Grillskola – glasering, marinad eller rub?

Här får du några tips från Sauce Shops hur du kan få ut mer av din matlagning och använder såserna och rubben på bästa sätt.

 

 

Glasera

En glasering passar bäst för grillat som tillagas vid låg temperatur under längre tid. Glasera med en sked eller en silikonpensel. Tänk på att fördela såsen över hela ytan under tillagning så att såsen sätter sig i ytan och karameliseras.

Passar mycket bra till revben, kycklingvingar, delar som bog, lamm- eller fläskstek men även grönsaker lämpar sig utmärkt för glasering

 

 

 

I praktiken

Det finns två glaserings-alternativ och vilken som lämpar sig bättre avgörs av vid vilken temperatur maten tillagas på.

Metod Nr. 1; Ugn eller grill vid lägre temperaturer (80-150 grader C). Glasera med ett något tjockare lager sås. Upprepa var 10-15:e minut eller så fort ytan blir torr.

Metod Nr. 2; Ugn eller grill vid minst 200 grader C. Vid en högre temperatur bör du glasera i slutskedet så att det du grillar inte bränns vid.

Visste du?

Att det oftast är såser med socker som brukar användas för glasering eftersom sockret karamelliseras och därmed skapar en bra grillyta.

Du kan även byta ut glaze-såsen mot Sauce Shops mayonnäs, som fastnar ännu bättre på matbiten.

 

Marinering

Att använda sås som marinad är ett bra sätt att ge extra smak till kött, fisk, eller ditt vegeta­riska alternativ. Här är Sauce Shops marinadtips.

 

En marinad ger smak till maten redan efter 30 minuter men generellt sett gäller ju längre tid man marinerar desto mer smak får man. En tunnare sås fungerar bättre för marinad då det går in i fibrerna bättre. Om du använder en tjock sås så kan du med fördel blanda ut det med lite vatten.

Tjockare grillbitar kan i synnerhet bli bättre av att marineras lite längre eftersom vinägern i såsen gör köttet mörare. Använd en skål eller påse och ställ det i kylen. När maten är redo att tillagas, skakas överbliven marinad av. Det är viktigt att det inte är kvar för mycket marinad på ytan då det finns en risk att ytan bränns om maten tillagas vid högre temperaturer.

 

Rub

Rub används på liknande sätt som en marinad. Eftersom den är gjord på torkade kryddor och örter så gnuggar man istället in ett tunt lager av den i det som ska grillas; Smakerna sätter sig direkt i ytan.

Lyft din måltid med Sauce Shop

Många har bråttom med att fixa en snabb måltid efter jobbet eller mellan aktiviteterna – men det behöver ju inte bli en tråkig matupplevelse bara för att man har lite tid.

Har du slängt ihop en enkel rätt så kan exempelvis Everyday chili sauce, Original hot sauce eller Sriracha höja måltiden ett snäpp. Pommes frites och potatisklyftor piffar du till med exempelvis Chi­potlemayo eller Grön sriracha som dipp. Du kan givetvis också använda sås som substitut till salladsdressing.

Sauce Shop hjälper till att ge en edge till varje måltid oavsett hur den tillagas. Marinad eller glasering för grillen, långkok eller helt enkelt bara som extrakrydda till målti­den – lek med smaker och njut. Sauce Shop är din bästa vän när du behöver en smakmässig quick-fix till din måltid. En alldaglig måltid kan bli till en bal på slottet med lite kvalitetssås.

 

Ladda ner

Ladda ner grillskolan här.