Single Origin

Single Origin är choklad som görs av kakaobönor från en specifik geografisk plats såsom en plantage, en region eller i vissa fall ett land. På grund av relativt likartade växtlägen, mikroklimat, jordmån och vattentillgång anses kakaon uppvisa likartade smakprofiler som du kan känna i den färdiga chokladen.

Här har vi samlat vår Single Origin-choklad, så du kan få en överblick vilka kakaoländer du kan göra smakresor och uppleva.

 

 

Peru – Urubamba – 70 %

 

Smaknoter: frukt, blommigt, blåbär

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

Land: Peru

Region: Urubamba

Fermentation: Trälådor 2-4 days

Höjd: 1200 meter

Kakaohalt: 70 %

50 gram

 

Dryckestips

Vin: Tawny Port

Starkare dryck: Cognac XO

 

Apu Urusayhua, hemvist för den mäktiga Andinska Kondoren. Lokal mytologi beskriver det som ett heligt berg och Apu är också det lokala namnet som ges till bergsandarna som skyddar landet och förbinder folket till högre makter. I dessa höjder ligger Machu Picchu, ett häpnadsväckande citadell byggd av de gamla Inca-folket.

Nedanför berget Apu Urusaysu ligger den lummiga Urubambadalen, där lokala bönder odlar sin speciella Chuncho-kakao. De gamla och robusta Chuncho-träden, av vilka några är över 200 år gamla, växer på en höjd av 1.200 meter över havet, vilket är mycket ovanligt för kakao. 

De lokala familjerna är utomordentligt stolta över sitt Chuncho-arv och många familjer skördar omsorgsfullt bönor från sina äldsta träd för att göra sin egna chokladdryck genom att först rosta kakaon över eld med kanel eller apelsinskal, mala kakaon och sedan blanda den tillsammans med mjölk och socker.

Forskare som undersökt kakaons genetik har nyligen funnit att den gamla Chuncho-kakaon är en av de genetiskt och aromatiskt rikaste kakaosorterna i världen.

 

Producent: Standout Chocolate
Läs mer här.

 
  

 

Haiti – Cap Haitien – 70 % – Prisbelönad

Den har en mjuk och sött chokladig smak med noter av vanilj, svarta oliver och rostade nötter.

Chokladen vann pris på Academy of Chocolate Awards 2019.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

Land: Haiti

Region: Cap-Haitien

Skörd: Mars-juni 2017

Fermentation: trälådor i 6-7 dagar

Höjd: 0 möh

Kakaohalt: 70 %  

50 gram 

 

 

Dryckestips

Kaffe: Javan Typica

Vin: Moscatel de Setúbal

Öl: Old ale / Barley Wine

Starkare: Venezuelarum lagrad på spanskt vis

 

  

Kakao introducerades på Haiti av franska kolonister som var kvar på ön från 1659 till 1804. Numera står kakaon för den näst största exportråvaran i landet med en årlig produktion på cirka 4 000 ton.


PISA (Produits des Iles SA), är ett exportföretag som grundades av familjen Dufort för att stödja lokala odlare och främja haitisk kakao på internationella marknader. De samarbetar med ett nätverk av cirka 1 500 småskaliga bönder i regionen Cap-Haïtien, där den ekologiskt certifierade kakaon odlas på totalt cirka 975 hektar tillsammans med kaffe, bananer och apelsiner. PISA besöker regelbundet bönderna för att ge utbildning, rådgöra med dem om bättre jordbruksmetoder och stötta dem med utrustning för att förbättra sina skördar och öka kvaliteten på kakaon. Detta leder i sin tur bättre priser och en högre inkomst för dessa bönder. Bönorna samlas löpande in från bönderna och fermenteras i trälådor under 6 till 7 dagar. Sedan torkas de innan de handsorteras och packas.

 

Haitisk kakao är en varierad blandning av Amazon Amelonado från Martinique, Ecuadorian Nacional, Venezuelan Criollo och Rio Caribe och Trinidadian Trinitarios. 

 

Producent: Standout Chocolate
Läs mer här.


 

 

 

Indien - Idukki – 70 %

De gröna kullarna i Indukkiregionen ger utmärkta förutsättningar för kakaoträden. Regionen erbjuder mycket sol och regn och kakaoträden omges av kryddväxter och kokosträd. Förutom dessa perfekta förutsättningarna har denna ”fine flavour cacao” i Indukkiregionen i Sydindeine inte fått mycket uppmärksamhet i tills GoGround kom in i bilden.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker. 

