Om pistage

Visste du att man endast skördar sicilianska pistagenötter vartannat år? De sicilianska pistagenötterna från Bronte är ursprungsskyddade DOC och anses vara den bästa pistage som går att få tag på. De får den unika smaken och klargröna färgen på grund av de odlas på hög höjd i vulkanisk jord kring Etna men smaken påverkas också av att temperaturskillnaden är så stor mellan dag och natt. Pistageträden får sin första skörd efter cirka 2 år och de ger skörd i cirka 90 år. Är du en riktig pistagefantast då kanske du kan vara intresserad av pistagefestivalen som de har på Sicilien i September.
Nedan finner du vår pistagekonfektyr samlat.

 

 

Pistagekonfektyr

 

Pistagecréme

En len pistagecréme som lyfter pannkakorna, glassen, bakverken mm. 

Pistagecrémen har tagits fram med inspiration från den populära pistagetryffeln som du ser på bilden nedan.

Pistagehalt: 30 %.

Pistageursprung: Sicilien.

150 g.

 Producent: La Perla – läs mer här. 

 

 

Vit choklad med pistagemandel och havssalt

Här har bröderna Gardini balanserat sötman från den vita chokladen med det milda havssaltet och den fina nötigheten från siciliansk pistagemandel. Delicioso.

Ingredienser: pistagemandel från Sicilien, kakaomassa, socker, kakaosmör, helmjölkspulver, mjölksocker, hasselnötter, vasslepulver (mjölk), skummjölkspulver, karamelliserat socker, havssalt från Cervia 0,3 %. Emulgeringsmedel: sojalecitin, arom: naturlig vanilj. 

50 gram

 Producent: Gardini – läs mer här.

 

 

 

Tryffelbonbons med pistage och salt

Len chokladig yta och innehåller en krispigt, nötig kärna.

Ingredienser: pistage (25 %), mandel, socker, kakaosmör, mjölkpulversaltflingor (0,4%), emulgeringsmedel: sojalecitin, klorofyll, arom: naturlig vanilj.

Kan innehålla spår av ägg, jordnöt och andra nötter. Glutenfri.

 

Finns i presentburk 50 gram och i lösvikt.

Varje tryffelbonbon väger 2 gram

 Producent: La Perla – läs mer här.  

 

 

 

Mjuk vit nougat med mandel och pistagenötter – Torrone Bianco tenero con mandarle e pistacchi

Ingredienser: honung, socker, mandel 20%, kakaosmör, pistagenötter 13%, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja), vanilj. Innehåller mandel, pistage, äggvita.

Kan innehålla spår av mjölk, gluten och andra nötter.

Bör förvaras torrt och svalt.

86 gram 

Producent: Sorelle Nurzia – läs mer här.

 

 

 


Mjuk vit torronenougat med mandel och pistagenötter
 – 
Torrone Bianco Tenero con Mandorle e Pistacchi

Ingredienser: honung, socker, mandel 25%, kakaosmör, pistagenötter 13%, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, vegetabilisk olja), vanilj. 

Kan innehålla spår av mjölk, gluten och andra nötter.

Bör förvaras torrt och svalt.

200 gram 

Producent: Sorelle Nurzia – läs mer här. 

 

 

Nougat av vit choklad med pistagebitar

Producent: Majani

58 gram

 

Vit choklad-nougat med pistagekrisp

Ingredienser: socker, hasselnötter (19 %), helmjölkspulver, kakaosmör, pistagemandel (14 %), emulgeringsmedel: sojalecitin, vanilj.
Kan inneh
ålla spår av andra mandel. Glutenfri. 

58 gram.

Producent: Majani – läs mer här.
 

Granellati Pistacchi  – len hasselnöt-nougat med pistagebitar

Hasselnötter: 19 %
Pistage:14 %
Kakaohalt: 17 %

Ingredienser: socker, hasselnötter (19 %)helmjölkspulver, kakaosmör, pistage (14%), emulgeringsmedel: sojalecitin, vanilj.
Kan innehålla spår av andra nötter.

 

Ask om 100 st – 9,13 gram/st

Producent: Majani – läs mer här.

 

  

Bianca – Pistagenöt

En krämig vit förförisk chokladtryffel som innehåller hela 32 % sicilianska pistagenötter. Gillar du denna, missa då inte den vita tryffeln med hasselnötter.

Ingredienser: Vit choklad (socker, helmjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, arom: naturlig vanilj), pistagenöt (32 %), socker. Innehåller mjölk, pistage och soja. Kan innehålla spår av andra nötter.

Nöthalt: 32 % 

Lösvikt 1000 gram – Ca 15 gram/st

 Producent: La Perla – läs mer här. 

 

 

 

Mörk chokladpralin med pistagefyllning

Mörk chokladpralin med krämig pistagefyllning. Innehåller inte hasselnöt i receptet.

Ingredienser: mörk choklad (kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin (GMO-fri), naturlig vaniljarom. Kakaohalt: 52 %) Pistagecréme 50 % (vit choklad (socker, kakaosmör, mjölkpulver, emulgeringsmedel: sojalecitin (GMO-fri), naturlig vaniljarom, pistagecréme 20 %).
Kan innehålla spår av andra nötter (hasselnöt, mandel och valnöt)

Pistageursprung: Sicilien.

Lösvikt 1000 gram/frp – 12 gram/st

Producent: Oliva – läs mer här.

 

 

 

 

Mörk chokladpralin med krämig nötfyllning och pistagekrisp 

Mörk chokladpralin med krämig fyllning och pistagekrisp. Innehållet har en gräddig och fyllig smak med en mjuk nötighet och chokladcouvertyren är mörk, vilket ger en fin smakbalans. Krämigheten kontrasteras fint mot de krispiga pistagenötsbitarna som ligger på toppen i fyllningen. Innehåller hasselnötsfyllning.

