Ekologiska italienska råvaror för en smakrikare måltid

Frågar du Maurizio och Cemal vem som är den bästa kocken så är svaret naturligtvis ”mamá”. De båda mödrarna, Luisa och Lina, var inte bara stora inspirationskällor när man beslöt sig för att starta Ppura, utan de är även enväldiga kvalitetskontrollanter som endast accepterar ekologiska högkvalitativa italienska råvaror.  

 

  

Maurizio och Cemal växte upp ihop och de långa och goda söndagsmåltiderna med familjerna är kära minnen och det var framförallt pastan och de hemmagjorda såserna som gjorde störst intryck. Dessa var också just vad de saknade allra mest när det var dags att flytta hemifrån. Efter år av längtan till de goda måltiderna så föddes idén att starta eget för att helt enkelt försöka efterskapa de kärleksfulla måltiderna och detta skulle göras med de bästa råvarorna och utan kompromisser. Efter mycket experimenterande fick de tillslut tillräckligt bra betyg av familjerna att Cattaneo och Floccari vågade säga upp sina gamla jobb för att satsa helhjärtat på PPURA.

Sortiment

Peston finns fyra smaker: Vegansk kikärtspesto med koriander och citron, vegansk kronärtskockspesto, Pesto Genovese med basilika och pinjenötter och en Pesto gjord på Salantinotomater.

Den smaksatta olivoljan finns i fem smaker: Toskanska örter (rosmarin, persilja, timjan), Amalficitroner, Rosa Passion (Passionsfrukt och rosépeppar), Mammas köksträdgård (paprika, rödlök och basilika), Mammas chili (chili, vitlök och oregano).

Pastan finns i glutenfritt eller med Gran Cru-durumvete. 

 

 

 

 

  

 

 

  

Ppura står för passion & perfektion och man är noga med att betona vikten av att förvalta de italienska kulinariska traditionerna samt att bidra till att bibehålla det italienska jordbrukets mångfald. Råvarorna kommer från väl utvalda mindre ekologiska jordbruk där elen som förbrukas kommer från förnyelsebara energikällor. Ppuras förpackningar består i stort sett uteslutande av biologiskt nedbrytbara material. Ppura jobbar med ekologiska jordbruk i regionerna Ligurien, Umbrien, Lazio, Sicilien och Apulien och endast det bästa är gott nog

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Vill du köpa Ppuras ekologiska delikatesser?

För att se var du kan köpa produkter från Ppura, klicka här.

 

 

 

 

 

 

Sortiment

 

 

 

 

 

 

Ekologiska smaksatta oljor

 

 

Ekologisk olivolja rosépeppar och färsk rosa grapefrukt

En rosa hyllning till alla pojkar och flickor som gillar rosa. Ger en alldeles speciell fruktig kick till din mat.

Den här olivoljan görs enligt en gammal tradition och endast med naturliga råvaror. Basen är en mellanfruktig olivolja från den multi-prisbelönta umbriska olivoljeproducenten Luigi Tega. Rosa grapefrukt från Sicilien och rosépeppar från Kalabrien ger en varm och fruktig kick till din måltid. Råvarorna ligger och drar i olivoljan så det finns inga aromer tillsatta.

Ingredienser: Extra virgin olivolja, rosépeppar*, rosa grapefrukt*.

* Ekologiskt jordbruk.

100 ml.

 

 

Ekologisk olivolja med färsk chili, vitlök och torkad oregano

Inspirerad av den legendariska chilioljan som mama Lina alltid har gjort.

Den här olivoljan görs enligt en gammal tradition och endast med naturliga råvaror. Basen är en mellanfruktig olivolja från den multi-prisbelönta umbriska olivoljeproducenten Luigi Tega. Het peperoncini-chili tillsätts sedan till oljan. Den här chilin är känd för dess eldiga smak. Genom att pressa chilifrukten tillsammans med oliverna blandas smakerna på ett naturligt sätt. Det här är det enda sättet att fånga upp chilins naturliga arom och skapa en kryddig olivolja med en fyllig smak och vitlöken och oreganon balanserar smaken perfekt.

 

Ingredienser: Extra virgin olivolja, färsk chilipeppar*, färsk vitlök*, torkad oregano*.

* Ekologiskt jordbruk.

100 ml.