 

Smaknoter

De gröna kullarna i Indukkiregionen i Indien ger chokladen en söt russinarom och en fyllig chokladsmak. Med noter av saftiga röda  äpplen, körsbär, russin och hasselnöt.

 

Skörd: September 2017

Fermentation: 6 dagar

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 650-900 meter över havet

 

Dryckestips

Kaffe: Monsooned Malabar

Vin: Sauternes

Öl: Porter

Starkare: Calvados XO

 

 

GoGround-teamet leds av Ellen och Luca, fru och man med ingenjörsbakgrund och en passion för att skapa förändring i landsbygdsområden. Med stöd från den italienska Riva-foundation bestämde sig GoGround att bygga en ambitiös fermentations- och torkningscenter i Udanmbannoor i Indukki, Indien.

På farmerna i Indukki finner du en massiv flora av olika grödor. Mango, papaya och kokosträd finns överallt, men ännu mer förtrollande är kryddorna. Peppar, muskot och kardemumma växer i överflöd på farmerna i denna regionen som fyller luften med en kryddig aroma. Kanske kan du känna dessa toner i denna choklad med kakaoursprung från Indien.

Producent: Standout Chocolate
Läs mer här.

 

 

 

 

Belize - Maya Mountain – 70 %

Maya Mountain Cacao (MMC) är pionjärer I Direkttrade-kakao. MMC har satt Belize på hantverkschoklad-kartan genom odling av högkvalitets kakao som tar hänsyn till miljö och människor. MMC jobbar med över 350 småskaligt odlande bönder som erbjuder ekologiskt certifierad kakao I Toldeo-distriktet, mestadelen av bönderna är urinvånargrupper som Q’eqchi’ och Mopan Maya.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

Smaknoter

Kakaon som växer på Mayabergen är omgiven av banan- och avokadoträd. Kakaon ger noter av björnbär, russin, chokladbrownie och har en mjukt smörig finish.

 

Skörd: Mars-maj 2017

Fermentation: 6-7 dagar i trälådor

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 100-220 meter över havet

Kakaohalt: 70 % 

 

 

Dryckestips

Kaffe: Costa Rican Caturra

Vin: Late Bottled Vintage (LBV) Port

Öl: Dark, abbey-style ale

Starkare: Highland Single Malt Whisky

 

 

Sedan MMC startade 2010 så har priserna för kakao i Belize ökat med 90 %, vilket ger dem bättre intäkter och bättre möjlighet till en tryggare framtid. 

Producent: Standout Chocolate
Läs mer här.

 

 

 

 

Guatemala – Lachuá – 70 % – Prisbelönad

Laguna Lachuá är en stor sjö (slukhål) som blev erkänd som nationalpark 1976 och erkänd av Ramsarkonventionen 2006. Ekoregionen Lachuá runt sjön är hem för många Q’eqchi’-Maya-familjer. Många av familjerna lever på produktion av kakao, honung, majs och andra grödor för deras uppehälle.

 Chokladen vann pris på Academy of Chocolate Awards 2019.

 

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

 

Smaknoter 

Skörden från Lachua-regionen i Guatemala 2017 blev något utöver det vanliga. En härlig fruktighet med hög astringens och syrlighet, med noter av tropisk juice, citrus och svart te. Prova själv så förstår du vad vi menar.

 

Skörd: Mars-juni 2017

Fermentation: 7-8 dagar i trälådor

Höjd: Kakaon har odlats på mellan 175-300 meter över havet

Kakaohalt: 70 %

 

Dryckestips

Kaffe: Guatemalan Huehuetenango Bourbon

Vin: Tokaji Azsu 5 Puttonyos

Öl: Imperial Stout

Starkare: Añejo 100% Agave Tequila

 

Kakaoodlarna är indelade I tre olika ekologiska certifieringscommunities, ASODIRP, ASOSELNOR och K’AT’BALPOM, alla tre med dess egna fermentations- och torkningsutrustning.

Bönderna som ingår I Lachuá har odlat över 245 hektar ny kakao sedan 2014 och fått förbättrade villkor genom projekt som stöttas av Internationella Unionen för bevarande av naturen (IUCN), Fnudalchua oh FundaSistemas, med det gemensamma målet att skydda “Laguna” och förbättra livskvaliteten bland invånarna.​

 

Producent: Standout Chocolate

Läs mer här.

