Recept

 

Samtliga recept är utvecklade av FikaErica.

 

Cookie kladd-chokladtårta

 

Kladdkakan

150 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 krm salt

 

Cookies

50 g smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1,5 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ägg

75 gram linser eller hackad choklad i valfri färg/smak

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en springform ca 24 cm och klä med bakplåtspapper.

Smält smöret och rör i chokladen. Ställ åt sidan.

Vispa socker och ägg.

Blanda alla torra ingredienser. 

Vänd i chokladen i äggsmeten och rör sist ner mjölblandningen. Häll i smeten.

Nu gör vi cookiestäcket. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop ägg och mjölblandningen i smöret, tillsätt chokladen och klicka ut över kladdkakan.

Grädda i nedre delen av ugnen under 16-17 minuter. Den görs med fördel dagen innan annars kan ni grädda ett par minuter extra om den ska ätas direkt.

Servera med grädde eller glass.

 

 

Chokladbollar

 
Chokladbollar är en klassiker. Vad sägs om att ge det klassiska receptet lite extra fyllig smak med lakrits och kaffe?
 
100 g smör
1,5 dl florsocker
2-3 msk kakao
2,5 - 3 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 dl havregryn
1 msk kallt starkt kaffe
(vill ni göra superlyxbollar så smält 25 g god choklad och rör i)
Lägg allt i en mixer eller blanda alla ingredienser för hand och rulla chokladbollar.
Rulla i ex kokos, pärlsocker, hackade mandlar eller kanske kan lakritsströssel.

 

Här finner du

Kakaopulver från Marou.
Lakritspulver från Nature Med.
Mandel från Oscarsson.

 

 

 

 

En riktigt härligt vårig dessert finner ni i denna Pavlova. Tänk er maräng, grädde, syrlig curd, blåbär, vit choklad smaksatt med kardemumma och pistagekräm. What can go wrong? Jag har gjort den två gånger den senaste månaden. Första omgången blev det 8 portionspavlovor ca 10-15 cm i diameter. Andra gången gjorde jag en stor. En smaksak. Jag gillar bakelser så det är kul att kunna variera.

 

Pavlova, 1 stor eller 8 bakelser

3 äggvitor (från stora ägg, strl M eller hellre L)

0,5 tsk vitvinsvinäger

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Fyllning

3 dl vispad grädde

1 burk bergamottcurd (eller valfri curd) 200 g

Så mycket bär du önskar, blåbär eller hallon

20-40 g vit smält choklad (smaksatt med kardemumma tog jag)

Pistagekräm att ringla över, ex La Perlas

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vispa äggvitorna i en ren skål tillsammans med vinäger. Vispa fluffigt. Häll i hälften av strösockret och vispa ett par minuter, tillsätt resten och vispa lite åt gången medan ni tillsätter florsockret. Vispa ett par minuter till. Smeta ut marängen i en stor eller 8 mindre rundlar. En stor blir ca 20-24 cm i diameter. 8 små blev ca 10-15 cm.

Grädda längst ner i ugnen och sänk nu värmen till 100 grader. Låt stå i 90 minuter. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut fukt och värme. Låt stå på glänt en timme och låt marängen få stå i ugnen tills nästa dag.

 

 

Jag lägger på grädde och curden ca 2 timmar innan servering och garnerar precis innan.

Fyllning: Vispa grädde och vänd i curden. Bred ut över botten. Garnera med blåbär och smält choklad och pistagekräm (burken med pistagekräm kan stå i lite varmt vatten innan så den blir lite mjuk).

Färdigt att äta. Hoppas det smakar!

 

 

 Syltgrottor fast med pistagekräm, ja det var smaskigt. Ringlade dessutom lite vit choklad smaksatt med kardemumma över. En fantastisk kombination.

 

Pistagegrottor, 30 st

200 g smör

0,75 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 krm salt

4,5 dl vetemjöl

0,5-1 dl pistagekräm (kan även bytas mot curd eller sylt)

Garnering:

20 g smält vit choklad med smak av kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader. sätt 30 små muffinsformar på en plåt. Blanda smör och socker. Blanda ihop resten av alla torra ingredienser i en skål och knåda i det i degen. Gör 30 bollar, tryck en tumme i varje boll och klicka i lite pistagekräm. 

Skicka in plåten i mitten av ugnen och grädda i 10-12 minuter.

Låt svalna och garnera med smält vit choklad.