Lakrits


Här finner du inspiration för nya smakäventyr med lakrits.

Ekologiskt lakritspulver


Lemoncurd-sviss med lakrits

Ca 640 ml. Lämpligt för en glassoman eller ca tre vanliga personer
 


Ingredienser

4 dl vispgrädde
4 ägggulor
80 ml socker
2 dl lemoncurd
5 små maränger
2,5 msk lakritspulver från Nature Med
 

Gör såhär

Vispa grädden. Vispa sedan äggulor och socker till en luftig smet i en separat skål. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Skär 3 av marängerna i fyra bitar vardera och vänd ner dem tillsammans med 1,5 dl lemoncurd och 2 msk lakritspulver i glasssmeten för att få den utblandad och len. Lägg sedan till ytterligare 0,5 msk lakritspulver, 2 maränger och 0,5 dl lemoncurd för att få rippel och mer marängkrisp i smeten. Ställ in i frysen för att några timmar senare servera till en kopp iste baserad exempelvis på The earl of grey från Joes Tea.
 
 
 

 

Lakritssås till ex. glass

för 4-6 personer
 


Ingredienser

50 g smör
3 dl grädde
3 tsk lakritspulver från Nature Med
3 msk rörsocker
lakritsgranulat från Nature Med
 

 

Gör såhär

Lägg smör i kastrullen och låt det bryna. Häll i grädde och lakritspulver och vispa till en tjock konsistens. Tillsätt socker och fortsätt vispa på låg värme så det blir en tjock lakritssås. (Observera att den blir ännu tjockare när den svalnat.) Mal lakritsgranulatet så pass finmalt du själv önskar men häll i det först när såsen blivit svalare eftersom det annars inte blir så krispigt. Ringla såsen över glass, crepes, goda bakverk eller annat som behöver lakritsfieras.
 

 

 

Lakritsdrömmar à la nonna

Till 36 st småkakor
 

Ingredienser

100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja (exempelvis rapsolja från Stockuts)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
3 tsk lakritspulver från Nature Med
 

Gör såhär

Täck 2 plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda hjorthornssalt, vetemjöl och lakrits i en skål. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Rör ner i mjölblandningen.
Dela degen i 4 bitar. Varje bit räcker till 9 kakor. Gör små bollar och lägg på plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
 
 

 


Jordgubb- och lakritssmoothie

För ca 4 personer
 

Ingredienser

400 g jordgubbar (tillsätt lite is om det är
färska jordgubbar)
2 dl naturell yoghurt
1 tsk lakritspulver från Nature Med
1 tsk vaniljsocker
 

Gör såhär

Häll i ingredienserna i en mixer, dekorera med en lakritsrot, lakritsstång eller några bär och servera.
 
 

 


Lakritspannkakor americano

5-10 pannkakor beroende på storlek, till 4 personer
 

Ingredienser

3 1/2 dl vaniljyoghurt
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 tsk lakritspulver från Nature Med
1 tsk salt
2 tsk rörsocker
1 tsk smält smör
 

Gör såhär

Vispa ihop samtliga ingredienser. Smält smör i en stekpanna och forma så stora pannkakor du önskar. Servera med lakrits-blåbärskompotten eller använd vår goda äppellakritsmarmelad från Nature Med tillsammans med vaniljglass.
 
 
 
 
 

Blåbär och lakritskompott

 

Ingredienser

3 tsk lakritspulver från Nature Med
500 gram blåbär
 

Gör såhär

Mosa blåbären och blanda i lakritspulvret.
Fyll exempelvis smördegsknyten med kompotten och servera med glass. Kompotten passar även utmärkt till crepes eller våfflor. Ett råd är att smaka av och använda ganska mycket lakritspulver då syrligheten i bären är kraftfull.
 

 

 
 
Följande 2 recept kan användas som de är till varmrätter eller dessert, men längst ner på sidan finns även en kombination av de båda recepten i form av lakrits-blåbärspaj. Nam nam.
 


 
Lakritsmüsli


Ingredienser

1 dl sesamfrön
1 dl mandelflarn
2 tsk lakritspulver från Nature Med
 

Gör såhär

Rosta sesamfrön och mandelflarn i rapsolja i stekpannan och tillsätt sedan lakritspulver.
Blanda lakritsmüslin i din yoghurt, tillsätt havregryn och gör gröt på den eller varför inte strö den över ugnsbakad lax.
 
 

 

Lakrits och blåbärspaj

Använd recepten för lakritsmüsli och blåbär-lakritskompott och tillsätt 1 dl vetemjöl och 100 g smör.
Blanda alla torrvaror och smula ihop det med smöret som med fördel har hackat i mindre bitar. Lägg bären som de är i formen och strö degen över. Sätt ugnen på ca 225 grader och låt pajen stå 20-25 minuter. Serveras med vaniljglass.
 
 
 
 

 
Syrlig lakritssås till grillat

 

Ingredienser

1 1/2 msk flytande honung
120 g svarta vinbär
4 1/2 tsk lakritspulver Nature Med
2 stjälkar citrongräs
3 msk rapsolja
1 dl vatten
Crème fraiche
två nypor salt och peppar


Gör såhär

Mosa de svarta vinbären och blanda med resten av ingredienserna. Häll upp såsen i en liten skål och nyansera smaken med lite crème fraiche. Såsen har nämligen en tendens att bli syrlig så smaka av och anpassa efter eget tycke.
 
 
 

 

 
Kryddig lakritsmarinad

Till ca 4 mellanstora grillbitar
 

Ingredienser

1 1/2 msk soja
1 msk flytande honung
1 1/2 tsk riven ingefära
1 tsk hackad chili (chilipulver)
3/4 dl rödvin
1/2 dl rapsolja
1 1/2 msk lakritspulver från Nature Med
en nypa salt och peppar
 

Gör såhär

Blanda ihop ingredienserna och låt helst din matbit ligga i marinaden under några timmar. Grilla din bit och njut av den till ett rött bärigt vin eller ett gott alkoholfritt alternativ såsom Karma Colas naturlig kola.
 

 

 

Lakritspulver från Kalabrien

Tillbaka till receptmenyn

Tillbaka till receptmenyn

Tillbaka till receptmenyn

Tillbaka till receptmenyn