Handgjorda glutenfria kex och kakor
Brio är ett projekt som handlar om kärlek, hantverk och utsökta bakverk som dessutom är glutenfria.
Giovanna och Paolo som är partners både hemmavid och i arbetet började undersöka innehållet i det vi stoppar i oss. Varför inte göra det lite bättre och för alla? Brio utmanar konventioner kring ingredienser, textur och smaker i bakvärlden.
Nyhet – Citronkaka
Spröd choklad-mördegskaka med citron.
INGREDIENSER: rismjöl*, smör (mjölk), socker, ägg, citron (minst 5%)(citronskal, glukossirap, socker) xantangummi.* Från ekologisk odling.
ALLERGENER: innehåller smör (mjölk) och ägg. Tillverkade i en fabrik som hanterar soja, sesam och jordnötter.
Glutenfri
120 g.
Nyhet – Både kakor och kex kommer nu i
Vill du köpa Brios produkter?
Klicka här för att finna din närmsta återförsäljare
Glutenbefriat
Brio använder sig av glutenbefriad vetestärkelse som personer med celiaki (glutenintolerans) tål. Detta är vanligt förekommande gällande glutenfria produkter i Italien eftersom det ger goda egenskaper ochkvalitet på produkten. Det ger en perfekt krispighet till kexen, mycket bättre än om de använt sig uteslutande av potatis eller majsstärkelse. Man separerar alltså gluten från vetet, vilket gör det lämpligt för glutenintoleranta personer. Men man bör avstå vid veteallergi.
Råvarorna
Brio använder högkvalitativt ekologiskt glutenfritt mjöl av ris, bovete, majs, kastanj. De har valt bort margarin som används i stora industriprodukter och använder hellre smör. Samtliga kex i serien Crackerini är dock veganska. Nästan alla småkakor innehåller smör utom nötkakan som innehåller en blandning av ris-, majsolja, kakaosmör och naturligt fett från hasselnötter och mandel.
Brio
Brio betyder att göra något med glädje eller glöd. Det står för passion till hantverket och parets strävan att göra sina bakverk lite godare hela tiden.
Sortimentet
Crackerini är knapriga kex för ostbrickan men som också är goda som snacks. Välj mellan smakerna sesam, lök, oregano och tryffel; Hela crackerinisortimentet är veganskt.
Den andra typen av bakverk är småkakor i smakerna: Hasselnöt & chokladbitar, chokladkaka med hasselnöt, vegansk nötkaka och kaka med kanel och mandel.
Crackerini – knapriga kex till ostar eller som snacks
Sommartryffel – Prisbelönt
Knapriga kex med smak av sommartryffel – perfekt för icke lagrade ostar.
Glutenfri – vegansk
Prisbelönt på Great Taste Awards 2019.
INGREDIENSER: rismjöl*, vatten, glutenfritt mjöl** (glutenbefriad vetestärkelse, dextros, finmalt majsmjöl, vegetabiliska fibrer, socker, stabiliseringsmedel: guargummi, emulgeringsmedel: hydroxipropylmetylcellulosa), extra jungfru-olivolja, italiensk sommartryffel (2%) (tryffel, vatten, salt, arom), psylliumhusk, bakpulver, naturlig vit tryffelarom (1%), salt.
* Från ekologisk odling ** Veganprodukt
100 g.
Sesamfrön
Knaprigt kex med naturell smak – utmärkt för ostar eller som snacks.
Glutenfri – vegansk
INGREDIENSER: rismjöl*, glutenfritt mjöl** (glutenbefriad vetestärkelse, dextros, finmalt majsmjöl, vegetabiliska fibrer, socker, stabiliseringsmedel: guarkärnmjöl, emulgeringsmedel: hydroxipropylmetylcellulosa), vatten, fullkornsbovetemjöl*, sesam, extra jungfruolja, psylliumhusk, bakpulver.
* Från ekologisk odling ** Veganprodukt
ALLERGENER: innehåller vete och sesam. Tillverkade vid en fabrik som också använder soja, nötter och jordnötter.
100 g.
Lök
Knapriga kex med löksmak – utmärkt till mousserande vin.
Glutenfri – vegansk
INGREDIENSER: rismjöl*, vatten, glutenfritt mjöl** (glutenbefriad vetestärkelse, dextros, finmalt majsmjöl, vegetabiliska fibrer, socker, stabiliseringsmedel: guargummi, emulgeringsmedel: hydroxipropylmetylcellulosa), extra jungfruolja, psylliumhusk, lök (1%), bakpulver, salt.
* Från ekologisk odling ** Veganprodukt
ALLERGENER: innehåller vete. Tillverkade vid en fabrik som också använder mjölk, ägg, soja, nötter, sesam och jordnötter.
100 g.
Oregano – Prisbelönt
Knapriga kex – fylligt och aromatisk smak av oregano.
Glutenfri – vegansk
Prisbelönt på Great Taste Awards 2018.
INGREDIENSER: rismjöl*, vatten, glutenfritt mjöl** (glutenbefriad vetestärkelse, dextros, finmalt majsmjöl, vegetabiliska fibrer, socker, stabiliseringsmedel: guargummi, emulgeringsmedel: hydroxipropylmetylcellulosa), extra jungfruolja, psylliumhusk, oregano (1 %), bakpulver.
* Från ekologisk odling ** Veganprodukt
ALLERGENER: innehåller vete. Tillverkade vid en fabrik som också använder soja, nötter, sesam och jordnötter.
100 g.
Småkakor – nu i stora askar – 120 g
Nyhet – Citronkaka
Spröd choklad-mördegskaka med citron.
INGREDIENSER: rismjöl*, smör (mjölk), socker, ägg, citron (minst 5%)(citronskal, glukossirap, socker) xantangummi.* Från ekologisk odling.
ALLERGENER: innehåller smör (mjölk) och ägg. Tillverkade i en fabrik som hanterar soja, sesam och jordnötter.
Glutenfri
120 g.
Hasselnöt & chokladbitar
Spröd mördegskaka med hasselnötter och chokladbitar.
Glutenfri
INGREDIENSER: rismjöl*, smör (mjölk), socker, majsmjöl*, ägg, hasselnötter (4%), chokladbitar (4%) (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin), xantangummi, bakpulver, vaniljarom. * Från ekologisk odling.
ALLERGENER: innehåller mjölk, ägg, sojalecitin och nötter. Tillverkade vid en fabrik som också använder sesam och jordnötter.
120 g.
Kanel & mandel
Mördegskaka; Kryddig och fyllig. God till en kopp Joes Tea – Earl Grey.
Glutenfri
INGREDIENSER: rismjöl*, rörsocker, mandel (6 %), smör (mjölk), ägg, kanel (0,1 %), vaniljarom, xantangummi. * Från ekologisk odling.
ALLERGENER: innehåller mjölk, ägg och mandel. Tillverkade vid en fabrik som också använder sesam, soja, nötter och jordnötter.
120 g.
Knaprig kaka med chokladbitar
Glutenfri kaka på majsmjöl och med chokladbitar
INGREDIENSER: rismjöl* (17%), majsmjöl*, socker, ägg, risolja, kakaosmör, chokladbitar (4%) (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin), xantangummi, bakpulver, vaniljarom. * Från ekologisk odling.
ALLERGENER: innehåller ägg och sojalectin. Tillverkade i en fabrik som hanterar sesam, nötter och jordnötter.
Glutenfri
120 g.
Media
Bildmaterial
Ladda ner bilder från Brio. (har du önskemål eller frågor, mejla gärna markus(at)beriksson.se.)
Läs om Brio
I tidningen Livets Goda