 

 

 

 

 

Madagaskar – Sambirano – 70 %

Choklad med friska citrustoner och noter av ananas och vindruva.

Ingredienser: Ekologiska kakaobönor, Ekologiskt rörsocker.

50 gram

 

Land: Madagaskar

Region: Sambirano

Skörd: September 2017

Fermentation: Trälådor i 6 dagar

Höjd: 27 möh

Kakaohalt: 70 % 

 

Dryckestips

Kaffe: Ethiopian Sidamo

Vin: Californian Petite Sirah (eller Recioto della Valpolicella)

Öl: Chocolate Stout

Starkare: Speyside Single Malt whisky

 

Lucien Millot, född i Nantua i östra Frankrike, immigrerade till Madagaskar 1901. Där startade han ett plantage där han odlade kaffe, kokosnötter, kassava, peppar och vanilj. Han destillerade också citronella och ylang-ylang. År 1920 planterade han så sina första kakaoträd, som inplanterades från Botaniska trädgården av Buitenzorg (ex Bogor) i Java. Millots ursprungliga egendom delades senare upp i mindre gårdar och såldes. En av dessa gårdar köptes på 70-talet av en svensk handlare och ex-diplomat med namnet Carl Gustaf Bertil Åkesson.

Den kakao som odlas här är en blandning av Criollo- och Trinitariosorter. 

Förutom kakao odlas fortfarande även kaffe och peppar på samma gård. Åkesson Organic driver även en separat plantage för produktion och utvinning av ylang ylang, Åkesson Organic är stolta över sina hållbara produktionsmetoder och är ett bra exempel på socialt och ekologiskt entreprenörskap. 

 

Producent: Standout Chocolate
Läs mer här. 

 

 

 

 

 

Om Standout Chocolate

Smaken avslöjar mycket om ursprunget och människorna bakom chokladen. Standout-filosofin är att använda så få ingredienser som möjligt - bara kakaobönor och rörsocker - helt enkelt för att Fredrik tror på att göra choklad som är så sann mot sitt ursprung som möjligt. Kakaosort, odlingsförhållande och förädlingsprocess efter skörd spelar en viktig roll i utvecklingen av varje ursprungs unika smakprofil. Därför letar Standout Chocolate alltid efter odlare som delar passionen för kvalitetskakao och som gör sitt yttersta för att utveckla sitt jordbruk.

Standout Chocolate köper kakaobönor av hög kvalitet, där varje skörd har en unik smakprofil. Därför rostas bönorna varsamt på låg temperatur för att framhäva smakprofilen på bästa sätt när i chokladen. En bra rostning utvecklar smakens komplexitet samtidigt som den balanseras, vilket ger en lång och ren eftersmak.

Chokladen är ekologisk, majoriteten av sorterna är fri från mjölk, gluten, soja 

 

Prisbelönt

Under hösten 2020 blev hela Standout Chocolates sortiment prisbelönat på Great Taste Awards, vad som ibland liknas vid ett mat och dryckesvärldens Oscarsgala. Han tog även emot Guldgaffeln som årets småskaliga producent.

 

Läs mer här. 

 

 

 

 

 

 

Vietnam

 

 

Dak Lak 70 % kakaohalt

Doft: Diskret jordig doft med viss blommighet och karamell 

Smak: Fyllig men ändå mjuk smak av rostade mandlar och karamelliserat socker som får sällskap av syrlig persika och dova, kryddiga kakaonoter i eftersmaken.

 

Kakaohalt: 70 % 

Kakaosort: Trinitario.

Provins: Dak Lak

 

Historien om Marou Dak Lak: En vacker dag under 2014 sökte kakaobonden herr Quang upp killarna på Marou för att stolt visa upp kakaon som han han odlar i provinsen Dak Lak. Buôn Ma Thuột-platåen var tidigare känd för dess fina odlingar av kaffe och peppar som introducerades på platsen av fransmännen för över 100 år sedan. Dak Lak är den mest nordliga provinsen i Vietnam som ger möjlighet att odla kakao i dess relativt milda tropiska klimat, med en fertil basaltjord och en medelhöjd på 650 meter över havet. Alla dessa komplexiteter kombinerat med Trinitario-kakaoobönorna, bidrar till dessa komplexa och mångfacetterade smakegenskaper.

Ladda ner bilder på Dak Lak här.

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Dak Lak.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.  

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Amrut fusion ger toner av rostade ekfat, grillad mango och cashewnötter.