 

 

  

Ekologisk Olivolja med färska citroner från Amalfi

Inspirerad av familjens semestrar till Amalfikusten

Denna olja är gjord efter den gamla konstens regler och innehåller endast naturliga råvaror. Basen är en lätt fruktig olivolja från den mångfaldigt prisbelönade olivoljeproducenten Luigi Tega i Umbrien. Citronerna kommer från soliga Amalfikusten i närheten av Neapel, som är kända för sin intensiva smak. Genom att pressa citronerna tillsammans med oliverna tillförs citronsmaken direkt i olivoljan vilket resulterar i en utsökt och smakrik olja.

Passar utmärkt till sallad, grönsaker, fisk, kyckling och grillat.

Ingredienser: Extra Virgin olivolja från Umbrien*, Citroner från Amalfi*.

* Ekologiskt jordbruk.

100 ml.

 

Recept till citronoljan finner du längre ner på sidan.

 

 


Ekologisk Olivolja med färsk rosmarin, persilja och torkad timjan

Inspirerad av doften av toskanska örtträdgårdar; Familjen har alltid velat paketera den doften i en flaska och nu är det gjort.

Basen är en lätt fruktig olivolja från den mångfaldigt prisbelönade olivoljeproducenten Luigi Tega i Umbrien. Det är högkvalitativ, färsk och aromatisk italiensk rosmarin, persilja och timjan som pressas tillsammans med oliverna och detta unika tillvägagångssätt skapar en fantastiskt smakrik olja med många dimensioner.

Passar utmärkt till pasta, pizza, tomatsallad och grillade grönsaker.

Ingredienser: Extra Virgin olivolja fran Umbrien*, färsk rosmarin*, färsk persilja, torkad timjan*. 
* Ekologiskt jordbruk.

100 ml.

 

  

Ekologisk Olivolja med paprika, rödlök och basilika

Inspirerad av mamá Luisas örtträdgård.

Vår smaksatta olja görs på traditionellt sätt: ekologisk färsk rödlök från Italien som är känd för sin söta och milda smak, läggs in i den ekologiska lätt fruktiga olivoljan och färsk paprika och färsk basilika balanserar smaken perfekt. Olivoljan kommer från den mångfaldigt prisade olivoljeproducenten Luigi Tega. Resultatet är magiskt.

Passar utmärkt till sallad, grönsaker, pizza, pasta och soppa.

Ingredienser: Extra Virgin olivolja från Umbrien*, färsk rödlök*, färsk paprika*, färsk basilika*.
* Ekologiskt jordbruk. 

100 ml. 

 

 

 

 

  

 

 

 

Eko-olivolja

 

 

Novelloolja – ofiltrerad – EKO

Olivoljan produceras på säsongens första olivskörd av de umbriska olivsorterna Frantoiano och Moraiolo. Denna exklusiva olja låter man enligt gammal tradition förbli ofiltrerad vilket ger en väldigt fruktig, extra smakintensiv olivolja. Från Luigi Tega i Umbrien som vunnit många priser för sin olja och vars familj olivoljeproduktion sträcker sig så långt tillbaka som till 1600-talet.

Smaknoter: fruktiga toner, nyklippt gräs, ruccola och kronärtskocka med lång eftersmak.

Passar till: Bruschetta, grillat kött och grönsaker, och soppor med en medelhavsk touch

Klass: Olivolja Native Extra

Tillgänglig: från November och så länge lagret räcker

Ingredienser: Oliver.

500 ml.

 

 

 

 

 

Speziali-olivolja – EKO – 400 m.
Ekologiska handplockade oliver som växer minst 400 m ö.h. vilket är unikt i olivsammanhang. Den steniga umbriska jorden samt höjden gör att oliverna mognar långsammare och ger oliverna en extra intensiv smak som resulterar i en särskilt smakintensiv olivolja. En Cuvée av olivsorterna, Frantoiano, Moraiolo, Leccino med fruktiga, gröna och peppriga nyanser. Från olivoljebonden Luigi Tega i Umbrien som vunnit många priser för sin olivolja och vars familj olivoljeproduktion sträcker sig så långt tillbaka som till 1600-talet.


Smaknoter: aromer av kronärtskocka, kardemumma, örter, mandel, grönt äpple och blommiga noter med en lång eftersmak.

Passar till: soppa, grönsaker, fisk, fågel och kött

Klass: Olivenöl Native Extra

Tillgänglig: från November och så länge lagret räcker

Ingredienser: Oliver.

500 ml.

