Syrliga yuzudrycker med eller utan kolsyra (UK)

Den aromatiska citrusfrukten yuzu är en av de senaste årens trendigaste smaker i både bagerier, restauranger och barer. Nu finns världens första dryck med yuzun i centrum i Sverige.

 

Den trendiga yuzufrukten har på senaste tiden hyllats som alltifrån exotisk cocktailingrediens till aromatisk smaksättare i asiatiskt influerade desserter. Den sällsynta frukten ser ut som en skrovlig liten grapefrukt, men dess smak är uppfriskande syrlig och aromatisk, som en blandning mellan grapefrukt, lime och mandarin. Tack vare sitt höga c-vitamintal och rika innehåll av flavonoider omtalas yuzun ibland som en superfrukt och den har också traditionellt använts för att bota förkylningar och göra huden mjuk. 

  

 

Nyhet – Yuzu-seltzers

En av vårens spännande nyheter är seltzers med yuzu. I USA har seltzers blivit en stor trend och under 2021 väntas det bli populärt även i Europa. Seltzers är smaksatt kolsyrat vatten men utan den "mineraliga" smak som clubsoda eller mineralvatten har; Seltzers smakar mer som källvatten. Ibland innehåller seltzers även alkohol och då kallas de för hard seltzers. Våra seltzers är alkoholfria.


Sansu producerar seltzern i London de innehåller 4 % raw-juice av superfrukten yuzu: De är friska och läskande drycker. Perfekta måltidsdrycker eller läskande drycker.

Naturell yuzu

Frisk och syrlig yuzudryck – perfekt till asiatisk mat såsom sushi, poké, koreanskt eller thaimat.

Ingredienser: kolsyrat vatten, yuzujuice 4 %, yuzuextrakt.

 

 

Gurka/yuzu

Frisk och syrlig yuzudryck med en mild gurksmak – utmärkt törstläckare eller god till den fräscha salladen.

Ingredienser: kolsyrat vatten, yuzujuice 4 %, gurkextrakt 0,2 %, yuzuextrakt.

 

Körsbärsblomma/yuzu.

Frisk och syrlig yuzudryck med en mjuk blommig körsbärsblommesmak.

Ingredienser: kolsyrat vatten, yuzujuice 4 %, körsbärsblomme-extrakt 0,1 %, yuzuextrakt.


Dryckerna innehåller inget tillsatt socker och har bara 4 kalorier, så vill du dricka en god måltidsdryck med gott samvete så är seltzers ett perfekt alternativ.

33 cl.

 

 

 

Köpa yuzudryck?

För att se var Sansu yuzu finns att köpa, klicka här.

  

 

 

Vid vintersolståndet brukar man i Japan lägga yuzufrukter i varmt vatten och sedan ta ett renande bad i vattnet medan frukternas essentiella oljor verkar välgörande för både kropp och själ. Traditionen som kallas yuzuyu är flera hundra år gammal och ett tecken på fruktens speciella ställning.

 

 

Det är inom matlagning som yuzun haft störst genomslag. Idag används den välsmakande frukten även bla. till Yuzu-martinis, ales, vinäger, macarons och sorbeter. Nu har också världens första dryckesserie baserad på yuzufruktens syrliga juice lanserats.

  

 

Fröet till Sansu föddes när grundarna till Sansu var på besök hos sin släkt i Sydkorea. De insåg då att juicen som är en omisskännlig del av den koreanska kulturen skulle fungera perfekt som bas för en serie juicedrycker som skulle kunna uppskattas över hela världen. Efter ett år av utveckling lanserades Sansu för första gången i London 2014.

 

 

Sansus drycker riktar sig till alla som vill leva ett hälsosamt liv och samtidigt letar efter nya spännande upplevelser. Dryckerna är gjorda av färskpressad yuzu – inte koncentrat – och innehåller mindre än 9 gram socker/100 ml. Sansu innehåller heller inga konserveringsmedel eller artificiella sötningsmedel. En flaska (250 ml) tillhandahåller 150 % av det rekommenderade C-vitaminintaget och innehåller dessutom en mängd flavonoider och antioxidanter. 

 

 

 

Sortiment

 

 

 

 

 

Kolsyrade drycker

 

 

 

Yuzu original

En mjuk och milt syrlig citrusdryck med mild grapefruktsbeska och kolsyra. Innehåller inget tillsatt socker.

