Recept

 

Samtliga recept är utvecklade av FikaErica.

 

 

 

Kladdkaka med tryffeltäcke

Ingredienser

150 g smör
2.75 dl socker
1 dl kakao av hög kvalitet ex Marou
2 tsk vaniljsocker
2 ägg eko
2 dl vetemjöl eko
1 krm havssalt
 

Tryffel

1.5 dl grädde eko
2 msk smör
200 g mörk kvalitets choklad (ex Marou)
 

Garnering

Flagad mandel

Smörj ej form (24 cm) med avtagbar botten. Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och tillsätt sockret. Rör ner ett ägg åt gången. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Koka upp grädden, tillsätt smör och choklad och rör tills chokladen smält. Låt svalna och häll på kladdkakan. Förvara i kylen men ta fram den en stund innan servering. Garnera med mandel eller valfria nötter.

 

Cookie kladd-chokladtårta

 

Ingredienser

 

Kladdkakan

150 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 krm salt

 

Cookies

50 g smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1,5 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ägg

75 gram linser eller hackad choklad i valfri färg/smak

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en springform ca 24 cm och klä med bakplåtspapper.

Smält smöret och rör i chokladen. Ställ åt sidan.

Vispa socker och ägg.

Blanda alla torra ingredienser. 

Vänd i chokladen i äggsmeten och rör sist ner mjölblandningen. Häll i smeten.

Nu gör vi cookiestäcket. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop ägg och mjölblandningen i smöret, tillsätt chokladen och klicka ut över kladdkakan.

Grädda i nedre delen av ugnen under 16-17 minuter. Den görs med fördel dagen innan annars kan ni grädda ett par minuter extra om den ska ätas direkt.

Servera med grädde eller glass.

 

 

Chokladbollar

 
Chokladbollar är en klassiker. Vad sägs om att ge det klassiska receptet lite extra fyllig smak med lakrits och kaffe?
 

Ingredienser

100 g smör
1,5 dl florsocker
2-3 msk kakao
2,5 - 3 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 dl havregryn
1 msk kallt starkt kaffe
(vill ni göra superlyxbollar så smält 25 g god choklad och rör i)

Gör såhär

Lägg allt i en mixer eller blanda alla ingredienser för hand och rulla chokladbollar.
Rulla i ex kokos, pärlsocker, hackade mandlar eller kanske kan lakritsströssel.

 

Här finner du

Kakaopulver från Marou.
Lakritspulver från Nature Med.
Mandel från Oscarsson.

 

 

 

 

En riktigt härligt vårig dessert finner ni i denna Pavlova. Tänk er maräng, grädde, syrlig curd, blåbär, vit choklad smaksatt med kardemumma och pistagekräm. What can go wrong? Jag har gjort den två gånger den senaste månaden. Första omgången blev det 8 portionspavlovor ca 10-15 cm i diameter. Andra gången gjorde jag en stor. En smaksak. Jag gillar bakelser så det är kul att kunna variera.

 

Pavlova, 1 stor eller 8 bakelser

 

Ingredienser

3 äggvitor (från stora ägg, strl M eller hellre L)

0,5 tsk vitvinsvinäger

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Fyllning

3 dl vispad grädde

1 burk bergamottcurd (eller valfri curd) 200 g

Så mycket bär du önskar, blåbär eller hallon

20-40 g vit smält choklad (smaksatt med kardemumma tog jag)

Pistagekräm att ringla över, ex La Perlas

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vispa äggvitorna i en ren skål tillsammans med vinäger. Vispa fluffigt. Häll i hälften av strösockret och vispa ett par minuter, tillsätt resten och vispa lite åt gången medan ni tillsätter florsockret. Vispa ett par minuter till. Smeta ut marängen i en stor eller 8 mindre rundlar. En stor blir ca 20-24 cm i diameter. 8 små blev ca 10-15 cm.

Grädda längst ner i ugnen och sänk nu värmen till 100 grader. Låt stå i 90 minuter. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut fukt och värme. Låt stå på glänt en timme och låt marängen få stå i ugnen tills nästa dag.

 

 

Jag lägger på grädde och curden ca 2 timmar innan servering och garnerar precis innan.

Fyllning: Vispa grädde och vänd i curden. Bred ut över botten. Garnera med blåbär och smält choklad och pistagekräm (burken med pistagekräm kan stå i lite varmt vatten innan så den blir lite mjuk).

Färdigt att äta. Hoppas det smakar!

 

 

 Syltgrottor fast med pistagekräm, ja det var smaskigt. Ringlade dessutom lite vit choklad smaksatt med kardemumma över. En fantastisk kombination.

 

Pistagegrottor, 30 st

 

Ingredienser

200 g smör

0,75 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 krm salt

4,5 dl vetemjöl

0,5-1 dl pistagekräm (kan även bytas mot curd eller sylt)

Garnering:

20 g smält vit choklad med smak av kardemumma

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. sätt 30 små muffinsformar på en plåt. Blanda smör och socker. Blanda ihop resten av alla torra ingredienser i en skål och knåda i det i degen. Gör 30 bollar, tryck en tumme i varje boll och klicka i lite pistagekräm. 

Skicka in plåten i mitten av ugnen och grädda i 10-12 minuter.