 

Pesto

 

Vegansk ekologisk pesto med kikärtor, citron och koriander

Handgjord vegansk pesto med citroner från Sicilien och koriander från Kampania.

Ingredienser: kikärter (67%)*, extra virgin olivolja*, citronsaft*, koriander (2%)*, havssalt*.

*Ekologiskt certifierad ingrediens.

Kan innehålla spår av laktos och pinjenötter. 

 

  

Vegansk ekologisk pesto med kronärtskocka och sicilianska citroner 

Kronärtskocka är väldigt populärt i Italien och dess ursprung kan spåras tillbaka till antika romerska tider. Den intensiva smaken från dessa utsökta grönsaker lockar mången italienare som räknas som de mesta kronärtskocke-köparna i världen. Till den här peston använder Ppura endast de finaste italienska ”Violetta”-kronärtskockorna. Denna utsökta variant sticker ut genom dess nötiga arom. Genom att kombinera dem med fruktiga sicilianska citroner och persilja blir denna pesto den perfekta sommarkryddan. 

Ingredienser: kronärtskocka*, sicilianska citroner*, persilja*, extra virgin olivolja*, vitlök*, peppar, salt. *Ekologiskt certifierad ingrediens.

Allergener är fetmarkerade.

Kan innehålla spår av laktos och pinjenötter. 

 

 

 

 

Ekologisk pesto med Salantinotomater

Pesto gjord på solmogna salentinitomater som växer i Apuliens högland och som tack vare den mineralrika jorden får en extra aromatisk smak. Ett glas innehåller 1 kilo tomater.

Ingredienser: handplockade solmogna Salentinotomater från Apulien (60%)*, extra virgin olivolja*, Parmigiano-Reggiano (mjölk)*, vitlök*, salt*.

*Ekologiskt jordbruk. 

Öppnad burk bör förvaras i kyl och innehåll bör avnjutas inom en vecka.

140 g.

 

 

  

Ekologisk Pesto Genovese Orginal

Liguriens guld – pesto gjord på den finaste basilikan fran Liguriens kust som skördas när bladen fortfarande är små vilket gör den extra aromatisk. Gjord enligt traditionellt recept.

Ingredienser: basilika Genovese D.O.P. (36%)*, extra virgin olivolja*, Parmigiano-Reggiano D.O.P.(mjölk)*, pinjenötter, Pecorino Romano*, vitlök*, havssalt*. * Ekologiskt jordbruk. 

Öppnad burk bör förvaras i kyl och bör avnjutas inom en vecka.

140 gram.

 

 

 

 

 

  

Pasta

 

 

Glutenfri pasta

 

 

Ekologisk Fettuccine av majs – glutenfri

Mamma Luisas polentarätter inspirerade Ppura till denna majspasta som görs enligt gammal tradition. Den färska degen bearbetas med klassiska bronsformar och pastan läggs för hand ut på träsilar där den sakta får torka. Äkta hantverk när det är som bäst och absolut inte bara för glutenintoleranta. 

Ingredienser: majsmjöl (80%)*, rismjöl*, Italienskt källvatten.

*Ekologiskt jordbruk. 

250 gram.

 

 

 

Ekologisk Paccheri av majs – glutenfri

Mamma Luisas polentarätter inspirerade oss till vår majspasta som görs enligt gammal tradition. Den färska degen bearbetas med klassiska bronsformar och pastan läggs för hand ut på träsilar där den sakta får torka. Äkta hantverk när det är som bäst och absolut inte bara för glutenintoleranta. 

Ingredienser: majsmjöl (80%)*, rismjöl*, Italienskt källvatten.

*Ekologiskt jordbruk. 

250 gram.

 

 

 

Ekologisk Radiatori av majs – glutenfri

Mamma Luisas polentarätter inspirerade oss till var majspasta som görs enligt gammal tradition. Den färska degen bearbetas med klassiska bronsformar och pastan läggs för hand ut på träsilar där den sakta får torka. Äkta hantverk när det är som bäst och absolut inte bara för glutenintoleranta. 

Passar till: sås med ricotta, svamp, tryffel, fläskkött och vilt.

Ingredienser: majsmjöl (80%)*, rismjöl*, Italienskt källvatten.

*Ekologiskt jordbruk. 

250 gram.