Med kolsyra.

Ingredienser: kolsyrat vatten, avjoniserad druvjuice, yuzujuice 6 %, yuzuoljeextrakt, vitamin c.

 

 

 

En kolsyrad dryck gjord på den trendiga, koreanska citrusfrukten Yuzu med en lätt mandeltouch från uméfrukten. Umé kallas för japanskt plommon. Yuzu Umé smakar utmärkt som den är men lämpar sig även väl att blanda cocktails med.

Ingredienser: kolsyrat vatten, avjoniserad druvjuice, yuzujuice (6 %), yuzuoljeextrakt, uméextrakt 0,1 %.

 

  

Yuzu ingefära – Tillfälligt slut

En mjuk och milt syrlig citrusdryck med mild grapefruktsbeska som balanserar mot en kryddig ingefära. Innehåller inget tillsatt socker.

Med kolsyra.

Ingredienser: kolsyrat vatten, avjoniserad druvjuice, yuzujuice 6 %, yuzuoljeextrakt, ingefäraextrakt 0,05 %, vitamin c.

 

Yuzu Cucumber – Tillfälligt slut

En kolsyrad dryck med frisk smak av gurka. Gjord på den trendiga, koreanska citrusfrukten Yuzu. Yuzu Gurka smakar utmärkt som den är men lämpar sig även väl att blanda cocktails med. 

Ingredienser: kolsyrat vatten, avjoniserad druvjuice, yuzujuice 6 %, destillerat gurkaextrakt 0,03 %, yuzuoljeextrakt, vitamin c.

 

 

 

 

  

Drycker utan kolsyra

 

 

 

 

Yuzu original

En mjuk och milt syrlig citrusdryck med mild grapefruktsbeska. Innehåller inget tillsatt socker.

Utan kolsyra.

Ingredienser: vatten, avjoniserad druvjuice, yuzujuice 6 %, yuzuoljeextrakt, vitamin c.

 

 

Yuzu-seltzers

I USA har seltzers blivit en stor trend och under 2021 väntas det bli populärt även i Europa. Seltzers är smaksatt kolsyrat vatten men utan den "mineraliga" smak som clubsoda eller mineralvatten har; Seltzers smakar mer som källvatten. Ibland innehåller seltzers även alkohol och då kallas de för hard seltzers. Våra seltzers är alkoholfria.


Sansu producerar seltzern i London de innehåller 4 % raw-juice av superfrukten yuzu: De är friska och läskande drycker. Perfekta måltidsdrycker eller läskande drycker.

Naturell yuzu

Frisk och syrlig yuzudryck – perfekt till asiatisk mat såsom sushi, poké, koreanskt eller thaimat.

Ingredienser: kolsyrat vatten, yuzujuice 4 %, yuzuextrakt.

 

 

Gurka/yuzu

Frisk och syrlig yuzudryck med en mild gurksmak – utmärkt törstläckare eller god till den fräscha salladen.

Ingredienser: kolsyrat vatten, yuzujuice 4 %, gurkextrakt 0,2 %, yuzuextrakt.

 

Körsbärsblomma/yuzu.

Frisk och syrlig yuzudryck med en mjuk blommig körsbärsblommesmak.

Ingredienser: kolsyrat vatten, yuzujuice 4 %, körsbärsblomme-extrakt 0,1 %, yuzuextrakt.


Dryckerna innehåller inget tillsatt socker och har bara 4 kalorier, så vill du dricka en god måltidsdryck med gott samvete så är seltzers ett perfekt alternativ.

33 cl.

 

 

 

  

 

 


 

 

 

God för dig och god för magen

 

Shozu är en ny yuzudryck från Saehwan som även producerar våra Sansudrycker. Det är en frisk och syrlig prebiotisk dryck som inte kommer göra citrus-fantasten besviken.
 
Drycken får en friskhetsboost från blandningen av äppelcidervinäger, hela 7 % yuzujuice och en lagom dos kolsyra. Drycken får en mjuk sötma från päronjuicen som balanserar smaken; Njut av en otroligt läskande och fräsch dryck – utan tillsatt socker. 
 
 
Välj mellan smakerna Naturell, Umé och Ingefära.
 