Ingredienser: mörk choklad (kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin (GMO-fri), arom: naturlig vanilj. Krämig fyllning [socker, vegetabilisk olja och fett (palm- och rapsolja), pistagebitar (8%), hasselnötter, skummat mjölkpulver (6%), vasslepulver (mjölk), mjölksocker, emulgeringsmedel: sojalecitin (GMO-fri), naturlig pistagearom, vanillin].

Kan innehålla spår av andra nötter.

Pistageursprung: Sicilien.

18 gram.

Producent: Oliva – läs mer här. 

 

Blandade torronepraliner i elegant display

Nougat med pistage, kaffe, mandarin, mjölkchoklad och mörk choklad

Ingredienser:
Chokladtäckt mjuk nougat med pistagecrémechoklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, vanilj), honung, socker (sackaros), mandelpistagecréme 5 %, (äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj.

Chokladtäckt kaffenougat: choklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, kakaosmör, kaffe 3 %, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj.

Chokladtäckt nougat med mandarinsmakchoklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, kakaosmör, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj, mandarincréme (socker, sirap, glukossirap, eterisk olja), naturlig vanilj.

Mjölkchokladtäckt nougatmjölkchoklad 30 % (socker, helmjölkspulver, kakaosmör, osötad choklad, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, osötad choklad 7 %, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja), arom: vanilj.

Chokladtäckt vit nougatchoklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, kakaosmör, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj.

 

1500 gram

Producent: Sorelle Nurzia – läs mer här.

 

Torronepraliner i påse 

Nougat med pistage, kaffe, mandarin, mjölkchoklad och mörk choklad

Ingredienser: 
Chokladtäckt mjuk nougat med pistagecrémechoklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, vanilj), honung, socker (sackaros), mandelpistagecréme 5 %, (äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj.

Chokladtäckt kaffenougat: choklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, kakaosmör, kaffe 3 %, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj.

Chokladtäckt nougat med mandarinsmakchoklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, kakaosmör, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj, mandarincréme (socker, sirap, glukossirap, eterisk olja), naturlig vanilj.

Mjölkchokladtäckt nougatmjölkchoklad 30 % (socker, helmjölkspulver, kakaosmör, osötad choklad, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, osötad choklad 7 %, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja), arom: vanilj.

Chokladtäckt vit nougatchoklad 30 % (socker, osötad choklad, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vanilj), honung, socker (sackaros), hasselnötter, kakaosmör, äggvita, oblat (potatisstärkelse, vatten, olivolja) arom: vanilj.

1000 gram.

 

Blandade torronepraliner.

Producent: Sorelle Nurzia – läs mer här.

 

Recept med Pistage

 

 

 

En riktigt härligt vårig dessert finner ni i denna Pavlova. Tänk er maräng, grädde, syrlig curd, blåbär, vit choklad smaksatt med kardemumma och pistagekräm. What can go wrong? Jag har gjort den två gånger den senaste månaden. Första omgången blev det 8 portionspavlovor ca 10-15 cm i diameter. Andra gången gjorde jag en stor. En smaksak. Jag gillar bakelser så det är kul att kunna variera.

 

Pavlova, 1 stor eller 8 bakelser

3 äggvitor (från stora ägg, strl M eller hellre L)

0,5 tsk vitvinsvinäger

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Fyllning

3 dl vispad grädde

1 burk bergamottcurd (eller valfri curd) 200 g

Så mycket bär du önskar, blåbär eller hallon

20-40 g vit smält choklad (smaksatt med kardemumma tog jag)

Pistagekräm att ringla över, ex La Perlas

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vispa äggvitorna i en ren skål tillsammans med vinäger. Vispa fluffigt. Häll i hälften av strösockret och vispa ett par minuter, tillsätt resten och vispa lite åt gången medan ni tillsätter florsockret. Vispa ett par minuter till. Smeta ut marängen i en stor eller 8 mindre rundlar. En stor blir ca 20-24 cm i diameter. 8 små blev ca 10-15 cm.

Grädda längst ner i ugnen och sänk nu värmen till 100 grader. Låt stå i 90 minuter. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut fukt och värme. Låt stå på glänt en timme och låt marängen få stå i ugnen tills nästa dag.

 

 

Jag lägger på grädde och curden ca 2 timmar innan servering och garnerar precis innan.

Fyllning: Vispa grädde och vänd i curden. Bred ut över botten. Garnera med blåbär och smält choklad och pistagekräm (burken med pistagekräm kan stå i lite varmt vatten innan så den blir lite mjuk).

Färdigt att äta. Hoppas det smakar!

Recept är skapade av Fika Erica.

 

 

 Syltgrottor fast med pistagekräm, ja det var smaskigt. Ringlade dessutom lite vit choklad smaksatt med kardemumma över. En fantastisk kombination.

 

Pistagegrottor, 30 st

200 g smör

0,75 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 krm salt

4,5 dl vetemjöl

0,5-1 dl pistagekräm (kan även bytas mot curd eller sylt)

Garnering:

20 g smält vit choklad med smak av kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader. sätt 30 små muffinsformar på en plåt. Blanda smör och socker. Blanda ihop resten av alla torra ingredienser i en skål och knåda i det i degen. Gör 30 bollar, tryck en tumme i varje boll och klicka i lite pistagekräm. 

Skicka in plåten i mitten av ugnen och grädda i 10-12 minuter.

Låt svalna och garnera med smält vit choklad.

Recept är skapade av Fika Erica.