som alltid har möjlighet till skugga.
Det tar minst två år, ibland tre år, innan nyplanterade kakaoträd bär frukt för första gången. Men när de väl blivit fruktbärande kan de bli riktigt gamla, mer än 100 år.
Innan de första träden kunde planteras på Santa Teresa återställdes den hårt brukade marken till ursprungligt skick. Samspelet mellan jord, växter och djur måste fungera för att kakaoträden ska trivas.
– När det gick upp för mig hur det mesta av våra livsmedel ”produceras” började jag läsa på om ekologisk och hållbar odling, säger Luis. I dag är det en självklarhet för mig att vara rädd om vatten, miljö och människor. Plantagen är vårt bidrag till en mer hållbar värld.