Dryckerna är lätt kolsyrade – glutenfria och veganska.
Innehåller inget socker / sötningsmedel;
Endast 35 kalorier och 2,1 gram naturligt fruktsocker per 100 ml.
 
 
Dryckerna innehåller
 
 
Cikoriainulin
Inulin är ett så kallat prebiotika som ökar de goda bakterierna i magen. Cikoriaväxten är en av ca 36,000 växter som innehåller inulin och just Cikoriaroten är en av de mest inulinrika.
 
Raw yuzujuice
Är rik på naringenin, en flavonoid som hjälper ämnesomsättningen och stärker immunförsvaret.
 
Äppelcidervinäger
Innehåller mycket ättikssyra som motverkar uppblåsthet som man kan uppleva vid långsam matsmältning. 
Drycken är en ACV-dryck precis som den switchel vi tidigare hade från Karma Drinks.
 

Kombuchan är död, länge leve kombuchan

Probiotika i färskfermenterad kombucha måste vara levande för att magen ska ta tillvara på de goda hälsoegenskaperna. Men pastöriserad kombucha har ingen levande bakteriekultur.

Prebiotika är inte värmekänsligt och förlorar inte dess goda hälsoegenskaper vid förvaring i rumstemperatur. Prebiotikan ökar de goda bakterierna i magen vilket stärker immunförsvaret.

 

Sortimentet

 

 
Yuzu naturell
Frisk yuzujuice blandat med äppelcidervinäger, päronjuice, cikoriarot-inulin och milt kolsyrad.
Ingredienser: kolsyrat vatten, päronjuice, shozu (yuzujuice 7 %, äppelcidervinäger, cikoriarot-inulin), yuzuextrakt.
 
 
Yuzu & ingefära
Frisk yuzujuice med en mjuk ingefärasmak blandat med äppelcidervinäger, päronjuice, cikoriarot-inulin och milt kolsyrad.
Ingredienser: kolsyrat vatten, päronjuice, shozu (yuzujuice 7 %, äppelcidervinäger, cikoriarot-inulin), yuzuextrakt, ingefäraextrakt 0,1 %
 
 
Yuzu & umé
Frisk yuzujuice med en mild umésmak blandat med äppelcidervinäger, päronjuice, cikoriarot-inulin och milt kolsyrad.
Uméfrukten är ett plommon som ger en mild mandelsmak och matchar perfekt med den syrliga yuzufrukten.
Ingredienser: kolsyrat vatten, päronjuice, shozu (yuzujuice 7 %, äppelcidervinäger, cikoriarot-inulin), yuzuextrakt, uméextrakt 0,1 %
 

Vi har nu en separat presentation på hemsidan av Shozu.

 

 

 

 

Cocktails

 

Sansus yuzudrycker är läskande och goda som de är men även goda till att blanda cocktails. Här har vi satt ihop lite inspiration för att du på egen hand ska kunna blanda goda yuzu-cocktails.

 

  

Ume Whisky Smash

 

Ingredienser

1/2 citron, skuren i klyftor

4 st myntablad

25 ml av din favoritwhisky eller -bourbon

75 ml kolsyrad Sansu Yuzu Umé

 

Dekoration: 1 myntablad

Glas: rocks

 

  1. Muddla citronen eller kläm ur citronjuice i en shaker

  2. Sila bort fruktköttet och tillsätt juicen i shakern

  3. Tillsätt de resterande ingredienserna utom yuzu Umé

  4. Skaka och häll i ett glas med krossad is

  5. Toppa upp glaset med Yuzu & Umé

  6. Dekorera med ett myntablad

  7. Servera med ett sugrör

  

 

  

Midori Sansu Shower

Ta fram ett whiskyglas. Fyll halva glaset med is.

1. Häll upp 15 ml vit rom.

2. Fyll på med 15 ml gin.

3. Tillsätt 30 ml Suntory Midorilikör.

4. Toppa upp glaset med Sansu Yuzu Original utan kolsyra.

5. Tillsätt en skvätt färsk citronjuice.

6. Skär en tunn skiva med citronskal och vrid ur citronolja i glaset. Använd sedan skalet som dekoration.

 

 

 

Yuzu Campari Soda

Ta fram ett "high ball"-glas eller liknande glas. Fyll upp med is.