Låt svalna och garnera med smält vit choklad.

 

 

 

Jultema

 

 

Kladdkaka med smak av glögg

Ingredienser

200 gram margarin/smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
4-5 msk glögg, vi tipsar om Resville Mathantverk. Lingon/enbär för en bärig, mindre söt smak och jordgubb/lakrits med lite sötare och bärig smak.
1 krm mellangrovt havssalt

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper eller smörj och bröa.
Smält smöret. Lägg i chokladen som är i bitar. Tag från plattan och rör tills chokladen smält. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker. Vispa i chokladblandningen, glögg och salt. Sikta i mjölet.
Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 16-20 minuter men passa så den inte blir för okladdig:)
Denna är godast nästan dagen efter och dagen efter det osv. Går fint att frysa.
Servera gärna med grädde, pudra över lite kakao av bra kvalitet (ex Marou)

Andra adventstårta, mustig kladdkaka med apelsintryffeltäcke

En kompakt, stor och maffig tårta som räcker till många! Servera med vispad grädde.

Ingredienser

250 g smör/margarin
250 g mörk choklad (gärna Guido Castagnas 76%)
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
4 ägg
2 dl socker
0.5 dl sirap
0.5 tsk havssalt

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form ca 26 cm i diameter eller 25x30 cm form med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Häll i den hackade chokladen, tag från plattan och låt smälta ihop. Blanda vetemjöl, kakao, kanel och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker i en skål. Rör ner chokladblandningen, sirap och salt. Sikta sist i mjölblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Jag brukar ta ut den så fort kanterna är fasta och tårtan har jämn färg.

Kanel och apelsintryffel

 

Ingredienser

1 dl vispgrädde eko
Rivet skal av 1 apelsin eko
Ca 0.5 dl pressad apelsin/en halv apelsin
1 tsk kanel
200 g mörk choklad
25 g smör

Gör såhär

Koka upp grädde, apelsin och kanel. Ta kastrullen från plattan och rör i choklad och smör. Rör till en slät kräm och låt svalna lite innan den breds över kladdkakan.
Servera med grädde och ev lite pudrad kanel.

Kladdkaka med julens smaker

Kladdkaka med smak av julen. Ni kan välja bort denna smaksättning av kanel och apelsin och anpassa den efter egen smak. Den är väldigt god dock! Blir bättre dagen efter och håller i rumstemperatur i alla fall 4 dagar och då lika god.

 

Kladdkaka, liten springform á 18 cm (gör dubbel sats för 24 cm diameter)

 

Ingredienser

80 g smör

80 g mörk choklad (99% använde jag då jag hade det hemma men 70-99% passar fint)

1,5 dl socker

2 ägg

0,75 dl vetemjöl (kan bytas till 1 dl mandelmjöl för glutenfri version)

2 msk kokos

2 msk kakaonibs

1 msk starkt kaffe

0,5 tsk kanel

rivet skal av en apelsin

1 krm salt

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en springform med smör och kokos eller mannagryn.

Smält smöret i en kastrull på spisen. Då det är smällt ställ det åt sidan och häll i chokladen i bitar. Rör tills det smält. Vispa ner socker, ägg, vetemjöl och sedan resterande ingredienser.

Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. 

Låt svalna. Dekorera med glasyr och ex pretzel till horn.

Servera med grädde eller vaniljglass.

 

 

 

 

Pepparnötter med pistagekräm, glutenfri eller ej, 30 st

Pepparnötter med pistagekräm så fantastiskt gott. Jag gjorde glutenfria så mamma kunde äta men mängden mjöl kan bytas ut mot vetemjöl.

 

Ingredienser

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
0,5 ägg
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk nejlika, mald
0,5 tsk ingefära, mald
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
3,5 dl glutenfri mjölmix (jag gjorde egen på 1 dl kokosmjöl, 1 dl havremjöl, 1 dl quinoamjöl, 0,5 dl mandelmjöl) alternativt byt ut till vetemjöl för de som tål gluten.

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och sirap. Vispa i ägget. Blanda alla torra ingredienser i en skål och knåda/vispa i det. Rulla 30 bollar och platta till dem och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.
Om det blir några över kan ni förvara dem i en plåtburk då de svalnat.

Tillbehör:

En burk pistagekräm från La Perla. Se den här.
Sätt pistagekrämen i ljummet vattenbad så den blir krämig i konsistensen. Häll upp i skål och servera pepparkakorna på nytt sätt i år!

 

 

 

Pepparkaksbollar (raw) med smak av pepparkaka

 

Ingredienser

2,5 dl havregryn

1 dl mandel

20 st dadlar

2 msk kakao

2 tsk pepparkakskrydda

1 msk rapsolja

0,5 dl starkt kaffe

0,5 dl havregryn (att röra i den färdigmixade smeten)

Kokos att rulla i

 

Gör såhär

Mixa 2,5 dl havregryn med mandeln. Lägg ner allt utom 0,5 dl havregryn och mixa till en smet. Rör sedan i resterande havregryn och använd 2 skedar att göra lagom stora bollar. När ni lägger dem i kokos så är det lättare att forma till fina snöbollar. Bra godsaker att frysa ner för att ta fram vid besök!