Whisky – Ex. Glenkinchie 12 yo ger toner av vanilj, persika och hasselnötter.

Bourbon – Ex. Makers Mark.

Vin (Tokaj) – Ex. Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos.

Vin – Ex. Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico.

 

Producent: Marou
Läs mer här.

 

 På bilden nedan ser du kakaobonden mr Quang tillsammans med Samuel och Vincent.

 

 

 

 

 

 

Tien Tiang 70 % kakaohalt 

 

Doft: jordig, med en fruktig syrlighet 

Smak: jordig, går över i en grön fruktighet, omogna bananer, grön paprika, mango, jordgubbig syrlighet.

 

Kakaohalt: 70 %.

Kakaosort: Trinitario.

Provins: Tien Giang

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Tien Giang.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Auchentoshan Springwood. Ger toner av pistage och vetebröd.

Whisky – Ex. Redbreast 12 yo Irish whiskey. Ger toner av maltsötma, muskot, peppar. 

Cognac – Ex. Grönstedts Extra.

Vin – Ex. Epicuro Italian Zinfandel.

  

Producent: Marou
Läs mer här.

 

 

 På bilden ovan ser du kakaobonden mr Lau som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Tien Giang.

 

 

Dong Nai 72 % kakaohalt 

Doft: Mjukt blommig doft med hasselnötter, ananas och mockakaffe i bakgrunden

Smak: Krämiga kakaonoter, ananas, kryddnejlika och kanderade apelsinskal

 

Kakaohalt:  72 %

Kakaosort: Trinitario

Provins: Dong Nai

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaofrukterna köper de från området Dong Nai.

Denna kakao fermenterar och torkar Marou själva.

 Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Glenlivet 15 yo

Whisky – Ex. Glengoyne 21 yo

Whisky – Ex. Klichoman Machir bay

Whisky – Ex. Springbank 15 yo

Rom – Ex. Ron Zacapa Gran Reserva

Vin (Sauternes) – Ex. Calvet Réserve du Ciron

 

 

 

 

 

 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Toan med familj, som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Dong Nai.

 

I filmen nedan kan du se byggnationen av Marous första egna fermentationsstation i provinsen Dong Nai. Stationen är idag färdigbyggd och används till chokladen vars kakao odlas, jäser och torkas i provinsen Dong Nai, och som slutligen blir till den chokladkakan som heter Dong Nai 72 %.

 

Producent: Marou
Läs mer här.

 

Marou - Faiseurs de Chocolat : Presentation du projet "Centre de Fermentation au Vietnam" - English subtitles from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

 

 

  

Lam Dong 74 % kakaohalt

Doft: höstig som av regnvåt jord, kaffe, en viss kryddighet, svartpeppar 

Smak: Fyllig, syrlig smak med tydlig ton av vitpeppar, tobak, päron och citrus 

 

Kakaohalt: 74 %

Kakaosort: Trinitario

Provins: Lam Dong

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Lam Dong.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.  

 

Avnjut med drycker såsom:

Whisky – Ex. Glenlivet 12 yo. Ger toner av marsipan, vanilj och blåbär.

Whisky – Ex. Highland 12 yo. Ger toner av kaffe, citrus, gröna bananer.

Whisky – Ex. The Dalmore 15 yo. Ger toner av mörka bär, vanilj, nötter. 

Whisky – Ex. The Macallan Fine oak 10 yo. Ger toner av kaksmulor, kaffe, mörka kakaotoner.

Öl (Imperial Stout) – Ex. Poppels Russian Imperial Stout

Vin – Ex. Gnarly Head Petite Sirah 

 

Producent: Marou
Läs mer här.

  

Kakaobonden Mr Doai som odlar kakao i provinsen Lam Dong.

 

 

Ba Ria 76 % kakaohalt

Doft: Mjuk, blommig doft med nypon och omogna jordgubbar, viss jordighet 

Smak: Mycket fruktig och syrlig, citron, ananas och mango, med viss kryddighet i eftersmaken 

 

Kakaohalt: 76 %

Kakaosort: Trinitario

Provins: Ba Ria

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Ba Ria.

 Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

Avnjut chokladen till drycker såsom:

Whisky – Ex. Auchentoshan Springwood. Ger toner av mandel, tobak och citron.

Whisky – Ex. The Yamazaki 10 yo. Ger toner av plommon, mörka körsbär, lavendel, med tobak i eftersmaken). 