 

 

 

Gran Cru – av ekologiskt durumvete från Altamura i Apulien

 

 

Ekologisk Gran Cru Fettucce

Pastan hängs för hand upp på trästänger för att sakta torka. Detta hanteringssätt är inte bara skonande utan resulterar även i att ingen fettucce är den andra lik. Äkta hantverk när det är som bäst. 

Ingredienser: Durumvete fran Apulien (gluten)*, Italienskt källvatten.

*Ekologiskt jordbruk. 

250 gram.

 

 

 

Ekologisk Gran Cru Farfalle

Farfalla betyder fjäril på italienska och det är inte bara på tallriken den påminner oss om naturen utan även i kastrullen där pastans lätta vikt gör att den virvlar runt i vattnet. Äkta hantverk när det är som bäst. 

Ingredienser: Durumvete fran Apulien (gluten)*, Italienskt källvatten.

*Ekologiskt jordbruk. 

250 gram.

 

 

Ekologisk Gran Cru Papardelle

Pastan hängs för hand upp på trästänger för att sakta torka. Detta hanteringssätt är inte bara skonande utan resulterar även i att ingen fettucce är den andra lik. Äkta hantverk när det är som bäst. 

Ingredienser: Durumvete fran Apulien (gluten)*, Italienskt källvatten.

*Ekologiskt jordbruk. 

250 gram.

 

 

 

 

 

  

Recept

 

 

 

Laga en italiensk smakfull måltid med Ppuras ekologiska råvaror. Här kommer ett enkelt recept som ger mycket smakglädje


Citronpasta med olivolja och parmesan

För två portioner.
*Salt
*200-250 g pasta, t. ex. penne, fusilli eller farfalle
*1 vitlök
*1/2 eko-citron
*150g körsbärstomater
*50 g parmesan
*3 matskedar Ppura jungfruolja extra med amalfi citroner
*Svartpeppar, färskmalen

Förberedelse:
Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg i pastan och följ anvisningarna på paketet. Rör om flera gånger, lägg pastan i durkslaget och spara 50 cl av pastavattnet.

Skala vitlöken och hacka den fint. Använd ett rivjärn för att få citronzesten och pressa juice ur citronen.

Riv parmesanen fint. Värm en matsked citron-olivolja i en stekpanna och sautera vitlök och körsbärstomater i oljan. Ta bort pannan från värmen, blanda i resten av olivoljan, citronjuicen och den rivna osten så att osten smälter. Tillsätt pastan och 2-3 matskedar pastavatten och blanda väl. Krydda pastan med salt och peppar och unna dig en skvätt citronolivolja till. Servera och njut!

 

 

Grand Cru Farfalle med röd pesto av torkade salentinotomater toppat med lättstekta körsbärstomater & rostade pinjenötter

 

4 personer

 

Ingredienser:

500g ekologisk Grand Cru Farfalle

1/2 burk (eller efter smak) ekologisk pesto Pomodori Salentini

250g körsbärstomater

30 g pinjenötter

 

Tillbehör:

Ekologisk olivolja

Färsk basilika

Parmesan

Grovmalet havssalt och svartpeppar 

 

Gör så här: 

1 Koka upp lättsaltat vatten i kastrull under tiden som övriga ingredienser förbereds.

2 Lägg i pastan när vattnet kokat upp. Koka pastan al dente enligt anvisningen på paketet.

3 Skölj och dela körsbärstomaterna i två delar och stek med olivolja i en het panna under ca 2-3 minuter utan att tomaterna tappar formen. Rosta samtidigt pinjenötterna i ytterligare en torr stekpanna, dvs utan fett.

4 Blanda ner pestoblandningen i stekpannan tillsammans med tomaterna tills den blivit varm, ytterligare ca 2-3 minuter..

5 Låt pastan rinna av och häll ner i stekpannan med pestoblandningen. Blanda snabbt ihop.

6 Servera pastan med de rostade pinjenötterna, riven parmesan och färsk basilika samt grovmalet havssalt och peppar efter smak. Tillsätt gärna lite mer olivolja om du vill ha en krämigare pasta.

7 Njut :-)

 

 

 

 

 

  

Media

 

Bildmaterial

Ladda ner bilder från Ppura här.

 

Pressreleaser

Läs vår första pressrelease om Ppura här.

 

Läs om Ppura i

Bloggen att leva sunt gör pesto på Ppuras basilikaolja, läs om det här.

Läs om Ppura i Livets Goda, se här.

Kända från Monocle. Du kan läsa om Ppura i Monocle från 2010/11.