1. Häll upp 45 ml Campari.

2. Toppa upp glaset med Sansu Yuzu Original kolsyrad.

3. Dekorera med en citronskiva.

 

 

Yuzu Tom Collins

Ta fram ett Collinsglas eller liknande. Fyll upp halva glaset med is.

1. Häll i 45 ml gin.

2. Fyll sedan på med 30 ml passionsfrukts-juice.

3. Häll sedan i 15 ml färsk limejuice.

4. Tillsätt en skvätt Angostura bitter.

5. Toppa upp glaset med Sansu Yuzu ingefära med kolsyra.

6. Dekorera med en citronskiva.

 

 

 

Okinawa Mai Tai

Ta fram ett highball-glas eller liknande. Fyll upp halva glaset med is.

1. Häll i 45 ml vit rom.

2. fyll sedan på med 30 ml ananasjuice.

3. häll i 15 ml Cointreau

4. fyll på med 15 ml Amaretto

5. häll sedan i 15 ml färsk limejuice.

6. Toppa upp glaset med Sansu Yuzu Original utan kolsyra.

7. Dekorera med limeskiva och några myntalöv

 

 

 


Alkoholfritt

 

  

Kaffe + Yuzu

Vi presenterar lagom till sommaren den friska och smakrika drycken Kaffe+Yuzu. En frisk och svalkande dryck med en mildare beska än kaffe tonic.

 

Gör så här

Gör en dubbel espressoshot och låt den svalna alternativt använd kallbryggt kaffe. Häll upp ca 5-8 cl kaffe och toppa upp med kolsyrad yuzu ingefära så du får ca 1/4 kaffe/yuzu. Använd citron- och limezest som dekor. Använd gärna kaffe med majoriteten Arabicabönor som ger ett mjukt syrligt kaffe, som passar bra mot yuzuns friskhet, såsom Bondolfi Boncaffés kaffe, läs om dem här.

  

 

 

 

 

 

 

Uméträdets blommor

 

Yuzu umé

Umé () är en japansk frukt som även kallas japanskt plommon. Umé-trädet får vackra blommor på våren, strax före det att körsbärsträdet blommar och tidigt på sommaren kan man köpa frukten på japanska och koreanska marknader. 

Uméplommonet är mindre än en golfboll och har en grön-gul nyans. Frukten är sur och används exempelvis som ingrediens i drycker, såsom det populära koreanska och japanska plommonvinet. Uméplommonen kan även saltas och läggas in för att sedan göra umeboshi, en populär rättt som man äter till ris.

Den kraftfulla syrligheten hos uméplommonet påstås ha en alkaliserande effekt på kroppen, minska trötthet, stimulera matsmältningen och underlätta eliminerandet av gifter i kroppen.

Ingredienser: kolsyrat vatten, avjoniserad druvjuice, yuzujuice (6 %), yuzuoljeextrakt, uméextrakt 0,1 %.  

 

Njut av Yuzu + Umé som läskande salongsdryck, till din sushi eller varför inte blanda en cocktail med den.

 

Umé-cocktails

Yuzu + Umé passar bra att blanda med olika typer av alkoholhaltiga drycker.

Exempelvis kan du hälla upp en shot vodka och toppa upp med yuzu + umé i ett collinsglas med is.

 

Yuzu Ume + Midori 

Det är även gott att blanda yuzu Umé med likören Midori.
Använd då ett collinsglas, tillsätt is och häll i 1 shot midori, och fyll upp med yuzu + umé.

 

Uméfrukten (japanskt plommon)

 

 

Mr GT testar Gin & Yuzu.

 

Bilder

Ladda ner bilder från Sansu.

 

Läs om yuzu i media här: 

Financial Times har skrivit om yuzu ( och Sansu) här.

Restaurang Mineral har blandat Gin & Yuzu, läs om det här.

Mr GT har testat att blanda Gin + Yuzu, läs om det här.

Receptomaten har testat kolsyrad yuzu, se det här

Spot and Tell blandar Gin & Yuzu, se här.

Sansu är uppdukat i bilagan Leva & Bo 11 februari 2017. (se bild ovan)

Franska Vogue tipsar om Sansu Yuzu här.

En fräsch smoothie blandas med yuzu, grönkål och mango, läs om det här.

Stockholm Tea House har blandat en drink på yuzu pink guava, klicka här.

Tidningen Hotell & Restaurang skriver om dryckesnyheten Yuzu, klicka här.