chokopedia

Kakaopulver

kakao_pulver

Kakaopulver är ett fint, torrt pulver framställt från kakaobönor, de fermenterade och rostade fröna från kakaoträdet. Efter att kakaobönorna har skalats och krossats till en massa kallad kakaomassa, pressas denna massa för att extrahera kakaosmöret, varefter den återstående kakaokakan mals till ett fint pulver. Detta pulver är vad vi känner igen som kakaopulver.

Det finns två huvudtyper av kakaopulver:

  1. Naturligt kakaopulver: Detta är det omodifierade pulvret som erhålls direkt från pressningen av kakaomassan. Det har en naturligt syrlig och lite bitter smak samt en ljusare, brun färg. Naturligt kakaopulver är vanligt i recept där bakpulver används, eftersom det syrliga i pulvret reagerar med bakpulvret för att skapa jäsning.

  2. Dutchat kakaopulver: Även känt som alkaliserat kakaopulver, har det behandlats med en alkalisk lösning för att neutralisera några av de syrliga, bittra smakerna. Denna process ger kakaopulvret en mörkare färg och en mildare chokladsmak, vilket är önskvärt i vissa bakverk och desserter. Det blandas också bättre med vätskor än naturligt kakaopulver.

Kakaopulver används i en mängd olika kulinariska sammanhang, från bakning av kakor, tårtor och muffins, till tillverkning av chokladdrycker och desserter. På grund av sin intensiva chokladsmak och sin förmåga att ge en rik, djup färg, är kakaopulver en viktig ingrediens i många recept. Det är också ett populärt val för de som önskar njuta av chokladens smak utan det extra fett som finns i chokladkakor, eftersom kakaopulver har en betydligt lägre fetthalt än choklad som innehåller kakaosmör.

 

Tillbaka till chokopedia.