Whisky – Ex. Highland 12 yo. Ger toner av honungssötma, eukalyptus, tobak. 

Calvados – Ex. Château du Breuil Chocolate Blend

Rom – Ex. Diplomatico Reserva Exclusiva

Portvin – Ex. Graham’s Late Bottled Vintage

 

 

 

 På bilden nedan ser du kakaobonden mr Duc som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Ba Ria.

 

 

Följ med under en dag på en kakaofarm i provinsen Ba Ria i videon nedan

 

Producent: Marou
Läs mer här.

MAROU - A day at the cacao farm in Ba Ria from Marou - Faiseurs de Chocolat on Vimeo.

  

 

Ben Tre 78 % kakaohalt

Doft: Rund och fyllig doft av smörkola, mogen banan, kokos, nötter och mandarin 

Smak: Först fruktig syrlig som en mogen mandarin med smörkolanoter. Övergår i tyngre smaker av tobak, kokos, svart te och kakao. 

 

Kakaohalt: 78 % 

Kakaosort: Trinitario

Provins: Ben Tre

 

Vikt: 80 och 24 gram.

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Ben Tre.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. The Arran Malt 10 yo. Ger en söt fruktighet, karamelliserade persikor, kokos 

Whisky – Ex. Glenmorangie Quinta ruban 12 yo. Ger toner av björnbär, sött te och kryddor 

Whisky – Ex. Glenmorangie 10 yo. Ger noter av persika, smörkola, kryddor och nötter 

Rom – Ex. Ron Quorhum Solera XO QRM

Agavetequila – Ex. Reserva del Señor Añejo

(Tawny)-Portvin – Ex. Croft 10 year old Tawny port

 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Son som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Ben Tre.

 

Producent: Marou
Läs mer här.

 

 

 

 


Tien Giang 80 % kakaohalt – Wallpaper Edition 

 

Doft: Tydlig kakaodoft med toner av grönt gräs, mango, krusbär och passionsfrukt 

Smak: Tung och fyllig smak med mycket syra och tydlig fruktighet, vanilj, te, tobak och kaffenoter. 

 

Kakaohalt: 80 %

Kakaosort: Trinitario

Provins: Tien Giang

 

Vikt: 80 gram. 

Ingredienser: Kakao och rörsocker. Kakaobönorna köper de från området Tien Giang.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri.

 

 

Avnjut till drycker som:

Whisky – Ex. Lagavulin 16 yo. Ger toner av kokos, cashewnötter, inlagda päron, avlägsen grillrök 

Whisky – Ex. Springbank 10 yo. Ger jordiga tobakstoner, söt rök, jasmin 

Whisky – Ex. The Arran Malt 10 yo. Ger toner av blommighet, nötter och en frisk ton av mint 

Whisky – Ex. Oban 4 Yrs

Dessertvin – Ex. Commandaria St John

Tequila (100 % agave) – Ex. Los Tres Toños Anejo

Punsch – Ex. Facile Punsch 

 

 På bilden ser du kakaobonden mr Lau som odlar kakaon till Marous choklad i provinsen Tien Giang.

 

Producent: Marou
Läs mer här.

 

 

 

  

SoCoLaDen 100 % kakaohalt

Upptäck en mörk choklad utan kompromisser. Chokladen är gjord på en utvald blend av de mildaste kakaobönorna från kakaobönder i södra Vietnam. Det här är en elegant, kraftfull och syrlig 100%-ig choklad. Det här kan vara den mest balanserade 100 procentiga chokladen du har provat?

 

Kakaohalt: 100 %

Kakaobönor: Trinitario
Provins: Blend från olika provinser i Vietnam

 

Ingredienser: Kakaobönor.

Soja-, gluten-, nöt- och mjölkfri. 

 

Vikt: 60 gram

 

Producent: Marou
Läs mer här.

 

Om Marou 

Marou, Vietnams första premiumchoklad, började som en dröm och ett äventyr, och är idag ett av världens mest uppmärksammade och prisbelönade chokladmärken. Med rötterna i fransk kvalitetstradition leder Marous single origin-choklad oss genom Vietnams djungler till dimhöljda högländer, vita sandstränder och ända till Mekongflodens delta. En oöverträffad smakupplevelse som i varje bit låter oss upptäcka ett tidigare outforskat chokladland.

 

Kakaorapport från Vietnam

Läs Marous kakaorapport för 2018 lär dig mer om deras värdekedja här

 

Läs mer om Marou här.