chokopedia

Zink

zink

Choklad, särskilt mörk choklad, innehåller zink. Zinkhalten i choklad kan bidra till det dagliga näringsintaget av denna viktiga mineral, men mängden zink varierar beroende på typen av choklad och kakaohalten.

Mörk choklad med hög kakaohalt är en bättre källa till zink jämfört med mjölkchoklad eller vit choklad. Detta beror på att större delen av zink i choklad finns i kakaomassan. Exempelvis kan 100 gram mörk choklad innehålla omkring 2-3 milligram zink, vilket utgör en betydande del av det dagliga rekommenderade intaget, som är omkring 11 milligram för män och 8 milligram för kvinnor.

Zink spelar en viktig roll i immunförsvaret, celltillväxt, och sårläkning, vilket kan komplettera de antioxidativa egenskaperna hos choklad. Antioxidanter i mörk choklad, som flavonoider, har visat sig förbättra hjärthälsa och minska inflammation. Kombinationen av zink och dessa antioxidanter kan därmed ha en synergistisk effekt på hälsan.

Även om mörk choklad kan vara en källa till zink, är det viktigt att komma ihåg att choklad också innehåller kalorier, fett och oftast socker. För att dra nytta av zink och andra näringsämnen i choklad utan att överkonsumera kalorier, är det bäst att njuta av choklad i måttliga mängder som en del av en balanserad kost.

Sammanfattningsvis kan mörk choklad vara en god och tillfredsställande källa till zink, men den bör konsumeras med omsorg och i måttliga mängder för att balansera intaget av kalorier och andra näringsämnen.

 

Tillbaka till chokopedia.